Valet av tema till din Wordpressajt är både svårt och personligt. Det är många faktorer som spelar in, som vad du tycker är snyggt, vilka funktioner som är viktiga för dig och vad du är villig att betala.

Har du väldigt specifika krav på hur ditt Wordpresstema ska se ut och bete sig kanske det inte finns någon gratisvariant eller ens ett betaltema som uppfyller dina krav. Då får du antingen designa och utveckla själv eller vända dig till någon som gör det åt dig.

Läs mer: Så trimmar du din sajt för sökmotorerna

Oavsett om du beställer ett tema från en webbyrå, köper ett betaltema eller letar efter ett gratistema bör du tänka på följande:

1. Hur ofta uppdateras temat? Välj ett tema som fått regelbundna uppdateringar, då är risken mindre att det tar tid att fixa buggar och att det saknar stöd för nya funktioner i Wordpress.

2. Mobila enheter måste fungera. Temat ska fungera för mobila enheter och helst vara responsivt så att det flyter sömlöst mellan skärmstorlekarna. Du kan till viss del testa detta genom att dra i webbläsarfönstret på din dator, men det är inte något exakt test.

3. Anpassaren i stället för inställningssida. Temainställningar bör finnas under Anpassa-valet under Utseende i wp-admin. Vissa teman har fortfarande separata inställningssidor, men överlag bör det undvikas.

4. Se upp för specialare. Vissa utvecklare vill vara smarta och bygger egna ramverk, funktioner och annat som de tycker att Wordpress inte gör bra nog. Det kan vara motiverat, men betyder även att du begränsar dig vad gäller framtida funktioner samt möjligen även tillägg. Säkerställ att temat håller sig till Wordpress bestämda standard.

5. Allt innehåll ska se bra ut. Se till att bilder hamnar där de ska när du infogar dem, att bildtexter ser bra ut, att punktlistor har rätt indrag och så vidare. Med andra ord, testa alla tänkbara typer av innehåll som Wordpress stödjer i temat du väljer.

6. Alla webbläsare. Naturligtvis ska ditt tema fungera i alla aktuella webbläsare. Alla har inte samma webbläsare som du, eller ens senaste versionen, så testa temat i så många webbläsare som möjligt. Gammal, utdaterad teknik kan inte stödjas i all evighet, men då bör temat hantera det med ett meddelande eller på annat vis rimlig degradering av funktion och design.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Med programpunkter om bland annat webbanalys, a/b-tester och konvertering samt huvudtemat ROI kommer Webbdagarna Göteborg 23 – 24 september att göra mer för dina digitala affärer än något annat event. Läs mer och anmäl dig HÄR.