Det är 2015 och jag har varit på en releasefest för ett kretskort i centrala Stockholm. Det var packat med folk och det var där man ville vara den kvällen. Jag vet att jag kommer att gå på fler releasefester för kretskort det här året. Billigare elektronik, uppkopplade kretskort och öppen källkod har gjort det möjligt för snabbare produktutveckling. Men de traditionella elektronikföretagen hänger inte alltid med, vana vid att förse marknaden med färdiga produkter, snarare än med redskapen som låter konsumenterna bygga själva.

Ellen Sundh

Makerrörelsen, där vem som helst kan konstruera sina egna tjänster och fysiska produkter som är uppkopplade, har växt fram. Allt är möjligt med de kretskort som finns tillgängliga där man utan att löda snabbt kan testa sina idéer och 3d-printa prototyper för sin egen skull eller för att crowdfounda en större produktion.

Läs mer: Möt alla makers i Stockholm

De senaste åren har jag anordnat elektronikworkshops för teknikintresserade, lärare, reklambyråer och barn. Alla vill vara med och testa de programmerbara kretskorten. Det finns flera anledningar till att man vill vara med: föräldrar vill få sina barn teknikintresserade, varumärken vill bjuda på en bättre upplevelse till sina konsumenter, museer vill bli mera interaktiva och somliga vill forma en egen tjänst som inte finns.

Det sistnämnda vill jag poängtera är det viktigaste. Nu är vi inte lika beroende av ingenjörer och industridesigners för att forma fysiska uppkopplade produkter, vi kan göra det själva. Vi kan forma vår framtid! Det är ett unikt tillfälle där stora och små varumärken, företag och nischade grupper kan utforma sin tjänst och sin fysiska produkt utefter sina behov och inte efter det som finns på marknaden. Det är alltså viktigt att vara med i den här utvecklingen på alla fronter, i alla branscher.

Läs mer: Kolla in de knäppaste fordonen från Maker Faire

Det som sker just nu är att konsumenter börjat shoppa sina interaktiva och uppkopplade produkter på sajter som Kickstarter och Indie Go Go. Det är verkligen ”the go to place” för att hitta det senaste inom internet of things och smarta sensorer, skräddarsydda för konsumenter. Medan shoppingen går loss på dessa sajter vänder vi blicken mot svenska företag som har drivit utvecklingen framåt inom hemelektronik, hushåll och tjänster, men där händer det lite.

Precis som privatpersoner tar till sig kretskorten och utvecklar egna tjänster kan nu it-företag och byråer prototypa smarta uppkopplade lösningar till sina kunder. Med digitaliseringens frammarsch är det nu dags för kretskortet, oavsett om de traditionella elektronikföretagen hänger med eller inte. På Webbdagarna i Göteborg kommer jag att berätta mer om kretskortets möjligheter och visa konkreta exempel på kampanjer där jag kopplat samman den digitala och fysiska världen. Vi ses där!

Ellen Sundh är creative technologist och driver Coda Collective. På Twitter är hon @ellensundh.


På Webbdagarna Göteborg 23 – 24 september kommer Ellen Sundh att prata om interaktiva installationer som marknadsföring. Under de två dagarna kan du även höra talare som Linda Liukas, Pam Moore, Ben Waber med flera. Temat är ROI. Läs mer och boka biljett här.