Dagarna när det enda alternativet att nå ut med sitt budskap var en påkostad annons i en dagstidning är över. I dag finns det en mängd sätt att göra sig hörd, men för att lyckas gäller det att ha stenkoll på hur dina kunder beter sig. Det kan tyckas vara självklart och så är det också hos många företag. Men det finns också många som släpar efter – särskilt när det gäller annonsering på Facebook.

Erik Klusell, affärschef på marknadsföringsbyrån Avantime, berättar att han arbetat med bland annat norsk fastighetsförmedling, där kunderna fortsätter att efterfråga traditionella dagstidningsannonser trots att målgruppen befinner sig någon annanstans.
– De allra flesta som ska köpa bostad hittar den på internet, ändå märkte vi att 70 procent av dem som tänkte sälja lägenhet ville att mäklaren skulle annonsera i traditionella medier istället för på exempelvis Facebook. Det är bara att se på valfri lokaltidning. Den är full av lägenhetsannonser, trots att det finns en stor risk att den ramlar ner på hallgolvet utan att någon öppnar den, säger han.
– Det har funnits en eftersläpning på annonsmarknaden, där företag har lagt ner orimligt mycket pengar på traditionella medier och bevisligen inte alltid till någon nytta. Varför det har sett ut så är svårt att säga, men det kan säkert vara en hög tröskel för många. Företagen är ovana vid digital marknadsföring och de vet inte vem de ska vända sig till.
Läs mer: Så utvecklas Facebook - fyra experter om följderna för dig
Samtidigt har Erik Klusell märkt att marknaden börjat röra sig i en annan riktning den senaste tiden, och att allt fler efterfrågar annonsering på Facebook.
– Det håller på att bli en ketchupeffekt eftersom alla jobbar med digitalisering i dag. Det är obefogat att vara rädd för att ge sig in på Facebook. Men marknadscheferna har hållit fast i det gamla tänket och det är egentligen underligt. För en tredjedel av budgeten får du på Facebook en mer exakt och mycket större exponering än vad du hade fått i en nischad tidning som folk kanske ändå inte lyfter upp från golvet.
En annan som håller med om att Facebook-annonsering går framåt just nu är Michael Wahlgren, vd på sökmotorbyrån Pineberry. Och även han är förvånad över att så få har hoppat på tåget. I jämförelse är exempelvis Google Adwords mycket mer populärt.

– Marknaden växer kraftigt nu, men många har fortfarande en lång väg att vandra. Vi träffar sällan några kunder som inte har testat att annonsera på Google Adwords, men det är en minoritet som har gjort detsamma på Facebook. Jag tror att man har sett Google Adwords som en tydligare marknadsföringskanal, och använt Facebook i första hand som en social plattform där det går att bygga upp ett varumärke. Men gör du din analys rätt går det att sälja minst lika bra via Facebook, säger Michael Wahlgren.
Läs mer: Så styr Facebook utvecklingen på nätet
Facebook-annonseringen skiljer sig på en rad punkter från Google Adwords och skillnaderna lär bli ännu tydligare allt eftersom området växer. Michael Wahlgren menar att det dels inte är samma tryck på att synas i rätt sammanhang (tänk sökord på Google Adwords), dels att det är ett betydligt större fokus på mobil annonsering via Facebook.
– 70 procent av Facebooks intäkter kommer från den mobila sidan, medan Google länge har haft svårt med det här området. En stor fördel är att Facebook vet på vilken plattform du är inloggad.
Så vad är det då som går hem på Facebook? Den frågan är svårare att ge ett enkelt svar på. Både Michael Wahlgren och Erik Klusell är överens om att det handlar om vilka förväntningar du själv har och vad du har råd att göra. Därefter gäller det att testa sig fram för att själv se vad som fungerar.
– Det som är det bästa med Facebook-annonsering är att du kan lägga in ganska små belopp till en början. Efter två, tre månader vet du oftast vad som är lönsamt, fungerar det inte är det bara att sluta, förklarar Michael Wahlgren.
Erik Klusell lägger till liknelsen att Facebook-annonsering har en del gemensamt med att fiska. Det handlar helt enkelt om att behålla tålamodet och fortsätta där du märker att du får napp.
– Om du pilkar strömming och får napp i fören av båten sitter du ju kvar där. Tyvärr gör en del misstaget att de fiskar överallt.
– Många företag överför hela sin marknadsföringsbudget när de går digitalt, men det blir fel. Det är bättre att börja med en liten budget och sedan öka den där du ser att det är effektivt, säger Erik Klusell.
Temat för årets Webbdagarna Göteborg 23 - 24 september är ROI. Hur vet du om satsningen på den digitala marknadsföringen lönar sig och hur kan du kombinera "tänka nytt" med "räkna hem"? Missa inte årets två viktigaste dagar för dina digitala affärer! Läs mer och köp biljett här.
Re-targeting
Michael Wahlgren: ”Besökarna som har varit på din sajt får se din annons på Facebook. Du har redan betalat dyra tv-pengar för att få dom till din sajt, och då kan du betala förhållandevis billiga pengar på Facebook. Det är den målgruppsanpassning som nästan alltid fungerar bäst. Den är enkel att göra och oftast lönsam.”
Lookalike audiences
Erik Krusell: ”Du tar en befintlig kundstock med mejladress, använder den och låter sedan Facebook göra en slags spegelgrupp. Då skapas helt en egen liknande målgrupp utefter den information du redan sitter på”.
Dynamisk produktannonsering
Michael Wahlgren: ”Det här motsvarar Google Shopping som har varit en stor grej för e-handeln. På det här sättet får du en automatiserad process där du får ut din annons på ett effektivt sätt och där du kan lista dina produkter med exakt pris”.
Avslutsorienterad annonsering
Erik Klusell: ”Allt fler väljer att koppla ihop avslutet med annonsen. Det följer en större trend digitalt. Även större organisationer börjar prata om konvertering i högre grad”.