
Ett hackathon är när man samlar flera människor med olika bakgrund, kunskap och profession för att gemensamt jobba på en och samma brief i team under en begränsad tidsperiod för att nå en lösning.
– Hackathons är utformade för att vara lätta att anordna samtidigt som de genererar stora resultat; en snabb explosion av innovation. Du kan samla fem personer under tre timmar eller 150 personer i tre dagar, det går att skala efter behov. Det handlar om att få in många perspektiv för att tillföra idéer, energi, lärande och inspiration till ett projekt snabbt, menar Joe Coppard på Another Tomorrow.
Läs mer: Så jobbar du agilt - Del 1
– Hackathons kanske för tankarna till datanördar i en källare med pizza och läsk, men det går att ta till nästa nivå. Det som krävs är någon som kurerar och är involverad i processen. Som ger tydliga direktiv, finns där som support om någon fastnar och ser till att projekten hela tiden rör sig framåt. Det handlar om att skapa sammanhang där deltagare kan vara så kreativa som möjligt, förklarar Fredrik Heghammar.

Joe har under de senaste åren varit med och satt upp hackathons för flera stora varumärken med byrån Protothon, bland annat för Absolut med projektet Liquid Data. Absolut ville ta fram en vision för framtidens barupplevelse och samlade innovativa människor med olika bakgrund för att brainstorma tillsammans under en fullspäckad helg.
– En stor del av hackathonet är upplevelsen av att vara med. Miljön måste vara spännande, pedagogisk och full av kultur och inspiration. Jag drar många paralleller till hur jag jobbade som yngre i London med att sätta upp audiovisuella utställningar, menar Joe.
Läs mer: Så lyckas du med annonseringen på Facebook
– Absolut förstod snabbt potentialen med Liquid Data så vi fick möjlighet att jobba fram en fantastisk miljö för eventet. Vi satte upp både värme- och rörelsesensorer i lokalen för att skapa ett system av data som genererades av alla i rummet. Av datan skapades ett API som gäster kunde leka med och dela via hashtaggen #liquiddata, samtidigt som allt byggdes in i ett visuellt system som syntes genom hela lokalen. Vi hade till och med kopplat upp toaletterna så att flödet av data som producerades i rummet syntes rinnandes i toalettspegeln när man drog på kranen. Absolut fick ut många bra idéer och prototyper under dagarna så väl som bra publicitet, och vi lyckades skapa något väldigt minnesvärt för alla som deltog, berättar Joe. (Se casefilm: https://vimeo.com/76707967)
• Vilket problem vill du försöka lösa? Ha en tydlig brief som alla kan ta del av.
• Se till att det finns resurser på plats som gör deltagarna motiverade – mat, dryck, bra musik, inspirerande lokal.
• Tänk på att vara tydlig med att ditt företag kommer att bli ägare av idéerna som tas fram. Erbjud antingen en prissumma för den vinnande idéen eller betala alla deltagare.
• Överväg att ta in hjälp utifrån för att sätta ihop grunderna för hackathonet och för att hjälpa till att kurera och facilitera på plats så att gruppen som jobbar rör sig framåt.
• Vissa idéer går det att göra bra PR på innan – berätta om problemet du vill lösa i olika sociala kanaler och i pressarbete och bjud in folk att delta.
• Anordna ett internt hackathon för att få in idéer från anställda på företaget och samtidigt förbättra sammanhållningen; se det som ett HR-verktyg.