Katarina Strömberg
Det pratas digital detox. Att koppla ned och koppla bort när man kopplar av. Vi sägs vara så beroende av teknik, av våra smarta telefoner, datorer, surfplattor, sociala medier och snabb trådlös uppkoppling, att den gör oss stressade. I stället för att använda tekniken som det positiva hjälpmedel den kan vara lider vi av fomo-syndromet, fear of missing out, och måste hela tiden kontrollera vad som är nytt.

För att avgifta oss och bli mindre stressade åker vi på resor där avsaknad av trådlöst nät inte är en nackdel, utan själva poängen. Det anordnas årliga detox-läger, det finns en mängd resebolag och andra arrangörer av resor som erbjuder digital detox-paket och det finns sajter som samlar hotell som passar den som vill bli fri från teknikberoendet.

Det här är inget nytt, vi skrev om det i Internetworld redan för två år sedan, men fenomenet får allt mer uppmärksamhet.

Läs mer: Låt barnen slippa synas på Facebook

Jag tror det är helt fel tänkt. En detox behövs när du är totalt beroende av något. Skådespelare i Hollywood har till exempel i alla tider åkt till kliniker för att avgiftas från både det ena och det andra.

En digital detox behövs bara om du är galet beroende av dina digitala kanaler. Och då kanske du i stället borde fundera över ditt dagliga beteende. Du kommer inte att lösa grundproblemet genom att åka iväg ett par dagar utan din Iphone.

Att logga ut blir en ursäkt, ett sätt att urskulda ett beteende som du vet inte är helt sunt. Och tillbaka i vardagen återgår du till samma gamla vanliga beteende, som nu plötsligt känns mer okej. Vadå, du är ju ”detoxad?!”

Dessutom finns den digitala stressen kvar när du är tillbaka, tillsynes utvilad. Mejlkorgen är överfull och notifieringarna från sociala medier är fler än någonsin. Åter igen är det grundproblemet du måste lösa.

De som förespråkar digital detox utgår ofta från att det digitala är något skadligt, att det får oss att glömma bort det ”verkliga” livet. Det digitala livet ses då som mindre värt, mindre bra, än det fysiska.

Läs mer: Att skapa riktigt bra innehåll är svårare än du tror

Fråga en tonåring om vilket liv som är det verkliga. Skillnaden mellan ”verkligt” och ”inte verkligt” finns inte längre. I dag finns det digitalt liv och fysiskt liv och för en poweruser som exempelvis dagens tonåring går dessa två ihop, ofta sömlöst.

En paus från det digitala livet innebär också en paus från vänner, från nyheter, från debatt, från underhållning, från avkoppling. Och att pausa från vänner känns inte som rätt väg att gå när livet är krävande. Om du känner stress över att missa en uppdatering eller blir störd av konstanta meddelanden om nya meddelanden, pröva i stället att slå av notifieringarna eller helt enkelt lägga undan telefonen en stund.

Häromdagen fick jag ett mejl från min dotters skola med en film som visade en av elevernas ständigt plingande telefon. (Just i det här fallet var det en intensiv diskussion på Kik som gjorde sig hörd.) Skolans budskap var: ”Det är inte så konstigt om eleverna har svårt att koncentrera sig när deras telefoner kräver ständig uppmärksamhet. Dotterns kommentar: ”Äsch, man kan ju stänga av när man behöver fokusera.”

Glöm digital detox. Lägg tiden och pengarna på något annat. Åk dit du vill för att det är ett intressant, avkopplande, energigivande eller pulserande ställe att åka till. Kanske finns det uppkoppling, kanske inte. Det kommer att gå fint vilket som.


Pengar i sjön eller genomtänkt investering? Vet du vilken effekt din marknadsföring får och om den satsning du gör lönar sig? Årets superaktuella tema på Webbdagarna Göteborg 23 - 24 september är ROI, allt från intäkter till viral spridning. Boka din biljett innan den 17 juni, så sparar du 2 000 kronor: www.webbdagarna.se/goteborg

Fakta

Du har väl inte missat våra kurser inom Internetworld Academy, där våra rutinerade lärare lyfter dina digitala kunskaper till nästa nivå? Vi erbjuder för närvarande tre certifieringsutbildningar samt kursen SEO Essentials.
Läs mer och anmäl dig: www.webbdagarna.se/academy/startsida