Finska Linda Liukas är programmerare, författare och illustratör. Hon har skapat den internationella rörelsen Rails Girls, där unga kvinnor lär sig att programmera, och är nu aktuell i Sverige med programmeringsbarnboken "Hej Ruby", Den tillkom via en Kickstarterkampanj som inbringade över tre miljoner kronor.

Din Kickstarterkampanj för din programmeringsbok för barn blev väldigt framgångsrik. Hur kom det sig att du valde att jobba via Kickstarter, och vad har framgången betytt för dig?

– Crowdfunding gav mig möjlighet att direkt nå ut till människor i hela världen som ville lära sina barn teknik och programmering. Jag är inte säker på att traditionella förlag skulle ha sett det magiska med Rubys värld, men nu i efterhand kan man tydligt se att det finns en enorm marknad för den här sortens material.

Läs mer: "Musikindustrin har helt förändrats av svenska entreprenörer.

– Kickstarter är perfekt som plattform för att förverkliga sådana här kreativa projekt. Jag kan nå människor i hela världen som bryr sig om utbildning i kod och bygga en community som hjälper till att skapa boken. Kickstarter är internet när det är som bäst. Som Joi Ito uttryckte det – "Internet is not a technology, it’s a belief system."

Linda Liukas

Boken ges ut i Sverige nu i september. Kan du berätta lite om den?

– Jag började leka med karaktären Ruby när jag studerade programmering för tre år sedan. När jag försökte lära mig saker som objektorienterad programmering och skräpsamling, försökte jag föreställa mig hur lilla Ruby skulle förklara det. Den här flickan och hennes synsätt på programmeringsvärlden började snart dyka upp hela tiden när jag jobbade, och jag förstod snart att det fanns en bok i det här.

– Jag växte upp med Tove Janssons Mumin-berättelser och Astrid Lindgrens Pippi Långstrump. Jag älskade också Roald Dahls Matilda och tillbringade alla mina somrar med Bill Wattersons Kalle och Hobbe. Jag tror att sagor och berättelser är den mest formande kraft vi upplever i barndomen, det vi läser då påverkar hur vi uppfattar världen när vi växer upp. Men av någon anledning har inte berättande använts inom teknikutbildningar, trots att forskning har visat att berättelser är det bästa sättet att ta in nya koncept, särskilt när vi är små. "Hej Ruby" lär barn grundläggande datorkunskap genom storytelling, saker som datortermer och de grundläggande strukturer som alla programmeringsspråk har gemensamma.

Hur gick resonemanget när ni grundade Rails Girls fem år sedan, och vad kan du säga om den resan så här långt?

– Rails Girls har varit en fantastiskt rolig och underbar olyckshändelse. Jag och Karri Saarinen grundade det när vi försökte hitta andra kvinnor som ville lära sig programmering, och ganska snart började det sprida sig. Målet var att ge en första inblick i hur man programmerar, att välkomna nybörjare till Ruby-communityt och att i allmänhet bara visa en annan sida av kodningskulturen.

Läs mer: "Uppkopplad snö är bara början"

– Rails Girls är helt gräsrots- och volontärdrivet och har haft aktiviteter i över 250 städer världen över. En av de viktiga sakerna för mig personligen är att Rails Girls är fritt för vem som helst att forma. Det bygger helt på öppen källkod (guides.railsgirls.com) och föreningarna i de olika städerna styr sina verksamheter i princip helt efter eget huvud. Det ger stor flexibilitet och har gjort det möjligt för projektet att växa. Naturligtvis finns det en punkt när Rails Girls inte kommer att kunna växa längre på grund av saknaden av gemensam organisation, men jag hoppas att vi inte ens kommer att behöva Rails Girls om några år. Förhoppningsvis når vi snart punkten när programmeringsvärlden är så inkluderande och mångskiftande att alla får plats.
 
Programmering på skolschemat har debatterats i Sverige det senaste året. Vad är dina tankar där? Bör vi lära oss att koda redan i skolan?

– Finland kommer att ha med programmering i den nya läroplanen 2016 och det tycker jag är underbart! Jag tror inte att alla kommer att bli kodare, men förmågan att tala och strukturera sitt tänkande så att en dator förstår det tror jag är en oerhört viktig framtida kompetens oavsett område. Jag tycker att alla åtminstone borde få chansen att prova på, och då finns ju inget bättre sätt än att det sker i grundskolan.

– I Finland kommer det inte att bli ett eget skolämne som i Storbritannien, utan ska finnas med över hela linjen där det kan tänkas fylla en funktion och berika undervisningen. Överlag tror jag att Europa har enorm potential här. Det pratas väldigt mycket om Silicon Valley, men en stor del av internets ryggrad kommer från Europa. Storbritannien har hjältar som Ada Lovelace, Alan Turing och Tim Berners-Lee, och i Skandinavien har vi skapat viktiga delar av den öppna källkod som nätet bygger på – MySQL, Linux, Git, IRC, Rails och PHP kommer ju alla härifrån.


Linda Liukas, Pam Moore, Ben Waber, David-Michel Davies, Ellen Sundh, Nils von Heijne och många fler spännande talare kommer. Kommer du? Årets tema är ROI och Webbdagarna Göteborg 23 – 24 september blir större och bättre än någonsin. Boka din biljett redan i dag, det blir nytt publikrekord i år! Välkommen!