Att mäta konverteringen på en webbplats var länge något främst e-handlare sysslade med. Men konvertering, alltså måttet på hur stor andel av besökarna som gör det man vill att de ska göra, är viktigt för alla som driver en webbsajt. Oavsett om den ”action” man vill uppnå är ett köp, eller att besökaren ska ladda ner en broschyr eller ringa upp.

Fredrik Gustafsson
Fredrik Gustafsson, Bizkit Havas.

– I dag är det en hygienfaktor att ha mätpunkter för sin konvertering och titta på hur affären fungerar online. Även om man inte säljer online, säger Fredrik Gustafsson, digital medierådgivare på mediebyrån Bizkit Havas.

Läs mer: Glada besökare konverterar bättre - 14 tips för att öka försäljningen

John Ekman, grundare av och vd för byrån Conversionista, som specialiserar sig på konvertering, menar att den första hajpen kring konvertering är över.

– Det är ganska många som håller på med detta nu. Men det betyder inte att man gör det på rätt sätt, säger han.­

Vilka fel görs då? Enligt John Ekman är det vanligt att man missar att ta reda på var på sajten man faktiskt har problem. Vad är det som driver konverteringen, och var finns flaskhalsen?

John Ekman.
John Ekman, Conversionista.

– Då blir det skit in, skit ut. Man satsar massa resurser på att skala ett väloljat maskineri och sedan stoppar man ändå in skit. Det är lite för många som hamnat där. Vi kallar det testing blues, du ser ingen effekt av dina tester.

Varför har de hamnat där?

– De har underinvesterat i vad vi kallar ”discovery” – att upptäcka vad som spelar roll för vår konvertering. Vad är det som driver resultatet för oss? Det är det viktigaste när man jobbar med konvertering. Det handlar om att analysera sina besökare och sina data för att ta reda på vad som spelar roll på just den egna sajten.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning