I startup-världen handlar det om att lansera så snart produkten/tjänsten är tillräckligt bra för att möta marknaden. Det stora utvecklingsarbetet kommer efteråt när tjänsten ska finslipas, omformas och optimeras för att blir riktigt stor. Idag gäller detta även framgångsrika e-handelsprojekt.
– Det är viktigt att inte göra ett för omfattande fas 1-projekt. Det är bättre att lägga en större del av budgeten på förbättringar efter lanseringen, säger David Holender, vd på Magento-konsulten Vaimo.
David Holender, vd på Magento-konsulterna Vaimo, vill att alla beställare ska följa principen om en hållbar budget-planering där 75 procent av pengarna sparas till löpande förbättringar under tre år efter lanseringen.
Han menar att beställare av e-handelsprojekt bör har ett treårsperspektiv på sin e-handel där inte mer än 25 procent av budgeten läggs på den initiala lanseringen. Men det kan vara svårt för stora organisationer att arbeta agilt, där inte allt specificeras från början. Att som ansvarig för ett e-handelsprojekt i en stor organisation återvända till styrelsen utan en fast specificerad arbetsplan där slutnotan är öppen är svårt.
– Renodlade e-handlare har ofta lättare att fokusera på färre saker åt gången, säger David Holender.
En annan sak som e-handlare kan lära sig från startup-världen är att man börjar samla in kunder redan vid idéstadiet. Startups börjar alltid med en enkel sajt där besökarna lockas att lämna ifrån sig sin mejladress.
Läs mer: Här är Sveriges 10 bästa e-handelssajter
– De mest framgångsrika handlarna är de som förbereder strategin för att vinna kunder och börjar marknadsföra sig redan några månader innan lanseringen.
Mattias Pihlström på e-handelskonsulterna Brightstep som mest arbetar med de riktigt stora detaljhandelskedjorna och b2b-företagen tycker att deras kunder förstår principen att de mesta pengarna ska spenderas efter lanseringen.
– De flesta har ju redan e-handel och de är kompetenta beställare. Själva ser vi på alla e-handelsprojekt på fem års sikt, säger Mattias Pihlström, grundare av Brightstep.
Mattias Pihlström, grundare av e-handelskonsulterna Brightstep, tycker att kunderna blivit bättre på att förstå att det är efter lanseringen som det viktigaste händer.
Det inledande projektet kostar ju alltid mycket pengar och det genererar till att börja med inga intäkter.
– Det roliga börjar ju först efter lanseringen. Det är ju då förbättringar gör skillnad.Det är också viktigt att kunden bygger upp egen kompetens inom utveckling och testning. Det blir dyrt att bara förlita sig på konsulter, säger Mattias Pihlström.
Läs mer: 2017 är mobilen störst inom e-handel
Internetworld Academy har på rekordfart blivit en av landets ledande utbildningar inom digitala ämnen. Tillsammans med Sveriges bästa kursledare och auktoriteter från den digitala arenan arrangerar vi certifieringsgrundande heldagsprogram med max 15 deltagare per tillfälle. Det är här vi tar inspirationen från Webbdagarna och förvandlar den till konkret kunskap – som lyfter dig, ditt CV och ditt företag till helt nya nivåer. Läs mer och anmäl dig: http://www.webbdagarna.se/academy/startsida