– Stirra er inte blinda på klicken, hitta i stället andra sätt att mäta vilket värde en kampanj skapar.

Det rådet ger Robin Leijonhufvud, digitalchef på mediebyrån Mindshare.

Klickfrekvensen på bannerannonser, eller displayannonser som det också kallas, är väldigt låg i dag. Snittet i Sverige ligger idag på 0,06 procent för desktopsajter. För mobilen är klickfrekvensen i snitt 2 procent, alltså väsentligt högre. Men det beror inte på att användarna är mer klickbenägna i mobilen, utan på att många klickar av misstag.

– Klick är en lite gammeldags mätfrekvens. Vi försöker titta på andra parametrar för att mäta värdet i kampanjer, eftersom det inte är så många som klickar längre. Vi ser i stället till vilket värde som skapas, säger Robin Leijonhufvud.

Robin Leijonhufvud
Robin Leijonhufvud är digitalchef på Mindshare.
Ett mått som Mindshare tittar på är hur många som har sett en annons. Det kan mätas genom att man tittar på hur länge besökarna varit på sidan innan de scrollat ner. Ett annat slags mått att titta på är vilken dag i veckan man påverkar en person mer.

– Vi gör A/B-tester av vad som fungerar bäst. Och vi gör målgruppsvalidering, vilket innebär att vi kollar att annonsen har nått rätt målgrupp. Då använder vi oss av exempelvis Sifo, berättar Robin Leijonhufvud.

Läs mer: Så blir e-post ett kraftfullt vapen i din marknadsföring

Eftersom det är svårt att få folk att klicka på bannerannonser har det blivit viktigare att kombinera olika kanaler.

– Det gäller att allt hänger ihop, så att man blir mer kostnadseffektiv med de annonsinköp man gör.

Anette Mörk är tillförordnad analyschef på digitalbyrån Forefront Media och håller med om att man inte ska fokusera så mycket på antalet klick.

– Det du vill uppnå är en bra konvertering. Det får du med ett genomtänkt material som utgår från den mediekanal du har valt, tillsammans med en konverteringsvänlig landningssida.

Anette Mörk
Anette Mörk, analyschef på Forefront Media.
Vilken konvertering bör man få på en väl genomförd kampanj?

– Det kan vara allt från 0,04 till 11 procent. Man får jämföra med tidigare kampanjer och sin egen produkt, säger Anette Mörk.


Retargeting

Retargeting innebär att du påminner en kund om en produkt eller tjänst som hen tittat på tidigare. Det är en stor del av den snabbt växande marknadsföringsformen programmatic buying, alltså automatiserade annonsköp.

– Det bästa med programmatic är att du träffar en person i olika miljöer. Man får en holistisk approach till hur man köper annonser och har möjlighet att använda kundens egen data för att påverka köp, säger Robin Leijonhuvud, digitalchef på Mindshare.

Hur man mäter resultatet av retargeting-annonser beror på vad man ska uppnå. Vid en försäljningsdriven kampanj bör man titta på total försäljning på sajten och hur mycket den har ökat under en kampanjperiod, anser Robin Leijonhufvud. Om man är ute efter respons och interaktion mäts hur mycket aktiviteten på sajten har ökat. Vid en varumärkeskampanj bör man mäta på hur många som har sett en annons, eller klickat på en video.

Läs mer: Allt fler satsar på programmatic i Sverige

– Engagemang är svårast att mäta, konstaterar Robin Leijonhufvud.

Ett annat viktigt mått vid försäljning är hur mycket en konvertering får kosta. Vad som är rimligt pris för en försäljning varierar beroende på bransch, men det kan också variera beroende på om det är en ny kund eller en återvändande kund.

– De företag vi arbetar med har satt en nivå för hur mycket ett köp får kosta. Inom exempelvis modebranschen betalar man på olika sätt: ett köp har en lägre prislapp medan konverteringen av en ny kund kan få kosta många gånger mer, berättar Robin Leijonhufvud.

Fakta

Du har väl inte missat våra kurser inom Internetworld Academy, där våra rutinerade lärare lyfter dina digitala kunskaper till nästa nivå? Vi erbjuder för närvarande tre certifieringsutbildningar samt kursen SEO Essentials.
Läs mer och anmäl dig: www.webbdagarna.se/academy/startsida