Webbannonser med röd bakgrund har en konverteringsgrad som är 31 procent högre än annonser med andra bakgrundsfärger, enligt en studie som Rocket Fuel, ett företag som har en plattform för programmatiska annonser, har gjort. Även annonser med orange och gul bakgrundsfärg hade bra konverteringsgrad (28 respektive 24 procent över snittet).

Vanligaste bakgrundsfärgen i de undersökta annonserna var dock vitt och svart, färger som enligt undersökningen inte konverterade särskilt bra. Vitt låg 14 procent över snittet, medan svart hamnade 22 procent under.

Rocket Fuel har undersökt 38 151 bannerannonser från totalt 1 076 annonsörer. Undersökningen gjordes i USA mellan november 2013 och juni 2014. Totalt hade de undersökta annonserna då visats sammanlagt drygt 23 miljarder gånger.

Läs mer: Så kan hashtaggar lyfta din marknadsföring

De undersökta annonserna kategoriserades enligt kriterier som byggde på bakgrundsfärg på annonsen, om det var en statisk eller en animerad annons, om det fanns någon ”call to action” i annonsen, om annonsörens logotyp fanns med och om annonsen innehöll något specialerbjudande eller liknande.

Studien konstaterar att det inte finns något samband mellan design som ökar konverteringar och klickfrekvenser och vice versa. Animerade annonser hade exempelvis lägre click-through-rate, men sju procents högre konvertering än statiska annonser.

Studien visade också att annonser som innehöll ett ansikte fungerade bättre än sådana utan - konverteringen var fyra procent högre för annonser med mänskliga ansikten. Annonser med produkter konverterade bättre än sådana utan och annonser med en logotyp konverterade i genomsnitt bättre än annonser utan, cirka fyra procent. Bäst var det om logotypen hade placerats i nedre vänstra hörnet.

Läs mer: Åtta tips för digital marknadsföring av ditt event

Fakta

I år storsatsar vi på Webbdagarna Malmö med ett helt nytt tvådagarsprogram på nybyggda Clarion Malmö Live. Här levererar svenska och internationella talare inspiration i världsklass, konkreta tips och en överblick av de digitala trenderna som påverkar affärslivet mest just nu. Läs mer och boka plats: webbdagarna.se/malmo