
Jag har sett och lyssnat till många bra talare, både på våra egna event och på andras. Talare som vet hur de ska förpacka sitt budskap och sin berättelse för att fånga och hålla fast åhöraren. Jag har varit på föreläsningar där jag suttit mer eller mindre trollbunden och blivit både engagerad och nyfiken på att få veta mer samt fått riktiga aha-upplevelser.
Men jag har också hört en del mindre bra talare. Ofta är det inget fel på själva innehållet i presentationen, det kan vara nog så fängslande, matnyttigt eller överraskande, men sättet det presenteras på är däremot inte lika övertygande.
Läs mer: "Att skapa riktigt bra innehåll är svårare än du tror"
Det spelar ingen roll hur fascinerande budskap du har, om du inte har koll på hur det ska levereras kanske publiken missar det du ville säga.
Det finns många knep, tips och tricks för talare, men här är tre saker du absolut inte får göra. Mina egna ”no-nos”, helt enkelt:
1. ”Hej på er, hoppas att ni mår bra”
När du kliver upp på scenen har du hela publikens uppmärksamhet. Allas ögon är fästa på dig och de väntar spänt på vad du har att säga. Starta med en skräll, dra igång med det viktigaste du vill föra fram.
Jag har hört så många mindre vana talare, på exempelvis frukostseminarier, inleda med att lite trevande vilja ta tempen på sina åhörare. ”Hej, hur har ni det, hoppas att ni mår bra?”, ”Har ni fått frukost, den var god, hoppas jag?” eller ”Är ni laddade nu?”. Tanken är god, en vilja att skapa en relation med dem som ska lyssna.
Men som talare är du inte intresserad av att din publik börjar fundera på hur de mår just då eller om de uppskattade frukosten eller inte. Du vill att de ska vara helt fokuserade på dig och det du ska prata om. Och det är de i den sekund just innan du drar igång, utnyttja det!
Interaktivitet och frågor är däremot en bra idé i sig, så länge det är frågor som är relevanta för din presentation och som ställs vid rätt tillfälle.
2. Prata…. inte… för… långsamt
I en strävan att vara tydlig och säker på att alla hänger med pratar många talare alltför långsamt. Självklart ska du inte dra iväg så fort att du snubblar på orden och blir otydlig, men åhörarna behöver känna att det finns ett tempo, att du och din presentation är på väg någonstans.
Går det riktigt långsamt tappar den som lyssnar uppmärksamheten och börjar fundera på annat, medan du tuffar vidare i maklig takt.
Läs mer: Så skriver du för att övertyga
Du vill heller inte göra åhöraren orolig för om du kommer att hinna med alla poänger inom utsatt tid.
Du kan enkelt ta reda på om du pratar för långsamt (eller för snabbt) genom att samla en liten testpublik, spela in dig själv och sedan utvärdera din insats. Klocka din presentation och håll hela tiden koll på hur mycket tid du har kvar. Låt dock aldrig din publik märka om du kommer i tidsnöd genom att utbrista ”oj, nu börjar tiden ta slut, nu måste jag skynda på”.
Lagom är alltid bäst, förstås, men se till att ha ett tydligt driv fram.
3. Ähum och eh
Det här är svårt, men försök att skippa de små mellanord vi gärna lägger in medan vi funderar på vad vi ska säga härnäst. Du vet vad du ska säga, låt inte din publik få uppfattningen att du är osäker på nästa mening, bild eller budskap.
Talare som strösslar med ”ähum”, ”eeeh” och ”mmmm” i sina presentationer ger ett osäkert intryck, vilket i sin tur gör publiken osäker på budskap och innehåll.
Nu laddar jag för en eventfylld september, där jag bland annat ska besöka och bevaka arrangemang som Conversion Jam, Sthlm Tech Fest och inte minst vårt eget Webbdagarna Göteborg 23 – 24 september. Det blir många spännande och bra talare, det är jag helt övertygad om!
Linda Liukas, Pam Moore, Ben Waber, David-Michel Davies, Ellen Sundh, Nils von Heijne och många fler spännande talare kommer. Kommer du? Årets tema är ROI och Webbdagarna Göteborg 23 – 24 september blir större och bättre än någonsin. Boka din biljett redan i dag. Välkommen!