När man är på resande fot och besöker en ny stad kan ett av de bästa sätten att samla ny inspiration vara att lämna hotellrummet eller kontoret en stund och ge sig ut och jobba på ett fik. Nedan listar vi bra kaffeställen i flera världsstäder med stabilt Wi-Fi och bra arbetsmiljö. Fyll gärna på med egna tips genom att maila internetworld@idg.se så uppdaterar vi löpande.

Om du av säkerhets- eller bekvämlighetsskäl inte vill koppla upp dig mot ett publikt wifi-nätverk kan du förbereda dig inför resan genom att inhandla eller hyra en wifi-hotspot med lokalt datasimkort. Du kan köpa en trådlös mobil router hos en större elektronikkedja som Elgiganten eller Kjell & Company, och sedan köpa ett lokalt mobilt datasimkort på plats i landet du besöker. På många flygplatser finns det även möjlighet att hyra en trådlös router med färdigt datasim direkt när du landat, till exempel i Japan eller i USA.

Det går även att köpa en wifi-hotspot tillsammans med ett lokalt datasimkort på plats i Sverige som du bara slår på och börjar använda när du har landat i utlandet, till exempel från HolidayPhone.

Stockholm

Il Caffè har tre lokaler i Stockholm - Kungsholmen, Södermalm och nu senast Drottninggatan. Bra internet och fantastiskt kaffe i härlig miljö. I en artikel i Wired från 2011 omnämns Il Caffe på Bergsgatan som den givna platsen för ”the tech crowd” i Stockholm.
Drottninggatan 85
Södermannagatan 23
Bergsgatan 17
ilcaffe.se

Moodgallerian erbjuder gratis wifi i hela byggnaden. En espresso och några pintxos på Boqueria eller en jättekanelbulle på Café Egoïstes uteservering sitter aldrig fel som arbetssällskap.
Regeringsgatan 48
moodstockholm.se

Kaffeverket
Kaffeverket är perfekt för dig som vill surfa trådlöst men inte har behov av att ladda datorns batteri - det finns bara ett eluttag.

Kaffeverket vid St:Eriksplan har ljusa, hemtrevliga lokaler med fårskinnsfällar och rejäla frukostar. Stabilt wifi men bara ett eluttag på hela fiket. Ladda innan du kommer hit.
St.Eriksgatan 88
kaffeverket.nu

Fotografiska museets cafeteria erbjudet bra internetuppkoppling, gudomlig utsikt och lugn miljö, åtminstone under arbetstid på vardagarna. När kreativiteten tryter är det bara att ta en sväng på en av utställningarna och samla inspiration.
Stadsgårdskajen
fotografiska.eu/mat-noje

Scandic Grand Central, Scandic Malmen och Scandic Anglais har alla bra lobbybarer där internetuppkopplingen är stabil och miljön avkopplad (åtminstone på dagtid).
Nära Centralstationen, Medborgarplatsen och Stureplan.
scandichotels.se/Hotels/Sverige/Stockholm

Köpenhamn

Café Bevar är oftast fyllt med datorer och frilansare. Just nu byggs även hemsidan om till att bli en samlingsplats för idé-, projekt- och företagsutveckling. Ligger i København N.
Ravnsborggade 10 B
bevars.dk

internetkafe Köpenhamn
Paludan Bogcafé säljer även böcker, förutom att vara ett utmärkt café.

Paludan Bogcafé är en bokbutik och café i ett. Drick en kopp kaffe till jobbet, och hitta sen en ny spännande bok att begrava näsan i. Du hittar bokcaféet i Indre by.
Fiolestræde 10-12
paludan-cafe.dk

The Laundromat Cafe var ett av de första fiken i Köpenhamn som erbjöd gratis wifi. I dag hittar du deras saliga blandning av böcker, fika och tvättmaskiner på två adresser i staden.
Elmegade 15
Århusgade 38
thelaundromatcafe.com

London

The Book Club är ett stort, ljust och färgglatt fik med många arbetsplatser att slå sig ner vid i närheten av Brick Lane i östra London.
00-106 Leonard St, EC2A 4RH (Shoreditch High Street)
wearetbc.com

The Book Club London
The Book Club i London har en inbjudande bardisk och gott om arbetsplatser.

Kedjan Apostrophe sägs servera en av Londons bästa koppar kaffe. Det relativt nyöppnade fiket på 26 Brewer Street i Soho har stora soffor, flera eluttag och spelar avslappnad loungemusik.
apostropheuk.com

Joe and the Juice, juicekedjan som även finns i Sverige, erbjuder bra internetuppkoppling och goda juicer. Finns vid flera ställen runtom i staden, bland annat i centrala SOHO.
65-67 Broadwick Street, W1F 9QY (Piccadilly Circus Tube)
joejuice.com

Berlin

Sankt Oberholz i stadsdelen Mitte är en av de mest välkända mötesplatserna för kreatörer i Berlin och huserar flera start-up-event. Här sitter i princip alla gäster och jobbar.
Rosenthaler Straße 72a
sanktoberholz.de

Sankt Oberholz
Om du vill få jobbet gjort är Sankt Oberholz ett bra val. I de här futuristiska kuporna kan du göra viktiga telefonsamtal utan att riskera att störas.

