Therese Reuterswärd

För två år sedan förutspådde jag slutet för den traditionella webbredaktörsrollen. I stället siade jag om att företag skulle rekrytera ”Innehållsansvariga”, “Content Managers” eller “Digital Content Marketers”. Jag resonerade som så att de flesta arbetsgivare skulle inse att en webbredaktör behövs till mer än att bara uppdatera hemsidan och det månatliga nyhetsbrevet. Framtidens Content Manager skulle fokusera på att skapa engagerande och värdefullt innehåll utmed hela kundens köpcykel och förstå digitala beteenden och tekniska plattformar, kunna webbdesign och bemästra webbanalys.

Nu är det 2015 och jag sitter på kontoret och väntar på att intervjua en kandidat till vårt nordiska onlineteam. Jag kikar ner i mina papper och inser skamset att den jobbannons jag har publicerat beskriver en typisk webbredaktör, trots att jag själv förespråkat dess död. Så jag blundar och föreställer mig drömkandidaten.

Framtidens Content Manager är någon som förstår vad som skapar värde för kunderna och som är praktisk nog att kunna utforma innehållet själv. Det är någon med känsla för skillnader i kommunikation mot kunder, partners, medarbetare och bloggare, och som förstår egenskaper hos olika gränssnitt som intranät, försäljningskanaler, mobila och rörliga medier. Den perfekta kandidaten kan presentera en kombination av format och placering som passar bäst till ett visst syfte, oavsett om det är att inspirera, trigga, inspirera, övertyga eller uppmuntra sin mottagare. Men det räcker inte att skapa bra kommunikation och snärtiga kampanjer om man vill ta hem segern om konsumenterna. Man måste investera i teknik, och man måste anställa människor som bemästrar algoritmerna bakom distribution och personalisering av innehåll. Misslyckas man med det upphör snabbt ens affärsmodell att producera affärsnytta.

Kanske är min version av den perfekta webbredaktören en önskedröm till följd av att ha lyssnat på för många podcastavsnitt av This Old Marketing. Troligtvis behöver jag slåss med många andra rekryterare om det fåtal personer som motsvarar alla dessa egenskaper. Låt dem komma! Jag ger inte upp förrän jag har hittat rätt kandidat.

De sju viktigaste egenskaperna för en Content Manager:

* Kunskap om hur sökmotoralgoritmer betraktar frekvens och val av innehåll.

* Erfarenhet av journalistiskt arbete, veta hur storytelling kan användas för att föra fram ett budskap.

* Kunna skapa visuella berättelser med hjälp av bild, ljud och video.

* Erfarenhet av publicering via olika CMS- och Marketing Automation-verktyg.

* Dokumenterad erfarenhet av plattformar som Wordpress, Youtube, Linkedin, Storify och Pinterest.

* Djup kunskap om konverteringsoptimering, användbarhet och onlinebeteenden.

* Erfarenhet av att mäta och kvantifiera räckvidd, intäkt och effekt oavsett kanal.

Läs mer: E-handlare måste lägga mer kärlek på paketet


Therese Reuterswärd är e-handelschef och bloggare
På Twitter heter hon @TrulyTherese

Fakta

Registreringen har öppnat och anmälningarna strömmar in. Årets tema är ”smarta affärer” – att se bortom klick, likes och snabba affärer för att fokusera på långsiktiga affärsmål genom data och smarta tjänster. Hundratals har redan anmält sig, gör det du också!

Anmäl dig och läs mer om Webbdagarna: www.webbdagarna.se/stockholm