Den traditionella seo-rollen har länge handlat om att ha järnkoll på de algoritmer som finns inbyggda i Googles sökmotor och utifrån dessa anpassa innehållet på webbsajter. Så är fortfarande fallet, men i takt med att sociala medier blir en allt större del av dagens kommunikation sker det stora ändringar även på seo-fronten.

Några som arbetat mycket med just sociala medier i kombination med sökmotoroptimering är Malmöbaserade Top Visible. Linus Larsson, seo-expert på företaget, förklarar att sociala medier egentligen är ytterligare ett redskap för att få mer spridning.

– Mycket handlar om att tänka på vad målgruppen vill ha. Man behöver ta reda på vem som ska läsa, hur den resonerar och vad den är van vid. Se helt enkelt till att bjuda på bra material till rätt målgrupp.

Linus Larsson Top Visible
Seo-experten Linus Larsson tror att sökfunktionen i Facebook kan bli allt viktigare framöver och kanske konkurrera med Googles sökmotor.

Eftersom Google föredrar när sajter omnämns på andra ställen än på den egna webbplatsen är delningar och retweets något att eftersträva. Men på egen hand leder inte integrationerna till bättre ranking, utan det gäller att nå ut längre än så. Måns Gullberg på SEO-byrån Modifinder föklarar:

– Själva aktiviteten har ingen påverkan på rankingen och det har inte heller delningar eller retweets. Däremot handlar det om att skapa värdefullt innehåll för att få människor att dela materialet på sin egen sajt. Når du ut med naturliga länkar får du bättre ranking.

Måns Gullberg Modifinder
Måns Gullberg på Modifinder betonar vikten av att få besökarna att dela ditt material på sin egen sajt.

Linus Larsson på Top Visible håller med. Samtidigt menar han att många redskap som används i övrigt seo-arbete även kan implementeras på sociala medier.

– Hur ett företag väljer att vara på sociala medier är ofta väl förankrat inom organisationen, och det lägger inte vi oss i. Det vi gör är att optimera deras innehåll. Använder man exempelvis särskilda nyckelord på sin sajt ser vi till att man gör det även på sociala medier. Det kan handla om en sådan sak som att uppmuntra besökarna att kommentera och därigenom få fram fler nyckelord.

Vad som är bra innehåll och hur man ska bära sig åt för att få ut det är däremot en svårare nöt att knäcka. Top Visible arbetar olika beroende på vem kunden är – det som fungerar för ett visst företag behöver inte nödvändigtvis gå hem hos det andra. Däremot är det generella rådet att lägga upp material som tydligt märks i flödet. Det kan handla om att ha en slagkraftig rubrik, inkludera begripliga grafer eller posta intresseväckande bilder.

– Fångar du inte målgruppen med överskriften försvinner den snabbt till nästa post. På Facebook fungerar material som är kortare och innehåller bilder bättre än längre material som kanske har ett mer intressant innehåll, säger Rolf Widerström, vd på Top Visible.

Läs mer: 10 söktips som lyfter din webbplats

Ett annat sätt att ge spridning är att flörta med människor som har många följare, exempelvis podcastproducenter och bloggare. På så sätt handlar dagens seo-roll mycket om att skapa relationer och bygga nätverk. Top Visible lägger mycket energi på att få just sådana personer på kroken. Om en populär blogg kan sprida materialet vidare på sociala medier betyder det mycket.

Rolf Widerström
Rolf Widerström på Top Visible tipsar om att du måste skapa relationer med exempelvis podcast-producenter och bloggare.

– Ett samarbete med en blogg ger i bästa fall bättre rank på Google men även direkt försäljning, förklarar Rolf Widerström.

Det är dock ett tidsödande arbete som kräver en hel del av seo-experten.

– Det är en av de roligaste delarna av arbetet. Samtidigt är nackdelen för oss som konsulter att vi inte kan lägga hur mycket tid som helst på varje kund. I stället försöker vi kartlägga så mycket som möjligt när vi börjar med ett projekt för att sedan kunna guida våra kunder i deras kontakt med bloggarna och tipsa om vilka siffror de ska koncentrera sig på.

Än så länge menar Top Visible att området bara befinner sig i sin vagga. Exempelvis är sökfunktionen på Facebook en väldigt liten del av plattformen i dagsläget, men den dagen då mer krut läggs på denna kommer det få stora konsekvenser.

– Jag tror absolut att Google kommer få en konkurrent framöver. Som seo-expert gäller det att vara förberedd, säger Linus Larsson.


Webbdagarna är två dagar med inspiration, kunskap, konkreta tips, fest, mingel och nätverkande och arrangeras i Stockholm, Malmö och Göteborg. Mer om Webbdagarna på webbdagarna.se

Fakta

Arbeta med dina nätverk
Rolf Widerström, Top Visible: ”Mycket handlar om att kunna göra det oväntade. Jobbar vi med ett företag som importerar vin försöker vi nå ut till vinbloggar genom att exempelvis styra upp en middag. Det gäller att behandla de man uppmärksammar som rockstjärnor”

Eftersträva naturliga länkar
Måns Gullberg , Modifinder: ”Sociala medier är här för att stanna och de kommer få större påverkan framöver. Men de flesta strategier kommer bygga på att uppmana till länkbete. Är innehållet tillräckligt värdefullt kommer människor vilja länka det på sin egen sajt”

Utgå från besökarna
Rolf Widerström, Top Visible: ”Ser man ett antal år tillbaka i tiden var det väldigt vanligt att företag anlitade en skribent som skrev en text om ett visst sökord. Då fick man kanske bra innehåll, men det var inte alltid relevant för kunden. Numera handlar det om att skapa material för användarna och inte för sökmotorerna.