I dag är det en självklarhet att visa upp en genomtänkt personlig profilsida på Linkedin, men tjänsten är långtifrån en renodlad rekryterings- och jobbsökarsajt. Om du driver ett företag bör du finnas på plats med en företagssida för att marknadsföra dina tjänster och nå ut till nya kunder. Och på kuppen kanske du också råkar göra en och annan fantastisk rekrytering.

Jämfört med Facebook framstår Linkedin som ett betydligt mer professionellt forum. Eftersom tyngdpunkten ligger på nytta snarare än på nöje finns det uppenbara skäl för ditt företag eller organisation att synas på Linkedin.

Olle Leckne
Olle Leckne driver Linkedinexpert.se som lär ut hur man använder Linkediin som en effektiv plattform för att bygga digitala affärer. Foto: Anders J Larsson.

Internetworld frågade Olle Leckne, som driver Linkedinexpert.se, om hur man lyckas med sin marknadsföring på Linkedin. Företaget Linkedinexpert.se bedriver utbildningsverksamhet och lär ut hur man använder Linkedin effektivt för att uppnå sina mål, både som individ och som företag. De har bland annat stora revisions- och konsultföretag bland kunderna. Olle skapade själv sin personliga Linkedin-profil för elva år sedan.

Varför är Linkedin så hett just nu?

– Det har hänt någonting de senaste åren. Linkedin har fått betydligt fler användare i Sverige och fler tar tjänsten på allvar. Från början var det mest en karriärsajt men i dag kan man göra alla möjliga typer av affärer på Linkedin. Jag har själv byggt ett antal företag genom att söka efter kunder, personal och leverantörer och i en del fall även efter finansieringspartner, säger Olle Leckne.

– När man söker på Linkedin så hittar man en person. När det gäller tjänster där det krävs förtroende och trovärdighet är det jätteviktigt med den här personliga relationen. Man gör helst affärer med personer och företag som man känner igen från sitt nätverk, fortsätter Olle.

Läs mer: Linkedin gör anställda till företagets ambassadörer

Spelplanen har förändrats drastiskt för de som sysslar med marknadsföring. I stället för att lägga alla resurser på att nå ut så handlar det i stället mycket om att se till att man blir hittad - något som gäller på nätet i stort och naturligtvis även på Linkedin. I världen görs 5,7 miljarder affärsinriktade sökningar om året enligt LinkedIn. I Sverige har vi många ”power users” och Olle Leckne uppskattar antalet sökningar till 1 miljon om dygnet.

– Vi lär ut så kallad social selling. I stället för att försöka tvinga på kunderna dina produkter och erbjudanden handlar det om att finnas i åtanke när någon ska köpa något. Målet är att bli ”top of mind” - man ska bli känd, omtyckt och bygga ett förtroende, både som individ och företag. På det här sättet ser du till att inte komma in för sent i köpprocessen.

– Du måste tänka som en journalist. Se till att finnas på rätt ställen, bygg en intressant profil och se till att skriva om intressanta saker och fånga uppmärksamheten. Ju fler följare ni lyckas skaffa, desto bättre. De som följer din företagssida är både mer benägna att rekommendera dina produkter och att själva anlita ditt företag.

Det är gratis att skapa en företagssida i Linkedin, men det är inte helt lätt att locka besökarna till den. Det företag som Linkedin själva ofta lyfter fram är HP. It-jätten har dubblerat antalet följare på sin företagssida det senaste året, från en till knappt två miljoner följare.

HP
It-jätten HP har en framgångsrik strategi på Linkedin. De använder ofta bilder och illustrationer i sina inlägg för att fånga besökarens intresse.

En lättsam ton kan ofta vara framgångsrik. Till exempel har HP tipsat om vilka kläder man bör välja till affärsmötet i form av en rolig video. Håll koll på vilket material som sprids och i vilken omfattning. Bra innehåll kan snabbt få stor spridning eftersom en normal Linkedin-profil kan ha omkring 500 kontakter som får ta del av det som personen delar.

– Man måste hålla igång en konversation med sina följare. Skriv om det som är intressant för följarna och se framförallt till att engagera de anställda, det ger en enorm kraft. Det är svårt att lyckas om ni har en liten grupp som sitter centralt och ska driva konversationen med kunderna (se även faktrutan nedan, reds anm).

Vilka är de stora fördelarna med betalmedlemskapet Linkedin Premium om man jobbar med marknadsföring av sitt företag?

– Man kan nå långt med ett gratismedlemskap, men jag har själv ett Sales Navigator-abonnemang som kostar cirka 600 kronor per månad och som bland annat har en leadgenerator-funktion. Om jag söker kontakt med konsultföretag med fler än 1 000 anställda så kommer det att dyka upp förslag på personer som jobbar på de här företagen så att jag kan kontakta dem, säger Olle Leckne.

Läs mer: Så lyckas företaget bäst på Linkedin 


Med programpunkter om bland annat webbanalys, a/b-tester och konvertering samt huvudtemat ROI kommer Webbdagarna Göteborg 23 – 24 september att göra mer för dina digitala affärer än något annat event. Skynda innan platserna tar slut, aldrig har vi sålt så många biljetter redan före sommaren som i år! Läs mer och anmäl dig HÄR.

Fakta

  • Engagera dina anställda och låt dem agera ambassadörer för ditt företag. När du skapat en företagssida måste du se till att de anställda länkar till den från sina profiler (viktigt att tänka på att medarbetare i en större koncern ska välja den svenska företagsssidan och inte den amerikanska sidan. En del större företag har många olika företagssidor)
  • Var aktiv i olika grupper på Linkedin. Här kan du uppnå snabbare resultat än vad du gör med din företagssida.
  • Bygg upp ett gott rykte, var generös, hjälp till och förmedla kontakter.
  • Använd publiceringsverktyget Pulse.