De senaste siffrorna från mätföretaget W3techs visar att publiceringsverktyget Wordpress under januari var installerat på 23,3 procent av de tio miljoner största webbplatserna på webben.

Wordpress har även en marknadsandel på 60,6 procent av alla publiceringssystem världen över. Andraplatsen hålls av Joomla som är installerat på 2,9 procent av de största webbplatserna och står för 7,5 procent av alla publiceringsverktyg.

Inget system är emellertid perfekt utan det finns alltid utrymme till förbättring. Wordpress är inget undantag och tack vare möjligheten att installera tilläggsprogram går det att göra plattformen rejält mycket mer kraftfull.

Det finns i dag över 35 000 tillägg att ladda ned för Wordpress. Visserligen är många av dem föråldrade eller inte speciellt intressanta för de flesta användare. Det finns dock några guldkorn som alla administratörer bör installera.

Läs mer: Wordpress höll måttet hela vägen

Här är tio tillägg du definitivt bör installera på din Wordpressinstallation. Samtliga är dessutom gratis!

Wordpress SEO by Yoast
Alla företag som har en webbplats vill att kunderna ska hitta fram till den så enkelt som möjligt. Sökmotoroptimering är en avgörande faktor när det gäller hur högt upp din webbplats placerar sig i Googles sökresultat. Wordpress är i sig självt mycket bra utformat för sökmotorerna, men med hjälp av Wordpress SEO by Yoast kan du förbättra saker och ting avsevärt. Det kräver lite träning för att förstå hur det fungerar och hur du ska använda tillägget på bästa sätt, men det kommer garanterat att öka dina chanser att synas i sökmotorerna.

Wordpress SEO
Effektiv sökmotoroptimering är a och o när du driver en webbplats. Wordpress SEO by Yoast är ett av de bästa tilläggen på området för Wordpress. 

Local Business SEO
När det kommer till sökmotoroptimering är det många som förbiser vikten av lokala sökningar. Det vill säga sökningar som görs av potentiella kunder i din direkta närhet. Det här tillägget skapar en struktur i koden på din webbplats som informerar sökmotorerna om ditt företags adress och vad det sysslar med. På så sätt bygger du upp ett förtroende hos sökmotorerna som enklare kan klassificera företaget. Ett knep som ökar dina chanser att hamna högre upp i sökresultaten.

Optimize Database after Deleting Revisions
En viktig del av din Wordpressinstallation är att hålla databasen ren och utan för mycket kludd som inte behövs. Det här tillägget optimerar databasen och raderar revisioner av sidor och inlägg som inte behöver sparas. På så sätt tar installationen upp mindre plats och körs snabbare. Det går även att ställa in så att tillägget körs automatiskt med jämna mellanrum.

Backwpup
Att avstå från att säkerhetskopiera din Wordpressinstallation kan bli en kostsam historia. Många webbhotell erbjuder visserligen regelbundna säkerhetskopieringar, men det skadar inte att du själv tar backup så att du snabbt kan återställa din webbplats om något skulle gå fel. Backwpup kan säkerhetskopiera både lokalt och till molntjänster som Dropbox och Google Drive med flera.

Backwpup
Att säkerhetskopiera din webbplats regelbundet är otroligt viktigt så att du inte förlorar någonting när olyckan eller hackaren är framme. 

Duplicator
Behöver du någon gång flytta din webbplats till ett annat webbhotell eller ett nytt domännamn är det här det klart bästa tillägget för att snabbt klona webbplatsen. Det är ett perfekt verktyg för webbutvecklare som ofta arbetar på en testserver och som sedan behöver flytta webbplatsen till en produktionsserver.

Broken Link Checker
Har du många sidor på din webbplats finns det stor risk för att länkar till andra webbplatser slutar att fungera. Eftersom sökmotorerna inte gillar om din webbplats skickar besökarna till en 404-sida bör du hålla koll på länkarna och se till att de alltid fungerar. Broken Link Checker sköter jobbet automatiskt och skickar ett e-postmeddelanden om en länk slutat att fungera.

Contact Form 7
I stort sett alla webbplatser behöver någon typ av kontaktformulär så att besökarna kan ta kontakt. Det klart kraftfullaste tillägget är Contact Form 7 som erbjuder en mängd olika möjligheter och kan knytas samman med andra tjänster. Har stöd för ajax, catchpa och spamskydd.

Contact Form 7
De flesta webbplatser behöver ett kontaktformulär och få tillägg gör det bättre än Contact Form 7.

Google XML Sitemaps
En viktig del när det handlar om sökmotoroptimering är att skapa en sajtkarta som kan läsas av sökmotorerna. En sajtkarta beskriver för en sökmotor vilka sidor på din webbplats som ska indexeras i sökmotorn och vilka sidor som är mer viktiga än andra. Wordpress SEO by Yoast som vi beskriver ovan har visserligen inbyggt stöd för sajtkartor, men Google XML Sitemaps är snäppet bättre och erbjuder större inställningsmöjligheter.

WP Fastest Cache
Något som sökmotorerna lägger allt större vikt på numera är hur snabbt din webbplats laddas i webbläsaren. Det finns en rad tillägg på området och ett av de populäraste heter W3 Total Cache, men det är ganska krångligt att använda och kräver ganska hög kunskap för att fungera korrekt.

Ett bättre alternativ är WP Fastest Cache som inte har lika många inställningar men som är suveränt på att snabba upp sidorna rejält. Du måste ibland experimentera lite med inställningarna för att det ska fungera, men det snabbar upp dina webbsidor ordentligt när det väl fungerar som det ska.

WP Fastest Cache
Det är viktigt att din webbplats laddar så snabbt som möjligt. WP Fastest Cache är ett relativt lättanvänt tillägg som gör ett utmärkt jobb. 

All In One WP Security & Firewall
Sist men inte minst är säkerhet en mycket viktig del av din Wordpressinstallation. Varje dag attackerar automatiska robotar Wordpressinstallationer världen över och försöker utnyttja kända säkerhetshål eller ta sig in som administratör med så kallade brute force-attacker.

Även här finns det flera bra tillägg som skyddar din Wordpressinstallation. Ett av de bästa är dock All in One WP Security & Firewall som låter dig täppa till mängder med saker i Wordpress som kan öppna upp för hackare.

Läs mer: 10 verktyg för digitala nomader


Är det för få som hittar din webbplats, trots att du fixat smarta tillägg och jobbat flitigt med sökmotoroptimering? Boka genast en plats på Internetworld Academys kurs SEO Essentials 23 april. Vi lovar konkreta praktiska lösningar och smarta tips!

Fakta

Registreringen har öppnat och anmälningarna strömmar in. Årets tema är ”smarta affärer” – att se bortom klick, likes och snabba affärer för att fokusera på långsiktiga affärsmål genom data och smarta tjänster. Hundratals har redan anmält sig, gör det du också!

Anmäl dig och läs mer om Webbdagarna: www.webbdagarna.se/stockholm