Tokyos gator påminner ibland om en enda lång modeuppvisning. Det av största vikt att följa det senaste modet, inte minst för unga japanska kvinnor. Samtidigt innebär vardagen i Japan ofta tre timmars pendling mellan hemmet och jobbet eller skolan. Att jobba övertid är närmast en kulturell självklarhet. Denna omöjliga ekvation gör att e-handel har en given plats i japanernas vardag.

Japan är en av världens största e-handelsnationer, där över 73 miljoner människor uppger att de regelbundet handlar via nätet. Japans största e-handelssajt, Rakuten, har över 80 procent av landets internetanvändare som kunder. Här säljs 95 miljoner produkter från över 40 000 e-handlare – allt från mode och mat till möbler som kan levereras och monteras på plats dagen därpå.

Japan Emelie Fågelstedt
Emelie Fågelstedt är Internetworlds spanare på plats i Japan.

Eftersom fritiden i Japan ofta begränsas av långa dagar på jobbet är det inte bara tid att shoppa, utan även tid att umgås med vänner som faller bort. Flera e-handlare har därför valt att komplettera själva handeln med mer sociala aspekter.

Japanska modejätten ZoZo lanserade 2013 appen Wear – ett socialt nätverk liknande Instagram, där man skapar en profil, skaffar följare, och sedan laddar upp bilder på dagens outfit. Skillnaden är att kläderna på bilderna kan kopplas till butiker anslutna till zozo.jp, för att sedan beställas direkt av följarna. Det är lite som att följa med kompisen till hennes favoritbutik och shoppa loss tillsammans.

Omotenashi är ett ord som står för japansk gästfrihet – att alltid ge det lilla extra i form av service. När du handlar online får du ofta hem din beställning tillsammans med ett handskrivet brev. Det ska kännas lika personligt som att handla i en butik.

I samma anda gillar japaner att hjälpa varandra. Mycket fokus läggs på e-handelsplattformar där vem som helst ska kunna vara med och sälja och skapa. Detta knyts till olika sociala egenskaper och tjänster.

Mercari är en loppis i app-format som snabbt vuxit i popularitet i landet, och i dag betraktas som den största startupen inom e-handel. Här lägger användare upp varor och inspirerande bilder, ofta på mode, för att sedan kunna förhandla om priser direkt i kommentarsfältet. Som en riktig loppis alltså, fast alltid tillgänglig i mobilen.

Line Creators Market
På Line Creators Market är det fritt fram att sälja sina egna "stickers", emoji som ofta används i kommunikationen i Asien.

Japans största sociala nätverk LINE har en plattform som heter LINE Creators Market där vem som helst kan börja sälja egengjorda ”stickers” – stora emojis som är väsentliga i kommunikation människor emellan i Asien. De har idag kreatörer anslutna från 124 länder.

Läs mer: Line sopar banan med Facebook i Japan

Okuyuki är en start-up som omfamnar många japaners kärlek till actionfigurer. Sajten fungerar som en kick-starter, där kreatörer får ladda upp egna teckningar som sedan kan bli förverkligade och producerade som 3d-figuriner av företaget om tillräckligt många vill köpa dem. Kreatören får en del av försäljning, och givetvis äran av att nu vara en figurinkreatör.

Även jätteaktören Rakuten har som uttalat motto att hjälpa små och medelstora företag att sälja varor online. Att möjliggöra för andra att på olika sätt nå det hårt arbetande japanska folket över nätet har blivit en trend i landet.

När du sedan äntligen har slutat jobba för dagen, och pendlat en och en halv timme till hemmet, vill du gärna att din order redan ska vara levererad. I Japan har det blivit otroligt populärt att bo i lägenhetshus med utlämningsboxar i trapphuset. När vi letade efter nytt boende härom månaden blev vår japanska vän Sanae helt exalterad när hon såg en ”delivery box” i huset: ”Det vill jag också ha, åh vad praktiskt!” Sen vi flyttade in har vi börjat beställa både mat, dryck och gardiner via nätet – som sedan väntar på oss när vi kommer hem.

I sommar ska det experimenteras med utlämningsboxar även i Hammarby Sjöstad i Stockholm. E-handeln anpassar sig allt mer efter folks faktiska behov och livsmönster.

Läs mer: Entreprenörs-ön ska lyfta företagsamheten i Japan

Fakta

Vill du lära dig mer om e-handel? Missa inte de unika utbildningar vi arrangerar på Internetworld Academy:
http://www.webbdagarna.se/academy-2014/ehandel