Sju av tio marknadsförare tycker att yrkesrollen har förändrats totalt sedan de startade sin karriär. Det visar undersökningen Adobe Digital Roadblock Report 2015 från i våras, där marknadsförare i Storbritannien, Tyskland och Frankrike intervjuats om utmaningar i sina yrken.

Patrik Schön, marknadschef på PP Pension, Anna Wirén, marknadschef på Scandic Sverige, och Nora Felin, marknadschef på Photowall, har alla jobbat med marknadsföring i över ett decennium. I dag står digital marknadsföring för mer än hälften av den totala marknadsbudgeten på företagen där de jobbar. Den snabbt föränderliga marknaden gör det viktigare att trendspana och att anpassa marknadsstrategin oftare än förut.

– Grunderna i marknadsföring är såklart detsamma, men hur vi jobbar och vilka kanaler vi använder har förändrats mycket, framför allt de senaste åren, säger Anna Wirén på Scandic Sverige.

Anna Wirén
Anna Wirén, marknadschef på Scandic Sverige.

– Jag har jobbat med marknadsföring i 15 år, och även om det är andra saker man gör i dag är grunden ändå densamma när det kommer till målgruppsanalyser, segmentering och att bygga relationer med sina kunder. Skillnaden ligger mest i hur man når målgrupperna i dag, och att det är betydligt mer av en tvåvägskommunikation. Det personliga mötet är fortfarande i fokus, och därför är det viktigt att vara personlig i sina sociala medier för att stärka relationen med kunden, säger Patrik Schön på PP Pension.

Läs mer: Instagram Ads lanseras i Sverige - här är allt du behöver veta!

Enligt Adobes undersökning anser 60 procent av de tillfrågade att datadriven marknadsföring är den nya verkligheten. Analysen av data från kampanjer, annonser och hemsidor är med och formar även det kreativa marknadsarbetet.

– Förut sas det att halva marknadsbudgeten var bortkastad, men man visste inte vilken halva så inget kunde göras. I och med digitaliseringen går allting att mäta på ett helt annat sätt, vilket leder till att vi får siffror svart på vitt. Vi kan mäta specifika aktiviteter och se vilka kanaler som samspelar. Marknadsavdelningen mäts mer än tidigare och marknadschefen kan ställa allt större krav på byråerna, säger Nora Felin på Photowall.

I Adobes studie ansåg 74 procent av de tillfrågade att det är viktigt att använda nya tekniska lösningar i sin marknadsföring.

– Det är inte lätt att identifiera vilka trender det är värt att hänga på. Vi försöker vara där målgruppen är, men det gäller dels att fråga sig om det är relevant att vara där, med tanke på de produkter och tjänster vi säljer, dels att säkerställa att det internt finns tillräckligt med resurser att göra någonting bra av det. Det är viktigt att hänga med i trenderna, men man måste ha tid att jobba med annat också, säger Patrik Schön.

Patrik Schön
Patrik Schön, marknadschef på PP Pension. Foto: Peter Knutsson.

– De digitala och sociala kanalerna förändras snabbt och beroende på vilken målgrupp man kommunicerar med gäller det att hålla sig uppdaterad. För oss handlar det inte så mycket om att hoppa på trender utan mer om att använda trender som inspiration för att utveckla oss själva och vår kommunikation. Du måste hela tiden förnya dig och våga pröva nya saker. Men man ska inte underskatta värdet av att även kommunicera offline ibland i rätt sammanhang också, säger Anna Wirén.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning