Taipei är en av världens mest uppkopplade städer - turister erbjuds gratis wifi i hela staden. Det är en växande metropol omringad av grönskande berg med närhet till havet, där de flesta pratar engelska. Varje natt slås nattmarknader upp där folket samlas ute på stadens gator för att äta street food och prata om dagen.

Taipei är också hem till tusentals startup-företag, och till Asiens största startup-inkubator, AppWorks. I Taiwan möter globalt ledande tillverkningsföretag runt 30–40 000 nyexaminerade tekniska ingenjörer varje år, något som fått landet att bli till Sydostasiens eget Silicon Valley.

Inkubatorn AppWorks, ofta kallad den största inkubatorn inte bara i Taiwan utan även i hela Asien, har sitt kontor och co-working-space i stadsdelen Xinyi i huvudstaden Taipei – det moderna finanskvarteret i östra delen av staden där den ikoniska skyskrapan Taipei 101 sträcker sig mot skyarna. Den internationella flygplatsen Songshan ligger bara en kvarts bilresa därifrån, och kommunikationerna till kontoret är goda från hela staden.

Jamie Lin AppWorks
Jamie Lin var med och startade företagsinkubatorn AppWorks för knappt fem år sedan.

– Vi startade AppWorks under sommaren 2010, och har sedan dess jobbat med runt 190 startups. Varje halvår tar vi in 25 nya företag som vi tror på och hjälper dem att hitta finansiering och att komma ut på marknaden. Ofta är det taiwanesiska företagare som söker sig till oss, men på senare tid har det blivit mer intresse även från utländska företag som vill hitta en språngbräda till Sydostasien. Bland de senaste startupföretagen som kom med i programmet har två stycken kopplingar till Tyskland, berättar Jamie Lin, partner och en av grundarna av AppWorks.

Läs mer: Fyra veckor i Silicon Valley - nu tänker de större

Jamie Lin stiger upp klockan fem varje morgon för att hinna läsa igenom 100 artiklar om de senaste tech-trenderna och sedan skriva om det på sin blogg mrjamie.cc, som är inflytelserik bland kinesisktalande världen över.

– Marknaden förändras så fort, det är viktigt att hänga med i utvecklingen, förklarar han. Bland företagen vi jobbar med ser vi hur allt fler fokuserar på internettjänster. Särskilt unikt i Taiwan är e-handelns framfart, där 12 procent av den totala handeln i dag sker online. Det kan jämföras med USA där andelen är 6 procent, eller Kina där den står för 8 procent. Om du beställer en vara i Taipei, får du den oftast levererad inom fem timmar.

– Just nu är m-handeln kanske det mest intressanta området, och det jag tror kommer att förändra marknaden mest framgent. Taiwan är en utmärkt marknad att testa nya e-handelslösningar på, eftersom befolkningen gärna handlar via nätet, och 23 miljoner invånare är en bra testgrupp. Jag tror att några av de m-handelslösningar som utvecklas i Taiwan i dag, kommer att förändra den mobila handeln globalt inom 2-3 år. Mobilen är en sådan intim plattform, den kommer att revolutionera hur människor interagerar med företag och handlare världen över.

AppWorks
Allt fler utländska företag söker sig till företagsinkubatorn AppWorks.

AppWorks, tillsammans med TMI, beskrivs som drivande i den första vågen av startup-innovation från Taiwan. Det är två inhemska accelerationsprogram som hjälper startups att få fart på deras verksamheter. I slutet av januari investerade taiwanesiska staten 80 miljoner dollar i fyra olika riskkapitalfonder, för att stimulera 500 startup-företag att ta nästa steg. Staten ser betydelsen och möjligheterna i att nya, friska företag startar i landet och stimulerar ekonomin. AppWorks är ett av företagen som får stöd.

– Taiwan har som kultur att stötta växande tekniker, och staten har gått in och hjälpt lovande, nya företag att växa de senaste 30-40 åren. Vi lägger vår del av pengarna på att fortsätta utveckla de startups vi har i vårt accelerationsprogram just nu. En av de senaste startup-företagen hos oss, Flux, vill skapa en 3d-printer som både scannar och skriver ut produkter, samtidigt som den går att använda med flera olika material. Den har precis dragit in 1,6 miljoner dollar med hjälp av en Kickstarter-kampanj.

