Instagram Ads lanserades redan för ett år sedan i USA, med varumärken som Michael Kors, General Electronics och Ben & Jerrys först ut på plattformen. Lanseringen i Sverige har varit på gång länge och nu är det bekräftat att Instagramannonser lanseras här den 30 september.

Albin Stööp
Albin Stööp, Zalster.

– Det här blir ett helt nytt sätt att driva konverteringar. Instagramannonser blir en mer passiv konverteringstrigger, medan Facebookannonser har varit mer säljdrivande. Det handlar om att bygga en relation med sin målgrupp, precis som i övrigt på Instagram. Bäst är det om man redan har ett aktivt konto på Instagram med en tydlig strategi, där man nu kan nå ut ännu bredare, säger Albin Stööp på den sociala annonsbyrån Zalster.

– Instagram är mer personligt än Facebook och det är lättare att komma närmare sin publik där. Både privatpersoner och företag har samma villkor på Instagram för hur man skapar ett konto, lägger upp bilder och interagerar med andra användare. Jag tror att det är en fördel. Instagram Ads kommer att bli en spännande plattform för att nå en yngre målgrupp, särskilt de i äldre tonåren och de i 20-årsåldern, säger Jennie Hahn von Dorsche på den sociala medie-byrån The Amazing Society.

Läs mer: 10 nyheter om sociala medier du måste ha koll på 

För att annonsera på Instagram använder du som annonsör plattformen Facebook for Business. Där kommer dina Instagramannonser att synas tillsammans med dina Facebookannonser, vilket gör det enklare att jämföra effekten av de två plattformarna med varandra. Annonserna kommer att vara fyrkantiga till en början och finnas i både bild- och videoformat. Till skillnad från vanliga Instagrambilder kommer det att gå att länka till externa webbplatser och att ha köp- och andra call to action-knappar.

– För Instagramannonser går det att använda samma målgrupper och konverteringspixlar som för Facebook Ads, vilket innebär att de flesta redan har allt tekniskt uppsatt för att börja annonsera mot egna målgrupper och segment. Annars rekommenderar jag att man laddar upp sin kundbas med mejladresser på annonsplattformen. Testa och se om Instagram Ads är rätt för er målgrupp. Om man har som huvudmål att få konverteringar, som i en webbutik, skadar det inte att testa att annonsera här också, säger Albin Stööp.

Jennie Hahn von Dorsche
Jennie Hahn von Dorsche, The Amazing Society.

– I och med att Instagram Ads använder samma stomme som Facebook Ads kommer konvertering att vara möjlig. Jag tycker dock att vi bör se Instagram Ads som ett verktyg för att stärka ett varumärke för att öka konverteringarna i andra kanaler. Här handlar det mer om att bygga en relation till sin målgrupp och med annonser går det att nå ut mycket bredare än tidigare, säger Jennie Hahn von Dorsche.

Instagram kommer att ställa höga krav på bild- och filmkvaliteten i annonserna. Det räcker inte med att fota ett annonsblad och lägga upp. Det är viktigt att användarupplevelsen av Instagram inte förändras till följd av annonserna.

– Djupet och symmetrin i bilden kommer att vara avgörande. Mitt främsta tips är att inte använda en vanlig smartphone, utan stället en riktig systemkamera, för att få till ett helt annat intryck och ljus i bilden. Framöver tror jag att det kommer att bli vanligt med bildbanker enbart för Instagramannonser. Om man till exempel jobbar på ett kafé eller på ett reseföretag går det ofta att använda en stor variation av bilder och då kan det vara bättre att köpa in än att använda egna för att få till en riktig proffsig känsla, förklarar Albin Stööp.

– Med Instagram är det viktigt med väl genomarbetade filmer och bilder som är anpassade till formatet och till målgruppens övriga flöde på appen. Man ska undvika att jobba för mycket med text och i stället låta bilderna tala. Lägg mycket krut på innehållsproduktionen och överanvänd inte logotyper. Jag tror att vissa branscher, särskilt mode, kommer att kunna använda Instagramannonser mer lyckosamt än Facebookannonser, säger Jennie Hahn von Dorsche.

Läs mer: Glada besökare konverterar bättre - 14 tips för ökad försäljning

Inspiration behöver inte nödvändigtvis hämtas från andra annonsörer utan kanske hellre från konton som gör bra saker innehållsmässigt på Instagram redan i dag. Med Instagram Ads kommer det att handla mer om att skapa engagerande innehåll än om renodlade kampanjer och säljannonser.

Icelandair har ett av de bästa kontona på Instagram enligt mig. De har massor av inspiration för att få folk att vilja resa till Island, inte genom att skrika ut det utan enbart genom att använda riktigt bra bilder med genomtänkta hashtags. Man blir direkt sugen på att åka dit. Den strategin kommer att vara mest lyckosam även för Instagramannonser. Att använda bilder som får folk att sluta skrolla och stanna upp, säger Albin Stööp.

SAS är fantastiskt duktiga på att skapa bra content till sin Instagramsida. Dessutom har de andra nyckelpersoner som kabinpersonal och piloter med egna Instagramsidor knutna till huvudkontot. De jobbar med mycket call to action och inspiration från flygen och olika resmål. De är dessutom duktiga på att engagera målgruppen på hashtaggen #flysas. När jag tänker på att resa tänker jag direkt på SAS på grund av att jag följer dem privat på Instagram och engageras av dem där, säger Jennie.


På Webbdagarna Göteborg 23 – 24 september har vi en programpunkt ägnad helt åt Instagram Ads, där du på 20 minuter får veta allt om hur du kommer igång. Årets tema i Göteborg är ROI och du får höra talare som Ben Waber, Pam Moore, Linda Liukas och många, många fler. Boka biljett i dag, snart fullbokat!

Fakta

  • Tänk på ljuset och lämna gärna kontoret när du ska ta bilden. Bara att komma utomhus kan göra underverk för en bild.
  • Överväg att använda en systemkamera i stället för en smartphone-kamera. Det syns direkt om ett foto är taget med en bättre kamera, det ger bättre ljus och djup.
  • Testa att använda köpta bilder för generiska motiv som fikabröd eller resedestinationer, om ni inte har tillräckligt tilltalande bilder själva.
  • Bilden ska inte vara säljande utan inspirerande och berörande. Använd Instagram på samma sätt som användare använder plattformen privat.
  • Vill du bli bättre på att fotografera finns det många tutorials på Youtube att se. Och kanske det finns någon annan på kontoret som är en duktig fotograf och skulle kunna engageras?