Googles kärnaffär, att visa sökannonser, är en oerhört lönsam affär och inte ens Microsoft har trots stora investeringar lyckats utmana Googles sökhegemoni. Amazon, som är själva hjärtat i USA:s näthandel, har aldrig varit i närheten av Googles vinstmarginaler. Trots detta vill Google på allvar utmana Amazons effektiva ”one click buy”-kassa.
I Sverige är det svårt att förstå hur dominant Amazon är i USA inom e-handel. De sätter villkoren för Amerikas bokförlag och har med sin Kindle tagit total kontroll över e-boksmarknaden. 40 procent av allt som säljs på Amazon kommer från tredjepartssäljare. Säljarna lever i en märklig symbios med Amazon som också har hand om logistiken åt e-handlarna. Inom 12 veckor från att tredjepartssäljare har introducerat storsäljande produkter säljer Amazon själva 25 procent av storsäljarna, enligt en undersökning från analysföretaget Upstream Commerce.
Det är här Google vill slå in en kil mellan Amazon och världens tredjepartssäljare. Annonsprogrammet Google Shopping finns i dag på de viktigaste marknaderna i världen med undantag för Kina. Google Shopping skiljer sig från Adwords genom att GS visar bilder och priser. Google har också på flera orter i USA utvecklat en logistiktjänst för att kunna leverera varorna till kunderna åt e-handlarna. Nu vill Google, enligt uppgifter i Wall Street Journal, introducera en köpknapp i sökresultatet. Google vill, precis som Amazon, ta hand om själva transaktionen åt e-handlarna.
Googles fördel framför Amazon är att Google knappast kommer att börja sälja e-handlarnas storsäljare själv. Därför tror jag att rätt implementerad kan Google Shopping bli något mycket större än ett annonsprogram. Googles köpknapp har bättre möjlighet att lyckas än den som Facebook planerar. På Google är du nästan alltid instrumentell, inriktad på att genomföra en uppgift vare sig det handlar om att hitta fakta till en uppsats eller köpa nya yogamattor. På Facebook handlar det mer om att bli förströdd och kommunicera med vänner. Där sitter inte en köp-knapp lika bra.