Insatserna är höga och vinsterna enorma för dem som tar hem spelet om mobila betalningar både på nätet och i den fysiska världen. Storbankernas betalapp Swish var främst tänkt som ett betalmedel mellan konsumenter. Men i somras introducerades möjligheten för företag att ta betalt med Swish. Det var en direkt utmaning mot betaltjänsten Izettle, som fokuserat på betalningar för småföretag.

Som en av de sista att ge upp kontanter som betalningsmedel testade jag Swish för första gången i december förra året. När väl appen var på plats funkade betalningen supersmidigt. Det är oerhört enkelt att använda mobilnummer som identiteter.

Förra året nådde Swish två miljoner användare och man kommer sannolikt att passera tre miljoner användare i år. Ordet swisha borde vara med på Svenska Språknämndens nyordslista för 2014. På Google hittar jag 361 000 träffar på swisha och 231 000 på selfiepinne, som faktiskt kom med på nyordslistan. Att swisha någon har åtminstone i mina kretsar blivit ett begrepp. Swish popularitet öppnar för en bredare användning av betaltjänsten.

Intressant nog har duktiga e-handlare som Partykungen utvecklat en egen lösning för att kunna ta emot betalning med Swish. Bara 1,50 kronor i transaktionsavgift är ett viktigt incitament för e-handlare. Swish var aldrig tänkt som ett betalmedel i nätbutiker, men jag tror att Swish har alla förutsättningar att bli det. Särskilt som e-handeln blir allt mer mobil. Idag vill Swish utmana betaljätten Klarna på marknaden för enkla betalningar i e-handeln.

– Vad vi i Swish-kollektivet tittar på just nu är mobil handel och e-handel. Vi håller på och sätter planerna för en lösning som ska göra det snabbt och enkelt att handla på nätet via sin pc eller mobiltelefon, säger Carl Molinero, Swedbanks representant i GetSwish AB till DI.

I Afrika började vanligt folk använda samtals-krediter som ett sätt skicka pengar. De löste ett reellt problem genom att använda färdiga tekniska system för något annat än det var avsett för. Kanske kommer vanliga användare i Sverige ta makten över Swish på ett oväntat sätt. Storbankerna får nog skynda sig hur som helst.

Läs mer: Kan mobilen ersätta plånboken? Så gick det i praktiken