Rubriken på ert föredrag är "Digitalt har egentligen ingenting med digitalt att göra". Utan att ge bort hela er föreläsning, kan ni berätta lite kort vad ni menar med det?
– Internet har i grunden gjort en sak extremt bra under de senaste decennierna och det är att organisera människor, eller kanske rättare sagt demokratiserat kostnaden för att organisera människor. Det har tvingat oss till att bli bättre att samarbeta och förstå varandra. När vi pratar om ett digitalt paradigm så möter vi många som tror att det är tekniska och designmässiga landvinningar som görs. Men enligt oss har allt vi gör och bygger på Ustwo med människor att göra, våra tekniska och designmässiga landvinningar är meningslösa i sig och får bara mening i händerna på de användare som de når. Således är teknisk eller designmässig kunskap utan en stor emotionell, medmänsklig förståelse meningslös för oss.
Berätta lite om vad ni gör på Ustwo!
– Ustwo bygger digitala produkter åt stora internationella bolag som Google, BMW, Adidas, Barclays med flera, men även egna produkter som biljettjänsten DICE eller spel, exempelvis Monument Valley som vann Apple Design Awards förra året. Våra specifika roller är att facilitera och orkestrera människorna i vår studio, där Malous fokus är på en ganska unik team coach-roll, och jag för utvecklarna.
Förhåller ni er till varandra på ett annat sätt i och med att ni är syskon och jobbar på samma ställe?
– Nja vi är nog ett udda case eftersom vi alltid hängt ihop mer eller mindre i våra liv, från gymnasium till Kaospiloterna till Hyper Island till Ustwo.
I programmet nämns att ni ska prata om den hårda kärleken på arbetsplatsen. Vad menar ni med det?
– Hård kärlek är den tuffa men rena formen för kärlek, den där vi är redo att offra oss själva kortsiktigt för andra för att man gemensamt längre fram ska nå längre. Ett exempel kan väl vara föräldern som släpper i väg sin tonåring på en spännande resa även om det orsakar föräldern oro och ensamhet kortsiktigt, men man är redo att ta den smällen för att långsiktigt - när ens tonåring kommer tillbaka - ser att hon har vuxit som människa. Det är något som vi generellt är bättre på i familjen, men när det kommer till arbetsplatser så spelar vi ofta spel för att komma undan.
Du och Malou är båda utbildade kaospiloter. Hur märks det i ert sätt att tackla utmaningar?
– Jag tror vi har en extremt holistisk förståelse till utmaningar, som grundar sig i kaosteri och systematiskt tänkande, detta tillsammans med en väldigt hög faciliterande kvalitet i förflyttande av människor och team som ska tackla dessa utmaningar. Jag tror helt enkelt man är lyckligare om man är förstående.
Med din bakgrund som grundare av Bambuser, hur ser du på den senaste tidens stora intresse för livevideoappar som Periscope och Meerkat?
– Det är underbart att se. Teknologier har ofta två omgångar, den första när den är tekniskt möjlig. Det var den vågen som vi red på när vi grundade Bambuser och den har gynnat oss väl. Baksidan för teknologier är oftast att när de är tekniskt möjliga saknas en fulländad ekologi runt dem. I vårt fall var 3G-nät och distribueringsplattformar – tänk Facebook och Twitter – ganska underutvecklade när vi drog igång. När Periscope och Meerkat slår igenom i dag så är det på den andra vågen som teknologier ofta går igenom, då ekologin runt omkring är mogen och då den når den breda massan. Fördelen är att vi på Bambuser kommer extremt rustade för den utmaningen, Meerkat och Periscope har gjort ett par riktigt bra användarmässiga designval som är enkla att kopiera, men jag tror att Meerkat och Periscope har valt fel distributionsplatform delvis. Och inom en snar framtid så tror jag vi har ett extremt intressant alternativ från Bambuser.
I år storsatsar Webbdagarna i Malmö med ett mycket ambitiöst tvådagarsprogram på Clarion Malmö Live 19-20 maj. Läs mer och anmäl dig: webbdagarna.se/malmo