Rykten gör gällande att Pinterest är på gång att lansera en ”köp-knapp” under året, kanske redan inom de närmaste tre till sex månaderna, enligt sajten Re/code. Funktionen skulle tillåta användare att beställa och köpa produkter de hittar direkt på Pinterest utan att behöva lämna appen eller sajten.

E-handelsföretag kan i dagsläget använda Pinterests Rich Pin-funktion för att automatiskt få med prisuppgift och tillgänglighet på sina varor, men för att göra en beställning eller ett köp måste du gå vidare till deras sajt. Det är troligtvis betaltjänsten Stripe som kommer att sköta transaktionerna. De sköter redan liknande betalningslösningar för både Facebook och Twitter, skriver Re/code.

Läs mer: Var lyhörd och ärlig i sociala medier

En styrka hos Pinterest jämfört med Facebook och Twitter är att tjänsten redan har ett starkt fokus på produkter. Pinterest har i dagsläget fler än 70 miljoner användare som pinnar bland annat bilder på produkter de har ett intresse av.

Vi har frågat tre svenska e-handlare vad de tycker om funktionen och vilken roi (return on investment) de förväntar sig av en sådan tjänst.

Bluebox
Maria Arnesdotter, pr-ansvarig på Bluebox.se.

Vad har du för synpunkter på den nya funktionen?

– Dagens konsument blir mer och mer säker i sin onlineshopping och vill kunna handla snabbt och enkelt. På Pinterest är du nära till köp och i inspirations-mode, men om köpknappen leder till fler köp är jag osäker på. Du kanske bara letar inspiration där?

Kommer ni dra nytta av en köp-knapp?

– Min spontana reaktion är nej, vi vill att våra kunder ska komma till oss och handla för att kunna använda tjänsterna vi erbjuder, som val av utskicksdatum, presentinslagning och utskick till en annan person. Rent tekniskt kan det bli en utmaning att erbjuda detta på Pinterest och då faller samtidigt vår affärsidé.

Vilken typ av roi kan ni vänta er av en sådan tjänst?

– Jag skulle behöva mer underlag, exempelvis priser för att avgöra det.

Jessica Egman, marknadsansvarig på Jollyroom.se:

Vad har du för synpunkter på den nya funktionen?

– Jag tycker att det är jätteroligt att Pinterest kommer med nya funktioner och utvecklar affärsmöjligheterna på sajten, speciellt eftersom Pinterest hela tiden mognar som en social handelsplattform och på ett mycket smart sätt kombinerar inspiration med e-handelsmöjligheter. Den trafik som kommer från Pinterest är i dag också relativt högt konverterande i förhållande till andra sociala nätverk, just för att de klarar av den kombinationen. Rich Pin-funktionen är toppen och att addera en köpfunktion skulle naturligtvis öka närheten till konvertering men minskar så klart också möjligheten att visa upp sin egen sajt för konsumenten och framförallt då möjligheterna till spontanköp. Risken skulle så klart också kunna vara att möjligheterna till att bygga upp en lojal kundbas minskar då konverteringen inte kommer in via sajten.

Kommer ni dra nytta av en köp-knapp?

– Det är absolut någonting som jag kommer att analysera och överväga om den funktionen släpps. Speciellt i förhållande till mobiltrafik som jag tror skulle få en väldigt bra skjuts i konverteringsgrad via en köp-knapp på Pinterest. Kombinationen av content och konvertering är ett gyllene snitt som jag hela tiden strävar efter att utveckla.

Vilken typ av roi kan ni vänta er av en sådan tjänst?

– I förhållande till roi så beror det helt på vad kostnaden för den typen av annonsering kommer att bli. Men vi har produkter som är väl anpassade för Pinterest och skulle förmodligen kunna räkna med en relativt god konvertering och därmed också bra roi i förhållande till både exponering och investering.

Flattered.se
Gustav Lidén, ceo och en av grundarna till Flattered.se.

Vad har du för synpunkter på den nya funktionen?

– Ett väldigt spännande sätt för Pinterest att hitta nya intäkter och utmana de traditionella plattformarna som Amazon med flera. Vi tycker Pinterest är en väldigt bra plattform för vårt varumärke där man på ett bra sätt kan få spridning av sin produkt och samtidigt sätta det i ett önskat sammanhang.

Kommer ni dra nytta av en köp-knapp?

– Om man kan inkludera en köp-knapp på valfri bild där Pinterest tar en procentsats av transaktionen är det väldigt intressant för oss och absolut något vi kommer kolla på. Om det i stället gäller köpta annonser är det i dagsläget inget för oss.

Vilken typ av roi kan ni vänta er av en sådan tjänst?

– Väldigt svårt att säga innan vi vet vad det krävs för investering. Jag tror dock att det skulle ta ett litet tag innan det skulle komma igång volymmässigt för oss. Trots att vi gillar Pinterest och att en köp-knapp är en spännande tjänst har vi fortfarande en bit kvar innan vi har lika många följare på Pinterest som till exempel Instagram.

Läs mer: Han är svensken som designar Pinterest


Missa inte Urban Lindstedts spår om e-handel i samband med Webbdagarna Stockholm 24-25 mars: http://www.webbdagarna.se/stockholm-2015/startsida

Fakta

Årets tema på Webbdagarna Stockholm 24-25 mars är "smarta affärer" – att se bortom klick, likes och snabba affärer för att fokusera på långsiktiga affärsmål genom data och smarta tjänster. Bland talarna finns Youtube-stjärnan Clara Henry och personerna bakom den uppmärksammade #805millionnames-kampanjen med Zlatan. Passa på att säkra din plats, biljetterna är på väg att sälja slut: www.webbdagarna.se/stockholm