Det här är del 3 i vår serie om annonsering på Facebook. 
Del 1: Därför har få insett fördelarna med annonsering på Facebook
Del 2: Facebook-gurun: "Företagen fokuserar på fel saker"

1. Nischad marknadsföring fungerar (alltid) bäst
En bra idé innan du sätter igång med marknadsföringen är att först bestämma dig för vem du ska nå. Även om du har koll på vilken din målgrupp är och hur du traditionellt arbetar för att nå den, gäller det att du satsar så smalt du bara kan. Eftersom Facebook gärna vill ha klick på annonsen spelar nämligen relevansen i materialet stor roll.

– Jag brukar jämföra Facebook med Ikea. Båda är uppbyggda så att du ska spendera så mycket pengar som möjligt. Men Facebook mäter också mycket på relevans mellan målgrupp och annons, därför är det inte bara summan du investerar som spelar roll. Och för bästa resultat bör du hitta en smal målgrupp. Om du exempelvis ska sälja träningsbyxor behöver du först se på vem det är som köper. Kanske är det kvinnor mellan 25 och 45 år? Redan där har du smalnat av annonsen en hel del. Därefter kan du fortsätta fundera kring på vilket gym det är sannolikt att de tränar, säger Michael Wahlgren.

Michael Wahlgren
Michael Wahlgren, vd på Pineberry.

2. Testa dig fram och öka på allt eftersom
Precis som med mycket annan marknadsföring på nätet blir resultatet bäst om du har tidigare data att ta lärdom av. På så sätt kan du också börja med en mindre summa för att sedan successivt öka budgeten där du märker att det ger resultat.

– Det som är det bästa med Facebook-annonsering är att du kan lägga in ganska små belopp till en början. Efter två, tre månader vet du oftast vad som är lönsamt och fungerar det inte är det bara att sluta. Du behöver inte börja med 200 000 kronor, utan det kanske räcker med 10 000 kronor till en början.

Läs mer: Glada besökare konverterar bättre - 14 smarta tips

3. Välj en tilltalande bild
Hur din annons ser ut är så klart väldigt viktigt – trots det är det många företag som missar den här punkten. En bra bild kan rent av vara skillnad mellan succé och fiasko.

– Det är viktigt att du arbetar med en tilltalande och klickvänlig annonsbild, helst ska den visa produkten du säljer. Samtidigt ska den vara relevant, annars får du klick som ändå inte leder till några sälj. Fördelen med Facebook är att du snabbt får svar på vad som fungerar och vad som inte gör det, säger Michael Wahlgren.

4. Mät rätt
Hur du mäter på bästa sätt för att kamma hem resultatet är ett kapitel för sig, och det fördjupar vi oss senare i den här artikelserien. Däremot bör du vara insatt i hur Facebook mäter, för att på så sätt få fram bästa möjliga resultat. Är du van vid Adwords behöver du delvis tänka om.

– Google använder mycket av det man kallar för ”last click”, det vill säga vad din kund gjorde på sista klicket. På Facebook kan du förlänga detta och även mäta när kunden inte gjort sitt köp direkt efter klicket på annonsen, för att se hur lång tid det tog mellan att kunden klickade på annonsen till dess att affären slutfördes. Man kan förklara det med att Facebook fångar upp det som sker högre upp i köptrappan medan Google koncentrerar sig mer på vad som sker längre ner när affären nästan är klar.

– Det är en utmaning att mäta på båda plattformarna. På Google Adwords är risken stor att du undervärderar resultatet av din mätning, medan det är tvärtom på Facebook – där kan du istället övervärdera.

5. Glöm virala framgångar
Med enorm tur och en rejäl dos skicklighet kan du lyckas pricka in en viral succé och få en kampanj att lyfta utan att du betalar dyra pengar, men det är knappast något du ska räkna med.

– Tidigare var det möjligt att nå ut med organisk marknadsföring genom att du postade roliga saker på egen hand. Men det är svårare att att bygga en viral succé i dag. I takt med att annonseringen blir en allt viktigare punkt för Facebook prioriteras också betalt material före organiskt material, säger Michael Wahlgren.

Läs mer: Fem tips för din content marketing - och tre för att nå ut

6. Tänk mobilt - och anpassa även din sajt efter det
En betydande skillnad mellan Facebook-annonsering och Google Adwords är att din annonsering i första hand kommer att ske på mobilen, och då via Facebooks app. Michael Walhgren menar därför att det dels är viktigt att du i första hand utvecklar annonseringen efter mobila format, dels att du ser till att slussa den som klickar på annonsen till en mobilanpassad sajt.

– Vi har kunder som märkt att närmare 90 procent av dem som klickar kommer från mobilen. Du måste ha en mobilanpassad sajt, och det räcker inte att den är responsiv, den ska även vara bra.

7. Du behöver inte vara aktiv på Facebook - men det är en stor fördel
Att ha en tidigare aktivitet på Facebook är inte ett måste för att annonsera. Det enda du egentligen behöver för att komma igång är ett konto. Däremot är det en bra idé att vara aktiv på Facebook för att på så sätt skapa synergieffekter mellan din annons och din Facebook-sida.

– Om du postar bra saker syns du den vägen och beroende på hur du väljer att vinkla annonsen kan den generera likes till din sida. Men Facebook-sidan är inte så viktig längre, numera gäller det i högre grad att slussa trafiken till din sajt, säger Michael Wahlgren.


Temat för årets Webbdagarna Göteborg 23 - 24 september är ROI. Hur vet du om satsningen på den digitala marknadsföringen lönar sig och hur kan du kombinera "tänka nytt" med "räkna hem"? Missa inte årets två viktigaste dagar för dina digitala affärer! Läs mer och köp biljett här.