Gustav Nord ser även att interaktiv video kommer att växa, där tittaren kommer att spela en större roll i vad som visas och även vad som produceras.

– Vi producerar interaktiv video och det är ett bra sätt för avsändaren att engagera sin publik, att låta tittaren vara mer av en story-builder än en mottagare. Genom interaktivitet kan vi korta ner säljflödet genom att till exempel konvertera mitt i en reklamfilm, bygga betydligt mer målgruppssäkra budskap och skapa aha-upplevelser på ett helt annat sätt. Det kommer kräva att avsändaren känner sin publik bättre, säger Gustav Nord.

Även livestreaming är en trend som diskuterats mycket under det senaste året, och som kanske blev än mer accepterad under Almedalsveckan när flera företag valde att streama sina seminarium.

Läs mer: Så sände de live via Periscope – och mångdubblade antalet tittare

– Livestreaming kan bli legitimt och det är nära nu. Unga gamers sitter på Twitch och gör egna tv-program live, med webbkamera och chatt, och får miljontals tittare. Livestream är intressant eftersom det är så billigt att sända på nätet i dag, men få företag vågar testa ens Periscope eller Meerkat. Som företag krävs det givetvis planering även för en livesändning. Att ta dit rätt människor, prata igenom manus innan, ha en plan för oförutsägbara händelser och vara beredd på att saker alltid kan gå fel när det är live. Men om man lyckas med allt det kan resultaten bli fantastiska, säger Ebbe Sundberg.

– Hela samhället rör sig mer mot video. Filstorlek, serverkapacitet och trådlös utveckling är det som sätter gränser i dag. Så fort högkvalitativ livestream kan sändas från något mindre än en SVT-buss kommer användningsområdena kasta sig över oss, säger Gustav Nord.

Onlinevideo tar allt mer utrymme från traditionell tv, men sociala plattformar knyter de två kanalerna tillsammans. Twitter har länge varit en plattform där tv-tittare diskuterar vad som sker under ett tv-program under specifika hashtags, som #helasverigeskramlar eller #nymo. I september presenterade även Facebook ett nytt videoannonsformat där Facebookvideo kan sändas parallellt med tv-annonser, vilket enligt siffror från Nielsen ska öka kvaliteten på räckvidden.

Enligt Ebbe Sundberg börjar onlinevideo även att mogna mer för mini-dokumentärer. Han tror att vi kommer att se fler företag röra sig från korta filmer på under två minuter till lite längre reportage på strax under tio minuter.

– Vattenfall skulle bygga vindkraftverksparker i södra Sverige men valde att avbryta då det upptäcktes att fågelarten nattskärra kunde påverkas negativt. De lät göra en minidokumentär om fågeln där fågelexperter filmade under en längre tid för att lära sig mer om artens beteende. En film kan vara lite längre om den riktar sig mot en specifik målgrupp, i detta fall fågelskådare. Vattenfalls image stärktes samtidigt, då de tydligt visade att de bryr sig om djurliv och naturen, säger Ebbe Sundberg.

– Video kan med fördel användas för att prata mer om sammanhanget som ens produkter och tjänster finns i, för att på så sätt lyfta företagets värderingar. Kanske attraheras en smalare målgrupp av en längre film, men den specifika målgruppen som nås blir mer lojal och engagerad. Jag tror att företag börjar mogna mer inför det nu, avslutar han.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

  1. Undersök vad konkurrenter gör idag internationellt och nationellt.
  2. Se vad liknande branscher gör i videoväg idag.
  3. Det går att ta kortare kurser i videoredigering, men mest effektiv är att lägga några timmar och testa sig fram själv i ett videoredigeringsprogram.
  4. Våga testa nya grepp, men glöm inte bort att planera din film, även om den ska livestreamas.
  5. Tänk på att det är viktigt att kunna mäta allt man gör – ha en tydlig plan från början om hur utvärdering av en video ska göras.