Samtidigt som sociala medier är ett skyhögt hinder för den som inte är insatt innebär det en stor möjlighet, som när den hanteras på rätt sätt blir ett ovärderligt redskap. Sophia Sundberg är föreläsare och författare med lång erfarenhet av att hjälpa företag att förbättra sitt arbete i sociala medier. Hon förklarar att det inte enbart handlar om att vara aktiv eller att putsa på sina inlägg – en minst lika stor del är tajmingen. Det kan skilja tusentals visningar beroende på om ett företag väljer att posta klockan 11 på förmiddagen jämfört med under kvällstid.

– På Facebook är det flest personer inne mellan åtta och tio på kvällen, med en topp runt nio. Det kan så klart vara en framgångsnyckel att försöka pricka in den tiden så ofta som möjligt. Många av företagets kunder arbetar förmodligen under dagtid och har kanske inte någon möjlighet att koppla upp sig. Lägger man då ut inlägg på förmiddagen riskerar man missa en hel potentiell målgrupp. säger Sophia Sundberg.

Sophia Sundberg sociala medier
Sophia Sundberg har lång erfarenhet av att hjälpa företag att förbättra sitt arbete i sociala medier och vet att tajmingen kan göra stor skillnad.

Men att enbart ställa publiceringsklockan så att inläggen dyker upp på kvällstid behöver inte per automatik leda till ett bra resultat. Många företag tänker i dag i samma banor, vilket gör att det lätt uppstår ett brus under de mest attraktiva klockslagen.

– Det kan finnas en idé att lägga ut en post kvart över nio på förmiddagen i stället för att på så sätt vara ensam om utrymmet.

Att dessutom ha koll på vad som händer för tillfället är många gånger nödvändigt för tajmingen.

– På Twitter är flest inne på söndag runt klockan åtta på kvällen. Då sker det ofta i kombination med att något populärt tv-program visas, och då är publiken förmodligen upptagen med att diskutera det. Som företag kan det vara läge att flörta med den publiken i ett sådant läge, exempelvis genom att kommentera tv-programmet i fråga.

Läs mer: Så funkar Twitters nya funktion

För att tajma rätt finns det ett flertal olika hjälpmedel. Dels går det att använda sig av de olika plattformarnas egna publiceringssystem, dels finns det gott om externa system som sköter postningen i de sociala medier företaget vill synas i. Sophia Sundberg tycker det är en bra idé att hålla koll på dessa, men varnar också för att det kan bli för komplicerat, särskilt för mindre företag med begränsade resurser.

– Några inlägg per vecka går bra att schemalägga men jag tycker inte man ska krångla till det för mycket. Det viktigaste är att man har en närvaro och att det blir av över huvud taget.

Meltwater Buzz
Meltwater Buzz är ett avancerat verktyg för företagsanvändare som låter dig schemalägga poster i flera olika kanaler.

Att schemalägga sina poster till samma tid kan också få andra effekter än missade kunder och hårdare konkurrens. Efter ett tag lär målgruppen märka av beteendet och i värsta fall dölja kontot från flödet.

– Skriver jag varje dag klockan 21 finns det en stor risk att det blir mindre personligt och det är givetvis inte bra. Det gäller att variera sig, både i innehåll och i tid. Människor vill inte få känslan av att man tränger sig på eller att allt är planerat in i minsta detalj, säger Sophia Sundberg.

Hon menar att det räcker med ett eller ett par inlägg om dagen på Facebook, medan det går utmärkt att posta tjugo inlägg om dagen på Twitter.

Men oavsett uppdateringstakt är det innehållet som i slutändan avgör om en post blir lyckad eller inte. Det gäller helt enkelt att erbjuda relevant information och göra det vid rätt tidpunkt för att få en så stor spridning som möjligt. Sophia Sundberg lyfter fram ett exempel, en konferensanläggning som under en kurs serverade lussekatter till sina gäster. På sin Facebook-sida la man upp en bild på bakelsen, tillsammans med receptet. Kombinationen av innehåll och tajming (i detta fall postades inlägget strax föra lucia) ledde till en hel del interaktioner, även från personer som inte deltog på själva konferensen.

Att på det här sättet göra kunderna delaktiga i verksamheten är en klok idé. Vid marknadsföringen av en kampanj kan man exempelvis fota första planeringsmötet och lägga ut i de kanaler som finns, för att så tidigt som möjligt skapa en hajp.

– Att tajma en kampanj för ett event är svårt, börjar du för sent finns det risk att du inte uppfattas som attraktiv. Framför allt i storstäderna, där konkurrensen är hård, finns det risk att tajmingen blir väldigt fel. Starta gärna två månader innan eventet ska hållas. Är du ute i god tid blir det enklare att skapa en nyfikenhet.


Intresset är större än någonsin för Webbdagarna Stockholm 24-25 mars. Ta chansen och säkra din plats! Hundratals har redan anmält sig på www.webbdagarna.se/stockholm

Fakta

För att lättare kunna hantera företagets olika konton och posta inlägg i precis rätt tid finns flera externa verktyg att tillgå. Tänk bara på att undvika att använda dem på Facebook. Den algoritm som Facebook använder straffar nämligen inlägg som postas av tredjepartsprogram.

Meltwater Buzz
Program för att bland annat hantera kommunikationen i flera olika kanaler. Förutom möjligheten att dela in kunderna i olika grupper går det även att schemalägga sina aktiviteter inför exempelvis kampanjer. Riktar sig uteslutande till företag och tar fram prismodell efter behov.

Buffer
Program som är helt inriktat mot att schemalägga poster på bland annat Twitter, Google+, LinkedIn och Facebook. Finns i gratisversion som tillåter fyra schemalagda poster per dag. Med premiumversionen för 100 dollar om året går det att schemalägga upp till 100 poster.

Hootsuite
Kostar från runt 100 dollar om året och uppåt, beroende på vilka alternativ som önskas. Pro-versionen kan schemalägga upp till 350 poster samtidigt. För den som vill testa tjänsten finns en kostnadsfri variant, där en post kan schemaläggas åt gången.

Facebook Insights
Facebooks inbyggda verktyg baserar resultatet på dina tidigare poster och visar därefter en rad olika värden, bland annat statistik över när det är störst chans att nå flest följare. Genom en enkel process går det att schemalägga sina poster på plattformen.

Future Tweet
Ett enklare typ av verktyg som låter dig schemalägga inlägg på Twitter. Vill du posta bilder tillsammans med inlägget eller korta ner länken blir det svårare, men för enklare uppgifter kan det vara värt att se närmare på.