Video spås stå för majoriteten av allt innehåll på Facebook inom bara ett till två år. Allt fler företag prövar livestreaming via tjänster som Meerkat, Periscope och Youtube och nyligen lanserades 360-gradersvideo på Facebook, där tittaren själv får styra kameran.

Enligt rapporten Consumer Entertainment Index 2015 ser 55 procent av svenskarna på rörlig bild i mobila enheter. Allt fler företag pratar om vikten av att tänka på video i marknadsföringen, men frågar sig vilka kanaler, trender och tekniker som ska hakas på.

Ebbe Sundberg
Ebbe Sundberg, Diggin.

– Sätt dig några timmar och undersök vad konkurrenterna gör med video i dag, både internationellt och nationellt. Kolla även på liknande branscher. Om du jobbar inom mjölkbranschen kanske det finns intressanta grepp att lära sig av från vego- eller köttbranschen. Ta en del av marknadsbudgeten och satsa på video, säger Ebbe Sundberg, production manager på Diggin.

– Det är viktigt att en film fyller ett syfte och att budskapet når fram. Ta alltid fram en tydlig brief tillsammans så att story, målgrupp, utfall och annat möter förväntningarna. I år har intresset för brandvideos och webbserier varit stort, säger Gustav Nord, creative producer på Flip-Flop Interactive.

Läs mer: Så lyckas du med video på webben – tips, inspiration och så gör andra

Det går i dag att ladda upp video på ett stort antal sociala plattformar, som klassiska Youtube, Vimeo och Facebook såväl som på mer mobilanpassade Instagram, Snapchat och Vine.

– Det gäller att var lyhörd och fråga sina kunder vilka kanaler de faktiskt finns i. Vissa branscher använder inte Facebook alls, och då kanske ditt företag inte ska vara där. Om du jobbar med läkemedel är det kanske beslutstagare på landstinget och läkare du vill nå, och då är Facebook inte rätt. Tänk utanför ramarna. Kanske är en bloggare den bästa plattformsbäraren för ditt budskap? Producera åt dem, tillsammans med dem eller ge dem en budget att producera en film där er produkt jämförs med andra, säger Ebbe Sundberg.

– Många behöver tänka över sin budget och ta reda på om tidningen, hemsidan eller filmen konverterar mest. Allt ska gå att mäta. En marknadsförare kan med fördel ta in produktionsbolag som kan vara med i processen tidigt för att sätta mål, producera innehållet och sedan analysera insatsen, säger Gustav Nord.

Två av de första företagen som prövade Facebooks nya 360-gradersvideo var Disney, som gjorde en trailer åt den stundande Star Wars-filmen, och Vice, som sände ett reportage från krigsdrabbade Afghanistan.

Gustav Nord
Gustav Nord, Flip-Flop Interactive.

– Tänk dig en 24-timmars 360-graders livestream från ett torg i Ukraina, Egypten eller var nu nästa revolution kan komma att ske. Musikvideoregissörer lär redan slå hovarna i taket och för pr-byråer faller nog många idéer äntligen på plats. Det som skulle tala emot att formatet slår är passiva användare. De allra flesta vill väl ha innehållet serverat av en journalist eller liknande och faktiskt inte själva behöva engagera sig i vad de tittar på, säger Gustav Nord.

– Jag tror inte att linjär tv är på väg att dö ut – magin sitter i att skapa bra innehåll. Det kommer alltid att vara viktigt med genomarbetade tablåer där kunder matas med starkt innehåll. Videoformat som 360 grader är intressanta, men det ska finnas en director’s cut också. Efter träningen orkar inte jag sätta mig ned och välja vad jag ska se på, där har vinnaren länge varit Netflix, men det ska bli intressant och se hur den nya plattformen för Apple TV kommer att tas emot av folket, säger Ebbe Sundberg.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

  1. Undersök vad konkurrenter gör idag internationellt och nationellt.
  2. Se vad liknande branscher gör i videoväg idag.
  3. Det går att ta kortare kurser i videoredigering, men mest effektiv är att lägga några timmar och testa sig fram själv i ett videoredigeringsprogram.
  4. Våga testa nya grepp, men glöm inte bort att planera din film, även om den ska livestreamas.
  5. Tänk på att det är viktigt att kunna mäta allt man gör – ha en tydlig plan från början om hur utvärdering av en video ska göras.