Tidigare vd-n på Svensk Distanshandel Bo Lindell, som var med och drog igång certifieringen Trygg E-handel, startar recensionstjänsten Storebadge tillsammans med Johan Frykendahl, som var ansvarig för Trygg E-handel.

- Jag tycker inte att vi konkurrerar med Trygg E-handel, men jag tror att recensioner är viktigare för yngre konsumenter som är vana med sociala medier, säger Johan Frykendahl, vd på nystartade Storebadge.

Bo Lindell och Johan Frykdahl

Recensionstjänsten Storebadge grundas av veteraner från certifieringen Trygg E-handel, Bo Lindell och Johan Frykendahl.

Storebadge hoppas kunna etablera sig på flera marknader med ett ganska aggressivt priserbjudande gentemot e-handlare. Det kostar 8 000 kronor plus moms att bli medlem i Trygg E-handel första året. Vilket kan jämföras med Storebadge, som har ett gratisabonnemang för de minsta e-handlarna och betalabonnemang för drygt 3 000 kronor första året.

Genom att vi skickar ut mejl till kunderna vid rätt tidpunkt får vi ungefär fyra procent av kunderna att lämna ett omdöme, säger Johan Frykendahl.

Vid lanseringen finns en svensk, en finsk och en engelsk version. Johan Frykendahl hoppas att de under resten av året hinner lansera på ytterligare tre marknader.

I Sverige finns det ingen tydlig plats för kundomdömen om nätbutiker. Prisjakt och Pricerunner har bara omdömen från sina egna användere. Danska Trustpilot har ungefär 250 svenska e-handlare, säger han.

Vid lanseringen finns ungefär 2 000 svenska butiker upplagda hos Storebadge, men det är ännu bara en handfull som är integrerade med Storebadge. Storebadge har byggt färdiga kopplingar till de stora open source-plattformarna WooCommerce samt Magento och en koppling till Tictail är på gång.

Problemet med falska omdömen tror Johan Frykendahl de kan minimera genom att det är faktiska kunder som via mejl uppmanas lämna recensioner. De som kommer till sajten själva måste identifiera sig med hjälp av ett Facebook- eller Google+-login.

Hur många omdömen tror du är nödvändiga för att det ska påverka försäljningen hos butikerna?

– Jag tror att det räcker med ett tiotal, men det är viktigt att de är nya, säger Johan Frykendahl.