Hampus Jacobsson
Foto: Christiaan Dirksen

Kan du börja med att berätta lite om Brisk – vad är tanken bakom tjänsten och hur kan den få oss att fokusera bättre?

– Brisk tittar på det du glömt och påminner dig. Den gör det genom att mjukvaran tittar på folk du borde prata med och som verkar viktiga enligt ditt säljsystem, men som du enligt mail och telefonloggar inte pratat med. Syftet är att du som säljare ska kunna fokusera på att vara människa och inte todo-listor, regler, inmatning och annat som en dator gör bättre.

I ditt föredrag på Webbdagarna ska du ge tio tips om hur man blir en framgångsrik entreprenör. Kan du bjuda på ett par av dem i all korthet redan nu?

– Okej. Det första är att du ska se till att jobba med människor du trivs med och se till att ha roligt på jobbet. Du kommer att jobba mycket och det kräver ömsesidig respekt och att ni litar på varandra och det får man genom att också ha kul. Det andra är att du ska lägga mycket mer tid på användarna av din produkt än vad du kanske först tror. Att bygga ett bra bolag handlar om att bygga en produkt som kunder tycker om – och att du förstår varför.

När du möter unga, nystartade entreprenörer i dag som har en startup-idé – vad är ditt första råd till dem?

– Bygg ett bra team, jobba med ett stort problem som finns överallt, jobba nära dina kunder eller användare och jobba med något du brinner för som bara den.

Du var ju en av personerna bakom TAT, som i princip byggde hela Androids tidiga användargränssnitt. Vad lärde du dig av den perioden?

– Ojojoj, ja, vad lärde jag mig ... Mycket! Mest att bygga bolag tror jag. Men det jag lärde mig gällande smartphones är att de är på väg att bli "remote controls for life". De kommer att bli – om de inte redan är det – den digitala och datoriserade delen av en människa. De kommer förbättra alla dina sinnen och ditt minne – helt enkelt förbättra din hjärnas alla mätbara saker tio gånger om. Tänk att du kan sitta på en bänk i en park i Sverige och prata med San Francisco, titta på bilder av Kina, lyssna på Turkiet, lyssna på något som lästes in för flera år sedan eller se något som livestreamas just nu. Mobiltelefonernas intåg blir därför också en utmaning – det är lätt att vara var som helst med en mobiltelefon utom just här och nu. För dina nära är en mobil en förbannelse när du är med dem och ett under när ni är ifrån varandra.

Hampus Jakobsson hittar du på Twitter under namnet @hajak


Missa inte Webbdagarna Malmö
I år storsatsar Webbdagarna i Malmö med ett mycket ambitiöst tvådagarsprogram på Clarion Malmö Live. Vårt Early Bird-erbjudande gäller fram till midnatt i dag – anmäl dig bums och spara 1 000 kr på inträdet! webbdagarna.se/malmo