Fyndiqs affärsidé skiljer sig från det stora antal nätbutiker som poppat upp genom åren. I stället för att själva lagerföra varor arbetar man uteslutande med att sälja andra butikers produkter under eget varumärke. Affärerna går så bra att en internationell lansering är på gång under året.

Webbdagarna Stockholm 24-25 mars: möt Fyndiqs grundare Fredrik Norberg och Dinesh Nayar, som berättar om hur de arbetar med a/b-tester för att öka konverteringen.

Eftersom företaget endast finns online och har ett så stort fokus på sin egen sajt har a/b-testandet blivit närmast oumbärligt. Det kan handla om allt från att se vad en viss paketering har för inverkan på försäljningen till hur fraser och enstaka ord påverkar köpviljan.

– Anledningen till att vi jobbar så mycket med detta rotar sig i att vi är oerhört datadrivna men också i att vi är sådana tävlingsmänniskor, säger Ida Hällkvist, marknadschef på Fyndiq.


Ida Hällkvist, marknadschef på e-handelssajten Fyndiq, ser a/b-tester som ett kraftfullt verktyg för att öka lönsamheten på nätet.

– Genom ett a/b-test kan vi enkelt få ett svar på om just den här lilla justeringen gör att vi säljer bättre. Det är alltid billigare att hjälpa de kunder vi redan har fått in att bättre interagera på sajten.

Läs mer: Så ökar du lönsamheten med hjälp av a/b-tester

Testandet är numera en så viktig del att företaget för tillfället är på jakt efter en person som kan arbeta dedikerat med området.

– Vi finns bara online så det är den enda chans vi har att påverka. Om besökarna inte gör det vi vill att de ska göra, det vill säga handlar och interagerar med oss, har vi inte lyckats fullt ut. Om vi kan påverka så att färre lämnar vår sajt kommer det innebära mer pengar i kassan.

Precis som hos många andra som ägnar sig åt a/b-tester lägger Fyndiq ner en hel del tid på förarbetet. Här arbetar företaget framför allt med att analysera datamängder, för att på så sätt kunna ta fram användbara hypoteser. Runt 80 till 90 procent av hypoteserna bygger på egna flöden. Men man tittar även på hur andra sajter har gjort för att se om det finns något som man kan implementera.

– Vid ett tillfälle hade vi många kunder som hörde av sig och som inte riktigt förstod varför det stod fakturaadress när de skulle betala, oavsett vilket betalningsalternativ de hade valt. Och vi märkte att vi tappade en del trafik i kassan. Då testade vi att istället skriva leveransadress, gjorde ett test på det och såg därefter en förbättring.

Men det har inte alltid varit ett smärtfritt arbete. Ida Hällkvist berättar att det till en början skulle testas allt möjligt, och gärna parallellt för att få så många resultat som möjligt. Eftersom analysdata då blandades ihop blev resultatet snarare det omvända.


Fyndiq är en e-handelsportal där man säljer produkter från flera leverantörer.

Numera handlar det om ett mer planerat arbete. Dessutom är företaget noga med att räkna in eventuella effekter som kan påverka. Exempelvis kan köpvanorna under julhandeln skilja sig rejält jämfört med en vanlig period.

– För mig är det viktigt att vi isolerar faktorn vi vill mäta och mäter testerna med rätt nyckeltal. Vid ett a/b-test som ämnar till att öka antalet ordrar bör inte snittordervärdet vara primärt nyckeltal utan antal köp. Ett positivt resultat ska inte påverkas om en kund köper en soffa och att en annan köper ett mobilskal. Om testet istället avser att lyfta fram produktpaket mot att inte ha rekommenderade produktpaket, då ska vi utvärdera testet utifrån snittordervärde, säger Ida Hällkvist.

– Verktygen som används har ett incitament att påvisa positivt resultat. Har man inte arbetat med den här typen av verktyg tidigare och inte kan förstå statistiken kan det vara så att testerna i ett tidigt skede utser en vinnare. Då gäller det att ha is i magen och istället vänta ut resultatet.

Ännu är Fyndiq långt ifrån klara med sitt testande. Framöver vill man snarare utöka arbetet och göra andra typer av tester.

– Det här området har hela tiden varit högt prioriterat för oss. Framöver vill vi arbeta med att bland annat personalisera innehåll och kommunicera med våra kunder på individnivå. Det här är bara början för oss.

Fakta

I takt med att det har blivit allt viktigare att behålla besökaren på sin sajt har det blivit nödvändigt att hålla koll på beteendemönstret. Ett sätt att göra det är att slumpmässigt visa en sajt eller ett nyhetsbrev i två olika versioner. Metoden kallas för a/b-test och med hjälp av den går det att på ett begripligt sätt se vad som fungerar och vad som inte gör det.

För att du med säkerhet ska kunna dra några slutsatser av ett a/b-test bör det pågå under minst ett par veckor och ha minst 200-300 avslut.