Katarina Strömberg
”Lägg inte ut bilden på Facebook, mamma.” Till och med mina barn har sagt det, trots att jag aldrig lägger ut bilder på dem i sociala medier. Men de har sett otaliga gånger hur andra föräldrar gör, och framför allt har de sett många, många bilder på andra barn, och vet hur vanligt det är.

Om du får höra just de orden av ditt barn bör du stanna upp och tänka efter. Inte nödvändigtvis på just den här bilden, på det här tillfället, men på hur det kommer sig att våra barn måste be oss om något som borde vara självklart.

En undersökning som Kamratposten har gjort bland 1 500 av sina läsare visar att mer än var fjärde, 28 procent, av föräldrarna lägger upp bilder på sina barn utan att fråga dem. Regelbundet, dessutom. En av läsarna i undersökningen säger: ”Det kom som en chock när jag upptäckte det. Mina föräldrar har flera hundra vänner och släktingar som ser. Till och med några av mina kompisar kan se! Det känns pinsamt och jobbigt.”

Och jag vet, det är jättegulligt med barnbilder. Alla älskar en skrattande bebis. Är de tillräckligt sötroliga blir de Youtubekändisar, som exempelvis svenske William som till och med figurerat i ett avsnitt av South Park.

Ibland längtar jag efter att få visa världen hur fina mina barn är. Men jag hejdar mig. Hur trovärdig är jag, när jag förmanande säger att de alltid måste tänka efter en extra gång innan de lägger ut bilder och att de måste vara försiktiga med vad de avslöjar om sig själva i sociala medier, om jag samtidigt själv publicerar bilder av dem i mina kanaler?

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att styra över vilka bilder av oss som snurrar runt på nätet. Men det som går vill vi gärna påverka. Jag skulle exempelvis gissa att de allra flesta av oss bara lägger ut bilder på oss själva där vi tycker att vi ser hyfsat fördelaktiga ut. Vi skapar vår självbild på nätet. Träningsbilder, matlagning, strandlinje i motljus. Vi kan be andra plocka bort bilder och vi kan göra inställningar så att vi inte kan taggas.

Barn är kompetenta. Om vi vill ha deras respekt och förtroende måste vi lita på deras kompetens och lyssna på varför de inte vill bli förknippade med en gammal nakenbild från plaskpoolen en sommar för fyra år sedan. Livet på nätet är tufft för barn i dag.

Jag har verkligen inget emot barnbilder i mina flöden, tvärtom! Och varje person gör förstås sina, förhoppningsvis genomtänkta, val av vad som ska publiceras eller inte. Men här finns det fler inblandade.

Precis som barnen i Kamratpostens undersökning säger måste de få välja själva. Och är de för små för att välja är det vi som måste göra valet åt dem. Det är inte särskilt svårt att avstå. De är lika söta, fantastiska, underbara, galna, påhittiga och kreativa ändå, även om vi inte delar det med hela världen och alla våra vänner på Facebook.

Läs mer: Facebook justerar nyhetsflödet ... igen

Fakta

I år storsatsar vi på Webbdagarna Malmö med ett helt nytt tvådagarsprogram på nybyggda Clarion Malmö Live. Här levererar svenska och internationella talare inspiration i världsklass, konkreta tips och en överblick av de digitala trenderna som påverkar affärslivet mest just nu. Läs mer och boka plats: webbdagarna.se/malmo