Du tog över som chef för The Webby Awards 2005, och har varit en nyckelperson i att göra det till den framgång det är i dag. Vad är det du har gjort för att lyckas med det?

– Tack för komplimangen, men det har varit en otrolig laginsats som spänner över tjugo år! Jag tror att framgången som vi har haft beror på den kollektiva passion som vårt team känner för internet och nätkultur. Vi älskar att försöka hitta och lyfta fram de bästa bitarna av internet varje år.

Läs mer: "Digitaliseringen har gjort allt till kommunikation"

Titeln på din programpunkt på Webbdagarna Göteborg är "Internet kan inte stoppas". Vad betyder ett sådant påstående för dig?

– Nätet har varit en sådan positiv kraft i världen, har omvandlat så många branscher och förbinder så många människor – och det har skett på otroligt kort tid. Men det är klart att det finns en hel del oro för vad tekniken för med sig och på vilka sätt den förändrar våra liv – det har vi ju sett inom såväl film, musik, konst som journalistik. Filmer som "Her", tv-serier som "Black Mirror", samhällsdebatter om övervakningsfrågor och de drönare vi kan se uppe i luften på många ställen – allt det ingår i den här konversationen. I mitt tal hoppas jag kunna gräva i orsakerna till varför den här oron finns. Det är kärnan i "Internet kan inte stoppas".

David-Michel Davies.

Du arbetar med Webby Awards i USA och Lovie Awards i Europa. Skulle du säga att det finns några skillnader i hur vi interagerar med och resonerar kring internet i USA och Europa i dag?

– Vad som är intressant för mig är inte nödvändigtvis eventuella skillnader, utan hur internet tillåter olika kulturer att påverka varandra. Ett väldigt tydligt exempel på det är hur Spotify vuxit fram. Tjänsten skapades i Sverige, blev efter en tid ganska populär i Europa och snart därefter även i USA. Själva konceptet – en oändlig jukebox i molnet – var inte nödvändigtvis nytt, det hade funnits tankar i den riktningen sedan före Napster. Flera hade försökt tidigare i USA men misslyckats – upphovsrättslagarna, bandbredden och hur marknaden för musik såg ut satte stopp. Men i Sverige lyckades det på grund av ett mycket ambitiöst team och den kultur som fanns i landet. Till sist blev det en sådan framgångssaga hos er, följt av i Europa, att den amerikanska marknaden till viss del blev tvungen att förändras och gå i samma riktning. I dag har den globala musikindustrin helt förändrats på grund av svenska entreprenörer och den svenska kulturen. Jag tycker att det är väldigt inspirerande.

Läs mer: ”Vi gjorde ett test med uppkopplad snö – det är bara början”

Avslutningsvis – ser du någon stor förändring i hur vi använder internet inom en snar framtid?

– Jag önskar att jag visste! Jag hoppas att vi kommer att tillbringa mer tid åt att se på varandra och mindre tid åt att titta på datorer och ner i mobiler, men vi får se hur det blir med det, haha.


Med programpunkter om bland annat webbanalys, a/b-tester och konvertering samt huvudtemat ROI kommer Webbdagarna Göteborg 23 – 24 september att göra mer för dina digitala affärer än något annat event. Skynda innan platserna tar slut! Läs mer och anmäl dig HÄR.