– Ett av de företag som lyckats bäst av de vi har jobbat med är EZTable, en tjänst där gourmander kan boka bord på några av Sydostasiens 700 lyxigaste restauranger online till rabatterat pris. Mat och dryck betalas i förväg, vilket blir en säkerhet för lyxkrogarna som annars riskerar no-shows som bokat bord. I utbyte mot förbetalningen går krogarna med på att ge extrapriser som aldrig annars hade kunnat ges, berättar Jamie Lin.

Läs mer: Så ska Göteborg behålla smarta hjärnor i stan

Andra startups som just nu uppmärksammas från Taiwan är iChef, en matkassetjänst liknande Linas Matkasse, VMFive, som utvecklar framtidens mobilannonser och Pingkoi, Taiwans svar på Etsy – en marknadsplats och community där kreatörer kan sälja sina produkter.

I en artikel av Dan Breznitz i Business Harvard Review pratar han om varför man bör se bortom Silicon Valley och lära sig från startup-scenen i Taiwan. Det är här produkterna och tekniken tillverkas som möjliggör att även idéer som kommer från Silicon Valley blir fysisk realitet. Taiwanesiska entreprenörer måste komma på de bästa lösningarna för att skapa de bästa produkterna, och den främsta redesignen, annars förlorar de sina kunder i USA.

– Det taiwanesiska samhället har haft en enorm ekonomisk tillväxt, som bygger på företagens förmåga att ständigt förnya sig i de senaste högteknologiska sektorerna, och samtidigt leverera bra jobb till personer med en bred uppsättning färdigheter, skriver Dan Breznitz i artikeln.

Taipei
Gatuliv i Taipei. Den taiwanesiska ekonomin växer med rekordfart tack vare kombinationen av tekniska innovationer, riskkapital och tillgång till kvalificerad arbetskraft.

Jacob Laukaitis från Litauen är medgrundare av ChameleonJohn och har rest runt Asien som digital nomad under de senaste ett och ett halvt åren. Han jobbar bland annat som skribent för VentureBeat och TechinAsia för vilka han skriver om entreprenörskap och startups i Asien:

– I Taipei träffade jag en rad intressanta startups, bland annat PopApp, ett 500 startup company som just nu bygger en fantastisk prototypprodukt som är motsvarigheten till Yelp i Taiwan, iPeen. Idag har tjänsten 6 miljoner unika besökare i månaden i ett land med 23 miljoner invånare.

– Taiwan kan vara ett bra land att utgå från om man vill in på det kinesiska fastlandet. Taiwan är nära Kina och befolkningen talar mandarin. Jag träffade en riskkapitalist som har sin fond i Kina men som enbart investerar i taiwanesiska företag som utvecklar produkter och tjänster för den kinesiska marknaden. Utgår man från Taiwan måste man inte ta hänsyn till alla de restriktioner som finns i Kina på samma sätt, berättar Jacob Laukaitis.

De flesta företag som är anslutna till AppWorks, har Taiwan som första fokusmarknad, men alla har som ambition att bli globala success stories med tiden.

– Jag tror att Taiwan inom kort kommer att betraktas allt mer som hela världens Silicon Valley. Taiwan kanske inte är den största marknaden i sig, men en bra hubb för att nå resten av Sydostasien. Vi har börjat inrikta oss allt mer på att ta in utländska företag och hjälpa dem att växa på den taiwanesiska och sydostasiatiska marknaden. Svenska företag är också mer än välkomna att höra av sig inför vår nästa startup-runda, avslutar AppWorks Jamie Lin.

Fakta

1. Här utbildas 30–40 000 ingenjörer inom tekniska lösningar och datavetenskap varje år.
2. Taiwan är starkast i världen när det kommer till tillverkningsindustrin. Här är bästa platsen att hitta samarbetsformer mellan tillverkning och the internet of things.
3. Det finns runt 120 riskkapitalbolag i Taiwan som har hand om 200 fonder till ett värde av fem miljarder dollar. Det går att hitta kapital för bra startup-idéer.
4. Taiwan är en av världens 20 största marknader – och en tillräckligt stor marknaden att ha som ingångsmarknad för en ny tjänst eller produkt.
5. Taiwan är en av de ledande länderna när det kommer till e-handel. Tolv procent av landets totala handel sker via nätet. En bra marknad att testa nya m- och e-handelslösningar på.
6. En av världens största börsmarknader – där företag som börsnoteras historiskt sett kunnat öka ursprungsvärdet på sina aktier med upp till 40-50 gånger.