Periscope är en livestreaming-tjänst utvecklad av Twitter, som lanserades tidigare i våras som svar på uppstickaren Meerkat. Periscope vann snabbt popularitet och har på bara fyra månader fått över 10 miljoner användare.

Under Almedalsveckan på Gotland i början av juli valde flera företag och organisationer att använda Periscope för att sända sina seminarier live. Två av dessa var Länsförsäkringar och barnrättsorganisationen Ecpat.

Cecilia Winter
Cecilia Winter är innehållsansvarig för digitala kanaler på Länsförsäkringar. Foto: Fredrik Sand.

– Vi var nyfikna på Periscope och ville testa genomslaget. Periscope har en koppling till Twitter, vilket gör den extra intressant. Det är också enkelt att komma igång att sända. Användare av Periscope får pushnotiser när livesändningar går igång och då går det väldigt snabbt för dem att ansluta till sändningen. Du kan också välja att spara din sändning i det fall du vill publicera den någon annanstans senare, säger Cecilia Winter, som är innehållsansvarig för digitala kanaler på Länsförsäkringar.

Läs mer: Marknadsför företaget med strömmande video

Cirka 30 åhörare var fysiskt på plats under Länsförsäkringars seminarium, utöver de egna medarbetarna. 97 tittare följde sändningen via Periscope.

– Vi var väldigt nöjda med resultatet. Vi blev nästan lite överraskade av den höga tittarsiffran, eftersom appen är ganska nyligen lanserad. Det var tre gånger så många som följde vårt seminarium om tjänstepension digitalt. Kanske är Almedalens snittbesökare tidiga med att ta till sig den här typen av tjänster, säger Cecilia Winter.

epcat
I Ecpats paneldebatt deltog Åsa Regnér, barnminister, Anna Norlén, leg psykolog och leg psykoterapeut från Ericastiftelsen, Niklas Långström, professor på Karolinska Institutet, Charlotta Tanner, kammaråklagare, Anders L. Pettersson, generalsekreterare Ecpat Sverige och Caroline Persson, jurist på Ecpat Sverige.

Ecpat streamade sitt seminarium om virtuell våldtäkt, med 90 personer fysiskt på plats i publiken i Almedalen och 400 personer som tittade via Periscope. Josefin Hagström, digital kommunikatör på Ecpat, berättar:

– Det seminarium vi livestreamade handlade om problematiken kring sexuella övergrepp på barn med internet som verktyg, vilket är något som berör alla. Vi ville lyfta frågan och sprida kunskap så brett som möjligt. Genom livesändningen såg vi till att diskussionerna och reaktionerna blev i direkt anslutning till seminariet, vilket gav oss bättre spridning på plats under Almedalen. Det gynnade oss också i vårt övriga arbete, i till exempel möten med politiker och andra makthavare. Livesändning öppnar också för interaktivitet med tittarna, de kan ställa frågor och få svar direkt.

Josefin Hagström
Josefin Hagström, digital kommunikatör på Ecpat.

Att sätta upp ett konto på Periscope går snabbt, särskilt för den som redan har ett Twitterkonto. En pushnotis skickas ut till följare när en livevideo drar igång, och det finns möjlighet att chatta med andra tittare direkt i appen under en sändning.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

  • Ett konto kan skapas direkt på appen via befintligt Twitterkonto. Bild, text och andra inställningar från ditt Twitterkonto kommer då automatiskt till Periscope. Dina Twitterföljare meddelas dessutom automatiskt att ditt företag nu finns på Periscope. 
  • Under sändningen kan tittare kommentera och hjärtmarkera en livesändning. Det kan därför vara bra att ha en till person tillgänglig som kan svara på frågor och moderera. Samt någon som finns kan plocka bort om olämpliga kommentarer skulle dyka upp i flödet. 
  • En videostream finns bara tillgänglig i 24 timmar efter livesändningen. Det finns ett val efter avslutad sändning att spara ner filmen till mobilen eller plattan, för att sedan återanvända på andra kanaler som Facebook, Youtube eller Vimeo där de blir mer bestående.