Betahaus Café i Kreuzberg hör till co-working-lokalen Betahaus, men är öppet för alla som vill slå sig ner en eftermiddag och jobba.
Prinzessinnenstraße 19-20
betahaus.com/berlin/spaces/cafe

Rizo Berlin i Mitte har ljusa, sköna lokaler och serverar stadiga maträtter och stabilt wifi.
Torstraße 119
rizo-berlin.de

New York

VBar i Greenwich Village är som ett fik, vardagsrum och kontor i ett. Sitt kvar efter du jobbat färdigt och ta ett glas vin när fiket plötsligt förvandlas till en populär vinbar.
225 Sullivan St, New York (Greenwich Village)
vbarandcompany.com

Grounded Coffee i West Village har ett stort utbud kaffe och te, så väl som nyttiga burritos på frukostmenyn och givetvis även gratis wifi.
28 Jane St, New York (West Village)
groundedcoffee.com

Tea Lounge i Brooklyn erbjuder mer än 65 olika organiska teer och har som motto att vara en plats där ”people can come together”. Stora lokaler med gott om utrymme.
837 Union St, Brooklyn
tealoungeny.com

Picknick i Parken
Under varmare månader kan det även vara en idé att ta vara på de wifi-nät som New York City erbjuder kostnadsfritt (eller till billiga dagspriser) i flera av stadens parker, bland annat Bryant Park, Central Park, och The High Line.
Full lista över parker med wifi: nycgovparks.org/facilities/wifi

San Francisco

Coffee Bar i The Mission har både bord för grupper, gott om eluttag och fritt wifi. När solen tittar fram går det att sitta på uteserveringen. Som namnet antyder lägger man här stor vikt vid sitt kaffe.
1890 Bryant St
coffeebarsf.com

Sugar Café i Lower Nob Hill har både mysiga fåtöljer och en öppen spis. Om dagarna är det ett fik med bra frukost och lunch; om kvällarna en cocktailbar med prisvärd happy hour.
679 Sutter St
sugarsf.com

Ritual Coffee Roasters i Mission har öppet till 22 de flesta kvällar. De själva anser att de var del av att starta den kafferevolution som drog in över San Francisco i mitten av 00-talet.
1026 Valencia St
ritualroasters.com

San Francisco
San Francisco erbjuder trådlös, gratis uppkoppling i flera olika parker och stadsdelar om du hellre vill jobba utomhus.

Internet när du är på språng
Idag erbjuder även staden San Francisco gratis wifi i flera stadsdelar och parker. Wifi-karta och instruktioner finns att läsa på: www6.sfgov.org/index.aspx?page=246

Fler fik på: http://sf.eater.com/maps/the-ultimate-free-wi-fi-finder-sfs-best-internet-cafes


Tokyo

Wired Café har ett antal fik runtom i staden - bland annat i Shibuya med utsikt över Shibuya Crossing och ett inne i Ueno Station.
7−1−1, Ueno, Taito-ku
cafecompany.co.jp/brands/wired

FabCafé i Shibuya är en av de främsta start-up-samlingsplatserna i Tokyo. Här finns en 3d-skrivare att tillgå, goda bagels, bra wifi, och dessutom anordnas ofta olika tech-event i lokalerna.
1-22-7 Dogenzaka, Shibuya-ku
fabcafe.com/tokyo

Tokyo
Niko and ... bjuder på långbord och är en kombination av ett fik med organisk mat och en livsstilsbutik.

Niko and … Tokyo nära Harajuku station är både ett fik, en livsstilsbutik och en organisk restaurang i ett. Bra internet och med schyssta långbord med eluttag.
6-12-20 Jingumae, Shibuya-ku
magazine.nikoand.jp/tokyo/en

Starbucks har bra internet på i princip alla sina kaffeshoppar i Japan. Registrera ett konto från ett annat nätverk innan du går dit på: http://starbucks.wi2.co.jp/sp/sma_index_en.html. Härligast att sitta på uteserveringen på Starbucks vid Daikanyama T-site, även hem till en fantastisk bokbutik.
17-5 Sarugakucho, Shibuya-ku
tsite.jp/daikanyama

Singapore

Kith Café är ett klassiskt frilansfik med tre adresser i Singapore, alla välkomnande för digitala nomader. Kiths vision är att vara en lokal där gott kaffe, bra mat och människor från hela världen kommer samman.
Park Mall, 9 Penang Road | Robertson Quay, 7 Rodyk Street | Sentosa Cove, 31 Ocean Way
kith.com.sg

Jimmy Monkey är ett hemtrevligt fik i Buona Vista och en populär arbetsplats för frilansare.
9 One-North Gateway, #01-51 One-North Residences
jimmymonkey.com

Toby’s Estate ligger i Robertson Quay med vackra vyer över Singaporefloden. Toby’s är även ett kafferosteri med stort utbud bönor från hela världen, som kan avnjutas på uteserveringen under arbetsdagen.
8 Rodyk Street,
tobysestate.com.sg