Hallå där Fredrik Wass, initiativtagare till Blogg100, nu drar du igång utmaningen för fjärde året i rad. Varför gör du det? 

– För att jag vet hur utvecklande det är att skapa innehåll regelbundet och samtidigt lära sig mer om olika saker. Jag brukar säga att kvantitet ger kvalitet när det gäller bloggande. Konstigt men sant. Samtidigt finns det en härlig känsla att vi är flera hundra som gör det här samtidigt. Engagemanget från deltagarna är en viktig orsak till att jag vill fortsätta med utmaningen år efter år.

Vad är #Blogg100?

– Blogg100 går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad. Det startade som en utmaning till mig själv för fyra år sedan när jag kände att mitt bloggande kommit av sig lite. Jag ville hitta tillbaka till den där nybyggarkänslan som fanns när jag själv började blogga 2004-2005. Och genom att gå ut och lova mina läsare att jag skulle blogga varje dag fick jag en kick att också göra det. Sedan har det växt så att fler och fler hängt på utmaningen. Förra året var vi 800 personer som var med.

Hur har responsen varit hittills i år?

– Intresset har varit ganska stort. Redan i januari började folk fråga om det skulle bli någon utmaning i år, och jag var själv först lite tveksam. Men eftersom intresset var så stort meddelade jag i förra veckan att vi nu kör igång igen. Förra året genomförde jag Blogg100 med hjälp av mina kollegor på Intellecta Corporate. Vi bloggade 100 inlägg på vår byråblogg och gav sedan ut en bok med alla inläggen. I år kör jag på eget håll igen, men förra årets utmaning fick verkligen igång vår företagsblogg, så det var kul.

Men, ärligt talat, det här med att blogga, är inte det lite ute? 

– Fler bloggar än någonsin, så det skulle jag inte säga. Däremot har kanske profilen på dem som bloggar förändrats genom åren. Nu är det oftast yngre tjejer som bloggar, och det finns många exempel på framgångsrika och lönsamma bloggar. Dessutom använder många traditionella medier bloggar som en naturlig kanal för sina profiler eller ämnesområden, så bloggandet har snarare blivit mainstream och större än tidigare.

Hur har utvecklingen sett ut de senaste åren? Fler som är med? Färre?

– Hittills i år är det något färre som har anmält sig än tidigare. Men det beror i första hand på att jag gick ut väldigt sent med att utmaningen skulle dra igång. Dock går det bra att hoppa på även senare, så jag räknar med det att droppar in fler deltagare närmsta veckorna. Just nu är vi över 300 bloggare som startat.

Hur många brukar gå i mål och klara utmaningen?

– Det är ganska många som hänger kvar länge, men det största tappet sker efter några veckor när folk inser att det trots allt tar lite tid att göra det här. Förra året tror jag det var ungefär en fjärdedel som slutförde hela utmaningen, men det går inte att säga exakt eftersom jag inte mäter det. För mig handlar inte utmaningen om att tävla, snarare är det ett sätt att bli inspirerad och komma igång. Om man sedan bara kommer till hälften gör inte det så mycket.

Några nyheter i år? Jag har till exempel sett någon som ska vlogga och någon som ska Snapchat-blogga. 

– Ja, podcast, Snapchat och videobloggar är mer vanligt nu än tidigare, så det ska bli spännande att se. Det är även några fotobloggar anmälda. Det finns inga begränsningar när det gäller vilken sorts blogg som får vara med, alla är välkomna.

Vilket är ditt bästa tips för att lyckas gå i mål? 

– Det är viktigt att ha en rimlig ambitionsnivå. Många går ut jättehårt i början och skriver långa uppsatser till inlägg. Sedan blir de stressade när de inte hinner göra lika ambitiösa inlägg längre fram. Mitt tips är att växla både längd och ambitionsnivå längs vägen. Ena dagen kanske du bara lägger ut ett Youtubeklipp, en annan gång lägger du lite mer tid på inlägget.

Och vad gör man när inspirationen tryter helt?

– Det bästa är att börja skriva något, vad som helst. Om du läst en artikel eller sett ett klipp som du gillar eller ogillar kan du börja skriva om det. När du väl är igång kommer du på andra vinklar och det färdiga inlägget kanske inte alls blir som du tänkt dig. Det finns ett talesätt som går något i stil med "If you want to be a writer. Then write". Samma sak gäller bloggandet, det gäller att börja med något, vad som helst, för att komma över tröskeln och bloggtorkan. När man väl är igång brukar man också börja tänka på bloggen i andra sammanhang och notera för sig själv att det här ska jag blogga om senare. Det är bra att samla uppslag på det sättet.


Håll dig uppdaterad om bloggande, marknadsföring, e-handel, digital marknadsföring med mera – prenumerera på Internetworlds nyhetsbrev. Kommer varje fredag, fullmatat med läsning!

Fakta

Årets tema på Webbdagarna Stockholm 24-25 mars är "smarta affärer" – att se bortom klick, likes och snabba affärer för att fokusera på långsiktiga affärsmål genom data och smarta tjänster. Bland talarna finns Youtube-stjärnan Clara Henry och personerna bakom den uppmärksammade #805millionnames-kampanjen med Zlatan. Passa på att säkra din plats, biljetterna är på väg att sälja slut: www.webbdagarna.se/stockholm