Katarina Strömberg
Redan efter andra missen är din text körd. Två stavfel är tillräckligt för att dina läsare ska tappa förtroende för det du har skrivit och lagt ned mycket tid och möda på. Lars Melin, docent i svenska vid Stockholms universitet, har i en undersökning visat vad som händer när vi som läsare stöter på språkfel i texter. Undersökningen är inte helt ny, men dess slutsatser är fortfarande aktuella.

Att läsa en text med fel tar också längre tid. Försökspersonerna i undersökningen som fick läsa texter med olika fel var även allmänt missnöjda med det de läste. De upplevde formuleringarna som krångliga och tyckte att upplägget av texten var dåligt. Personer som fick läsa samma text utan fel hade inga sådana invändningar mot texten.

Hur bra och spännande innehåll du än har kommer du alltså att få missnöjda läsare om din text innehåller felstavade ord eller grammatiska missar.

Egentligen börjar det hela förstås inte med din felfria text. Först och främst måste du locka läsarna till det du har skrivit, vanligtvis genom en smart rubrik och en kittlande ingress. Och inte nog med det, du bör också få läsaren att stanna kvar och ta del av hela texten. Helst ska de bli så engagerade av ditt innehåll att de delar texten vidare i sina nätverk och tipsar vänner och kollegor om den.

Jag har en lång lista med tips och råd för den som skriver. Men om du bara ska koncentrera dig på några få saker kan du dra igång med de här tre:

1. Börja texten med det viktigaste.

Kör direkt pang på, utan komplicerade förklaringar och långa bakgrunder. Tänk dig att du startar direkt på toppen, i stället för att börja nedanför och tvinga läsarna att knega sig uppför en lång backe innan de kommer fram till det som du egentligen vill säga.

Chartbeat, ett företag som mäter och analyserar trafik till sajter, har kommit fram till att många läsare delar texter och artiklar utan att egentligen ha läst dem. De ser rubrik, ingress och kanske första meningarna, bestämmer att det verkar intressant och delar (gäller främst på Twitter).

Sajten Upworthy har upptäckt att läsare som läst ungefär 25 procent in i texten oftare delar den än de som studsat iväg direkt eller läst längre än så. Undantaget är de som faktiskt läst hela texten, de delar också mer flitigt.

Det beteendet gör inledningen av din text ännu viktigare. Göm inte det bästa mitt i texten eller allra sist, lyft fram det med stolthet i början av texten. Förklaringar och bakgrund kan alltid komma senare.

2. Skriv enkelt.

Som redaktör på olika tidningar i många år har jag läst och redigerat tusentals artiklar. Jag skulle säga att skribenters absolut vanligaste miss är att skriva för krångligt. Långa meningar, komplicerade förklaringar, inskjutna bisatser, ord som är för avancerade för sammanhanget. Det finns ofta en vilja att skriva tjusigt och göra det ”svårare” än vad som behövs.

Skriv enkelt, utan krusiduller, på ett sätt som känns bekvämt för dig. Gå rakt på det du vill säga, utan att linda in budskapet. Tänk att du ska visa i stället för att beskriva. Berätta inte vad du ska skriva om, varför du tänkte göra det och på vilket sätt. Gör det bara!

3. Nämnde jag stavningskontrollen?

Och så är vi tillbaka där vi började. Använd stavningskontrollen och läs din egen text. Jag säger det igen, använd den inbyggda funktionen för att kontrollera stavning och grammatik i det program där du skriver. Stavningskontrollerna i de flesta program är smarta i dag. De hittar både det ena och det andra, allt från enkla stavfel till grammatiska misstag och krångliga formuleringar.

Stavningskontrollen hittade en miss i den här texten. Den är borta nu.


Internetworld Academy ordnar kurser skräddarsydda för dig. Just nu har vi bland annat utbildningar i Google Analytics, Google Adwords, sökoptimering och konvertering. Vilka andra kurser skulle du vilja ha? Kanske en intensivkurs i att skriva bra texter? Tipsa oss!

Fakta

Registreringen har öppnat och anmälningarna strömmar in. Årets tema är ”smarta affärer” – att se bortom klick, likes och snabba affärer för att fokusera på långsiktiga affärsmål genom data och smarta tjänster. Hundratals har redan anmält sig, gör det du också!

Anmäl dig och läs mer om Webbdagarna: www.webbdagarna.se/stockholm