– Periscope som app är smidig att använda och den öppnar också upp för interaktion i sig. Det är självklart viktigt med förarbetet, det spelar ingen roll att du livestreamar om ingen tittar. Marknadsför din webcast och försök att involvera potentiella tittare. Vi öppnade upp för allmänheten att ställa frågor till vår panel både innan och under seminariet och såg sedan till att frågorna besvarades i livesändningen. Hitta ett grepp som fungerar för ditt företag eller organisation. Jag ser dock fram emot att kunna dela sändningar direkt till alla stora sociala medie-plattformar framöver, säger Josefin Hagström på Ecpat.

– Finessen med Periscope är att man kan vara snabb från idé till handling. Du behöver ge en bra rubrik till din sändning innan du börjar så att tittarna lockas att logga in och vet vad de tittar på. Möjligheten för tittarna att interagera med sändningen är också en viktig aspekt. Sänder du inomhus är det en viktig faktor att ljud och ljus är tillräckligt bra, särskilt om du som vi sänder från ett längre seminarium. Ett stativ till mobilen kan vara bra, till och med en liten telefon blir jobbig att hålla upp en timme i sträck, säger Cecilia Winter.

Läs mer: Fem heta trender på nätet

Livestreaming spås vara en ihållande trend framöver, inte minst efter det att Facebook häromveckan gick ut med nyheten att de lanserar en egen livestreamingtjänst under namnet Live, som dock bara är tillgänglig för kändisar. Även Youtube har på senare tid satsat mer på livesändningar, vilket demonstrerades på invigningen av den tyska fotbollssäsongen när matchen mellan Bayern Munich och Hamburg sändes fritt världen över häromveckan.

epcat
Publiken på plats inför Ecpats seminarium i Almedalen.

– Vi kommer definitivt att använda livestreamad video mer under hösten. Trenden är tydlig sedan länge att fler vill konsumera nyheter digitalt och rörligt. Det blir en helt annan personlig närvaro i kommunikationen och det är också ett sätt att nå ut till många fler, de som inte har tid eller möjlighet att vara på plats fysiskt. Det kan inte heller få kosta så mycket som det har gjort att göra rörligt och de här tjänsterna erbjuder ofta tillräckligt bra kvalitet för vissa behov. Framåt tänker vi att man kan använda appen för att snabbt rapportera om nyheter inom ekonomi till våra kunder, säger Cecilia Winter.

– Det finns något lockande i möjligheten att som tittare få ta del av det direkta och ocensurerade, det personliga. Artister använder Periscope för att erbjuda tittare att vara med i studion när en låt spelas in, jag tror att frågan är hur vi som företag och organisationer kan förvalta utvecklingen för att stärka vår egen fråga, avslutar Josefin Hagström.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

  • Ett konto kan skapas direkt på appen via befintligt Twitterkonto. Bild, text och andra inställningar från ditt Twitterkonto kommer då automatiskt till Periscope. Dina Twitterföljare meddelas dessutom automatiskt att ditt företag nu finns på Periscope. 
  • Under sändningen kan tittare kommentera och hjärtmarkera en livesändning. Det kan därför vara bra att ha en till person tillgänglig som kan svara på frågor och moderera. Samt någon som finns kan plocka bort om olämpliga kommentarer skulle dyka upp i flödet. 
  • En videostream finns bara tillgänglig i 24 timmar efter livesändningen. Det finns ett val efter avslutad sändning att spara ner filmen till mobilen eller plattan, för att sedan återanvända på andra kanaler som Facebook, Youtube eller Vimeo där de blir mer bestående.