Linkedin är världens största professionella, digitala nätverk - ett verktyg för att bygga kontaktnät, stärka varumärken och att hitta nya uppdrag, kunder eller jobb. På Linkedin blir vi dessutom varumärkesambassadörer för de företag vi jobbar med när profilerna länkas samman. Det kan därför vara viktigt för företag att ha en strategi för att hjälpa sina anställda och medarbetare att använda plattformen på ett bra sätt.
Linkedin har drygt två miljoner medlemmar i Sverige. Vid en Googlesökning dyker din Linkedin-profil ofta upp högt bland träffarna och är det som står för vår professionella profil på nätet.
– Av Linkedin-användarna i Sverige har 78 procent högskoleutbildning och 83 procent tjänar över 30 000 kronor i månaden. Var femte är beslutsfattare. Det finns ingen rekryteringsdatabas i Sverige som kan erbjuda en arbetsgivare ett så kvalificerat utbud av jobbkandidater, säger Jackie Kothbauer, personlig varumärkesexpert och författare av boken Du, Linkedin & Karriären.

På Linkedin blir alla som är kopplade till ett företag dessutom en företagsrepresentant, så både framtida anställda, kunder och andra intressenter kan komma att kollas upp på Linkedin.
Läs mer: Så marknadsför du företaget på Linkedin
– Globala undersökningar visar att kunder litar mer på medarbetare än reklam från ett företag. Därför är det värdefullt om medarbetarna både tål granskning själva och har lust att bli sin arbetsgivares språkrör i sociala medier. Framsynta arbetsgivare hjälper sina medarbetare att se proffsiga ut på nätet. Deras personliga varumärken smittar nämligen av sig på arbetsgivaren. Rätt utfört blir de anställda framgångsrika varumärkesambassadörer som värdeladdat sina kontaktnät med bra innehåll, som arbetsgivaren tillhandahåller. It's a win-win, förklarar Jackie Kothbauer.
Enligt Linkedins företagsguide är de egna medarbetarna dessutom 70 procent mer sannolika att integrera med en uppdatering från företagssidan än utomstående. När en anställd gillar eller delar en uppdatering från sidan så blir den synlig även för deras nätverk. Ett tydligt bevis på att varje anställd representerar företaget på Linkedin.
Karolinska Institutet erbjuder sedan 2006 doktorander och forskare utbildning i Linkedin genom programmet KI Karriärservice. Det startade på initiativ och påtryckningar från målgruppen, eftersom de upplevde att de behövde mer information om hur olika karriärvägar inom och framför allt utanför akademin kunde se ut. Anethe Mansén, PhD, Career Program Manager på KI berättar:
– Vi tycker att det är viktigt att forskare nätverkar mycket, för att sprida information om till exempel sin forskning, samarbeten och för att hitta möjliga nya karriärvägar. Linkedin är ett toppenverktyg för att hålla kontakt med tidigare kollegor, lärare och andra som man träffat från till exempel företag.

– KI Karriärservice har bjudit in flera olika konsulter, som lyft vikten av att ha en professionell profil på sin Linkedinsida, hur forskare kan tänka på sitt ”personal brand” och att många rekryterare letar ”talents” via verktyget. Vi på Karriärservice använder Linkedin också för att visa på karriärvägar och vart PhD från till exempel KI går vidare, fortsätter Anethe Mansén.
Läs mer: Här är de hetaste företagen på Linkedin
Det finns en rad olika funktioner att hålla koll på, så väl som olika sociala koder att följa, på Linkedin. Företag kan med fördel erbjuda stöd eller utbildning till medarbetare, som ett led i att stärka så väl den enskilda personens som företags helhetsbild på sajten.
Nio tips för din personliga strategi på Linkedin
1. Profilbild
Profilbilden är det första intrycket du ger – så här vill du se professionell ut. Dessutom hamnar du högre upp i sökningar om du har ett foto.
2. Var aktiv och dela relevant innehåll
Som med Facebook premierar Linkedin de som är aktiva och visar uppdateringar högre upp och oftare i tidslinjen. Dela med dig av intressanta artiklar, företagsuppdateringar eller egna blogginlägg/ artiklar/ projekt. Men helst inte mer än någon gång per dag.
3. Använd posts på Linkedin – som en egen blogg
Skriv inlägg som rör din bransch, din expertis och tankar och funderingar du har kring framtiden för din marknad. Bygg en kunskapsbas kopplat till din Linkedinprofil via tjänsten ”posts” - som en personlig blogg fast utan behov av en egen plattform.
4. Var tvåspråkig
Översätt din profil till de språk du behärskar professionellt, åtminstone svenska och engelska. Då når du en större potentiell målgrupp. När du är inne på din profilsida, klicka ”View profile as” och välj sedan ”Create profile in another language” i dropdown-menyn.
5. Koppla ihop dig med ditt företag - bygg dig själv och din arbetsgivare
Connecta med ditt företag för att visa att ni hör samman. Stöd aktivt ditt företag genom att gilla eller dela företagsuppdateringar via din egen profil.
6. Spamma inte med notiser när du filar på din egen profil
Standardinställningen är att ditt nätverk får en notis varje gång du uppdaterar din profil, även om det så bara är att du ändrar på en textsnutt eller redigerar ett datum. Det går att stänga av notiser och ändra på mindre saker i profilen i lugn och ro.
7. När du skapar en ny kontakt
Linkedin tillhandahåller ett standardmeddelande i stil med ”Jag vill lägga till dig i mitt professionella nätverk” när du skickar en kontaktförfrågan till någon. Det är dock alltid att föredra att skriva ett kort personligt meddelande till personen, särskilt om det är någon du bara träffat en gång, till exempel ”Vi träffades på Webbdagarna häromveckan. Jag skulle vilja lägga till dig i mitt nätverk”. Eller om det är någon du inte träffat, förklara varför du hör av dig i en eller två meningar.
8. Vem vill du ha i ditt nätverk?
Apropå personer du inte har träffat som skickar kontaktförfrågningar på Linkedin – vem tackar man egentligen ja till? Vid en diskussion i en av Sveriges största forum för marknadskommunikatörer gick åsikterna brett isär – allt från att tacka ja till alla till att enbart tacka ja till dem man träffat på riktigt. Hur gör man med rekryterare som skickar vänförfrågningar? Om man är osäker på varför en person hört av sig går det att skicka ett meddelande till personen innan man tackar ja eller nej. Gå in på: https://www.linkedin.com/inbox/#invitations och klicka sedan på dropdown-menyn på pilen bredvid ”Accept”-knappen. Välj ”Reply (don’t respond yet)”.
9. Rekommendationer och endorsements
I dag går det att intyga kontakters kompetenser på Linkedin på två sätt – via rekommendationer och via endorsements. Rekommendationer är skrivna texter från kollegor och syns på din profil i anslutning till den roll de rekommenderat dig för. Be om rekommendationer från de du har en nära professionell relation med, och ge rekommendationer om tillfrågad till de som du känner att du verkligen kan gå i god för. Endorsements innebär att intyga en persons kompetens baserat på ett nyckelord som ”sociala medier” eller ”business management”. Intyga de du känner besitter särskilda egenskaper; men känn dig inge tvungen att ge någon en endorsement bara för att de givit en till dig.
Med programpunkter om bland annat webbanalys, a/b-tester och konvertering samt huvudtemat ROI kommer Webbdagarna Göteborg 23 – 24 september att göra mer för dina digitala affärer än något annat event. Skynda innan platserna tar slut, aldrig har vi sålt så många biljetter redan före sommaren som i år! Läs mer och anmäl dig HÄR.