John Ekman tar som exempel en stor e-handlare som hade en lång lista med idéer som skulle A/B-testas. Vid A/B-testning skickas besökare slumpmässigt till olika versioner av samma sida. Man mäter konverteringen på de olika versionerna och kan sedan implementera den bästa varianten permanent.
– De bad oss att hjälpa dem med A/B-testning, men vi märkte att testerna inte gav resultat. Då frågade vi hur de prioriterat. De hade bara prioriterat idéer som de tyckte verkade bra. Vi använde i stället vår e-handelsmodell med fem steg där vi tittar på var de största problemen finns. När vi gjorde det fick vi en helt annan prioritering – och då kom också resultaten, berättar John Ekman.
Även Fredrik Gustafsson på Bizkit Havas understryker vikten av att ta reda på var på sajten man har problem, innan man börjar testa lösningar.
– Att man inte konverterar kan bero på en massa saker, till exempel rädsla för att lämna ut uppgifter. Då har man en problematik kring information och behöver vara tydligare kring hur saker fungerar. Eller att folk hoppar av i ett flöde, då måste man kanske informera tydligare om hur lång tid det kommer att ta eller om det krävs något, till exempel att man behöver ha sitt bank-id redo.
Läs mer: Sex tips från experterna – mät, analysera och sälj
En annan problematik kan vara att man har fel landningssida när man driver trafik till sajten. Det är vanligt att e-handlare låter trafiken ”landa” mitt i ett bokningsflöde, vilket inte behöver vara fel. Men om man har ett mindre känt varumärke eller en produkt som kräver förklaring ska man vara försiktig med att landa sin trafik mitt i ett bokningsflöde, varnar Fredrik Gustafsson.
– Är du däremot känd och trovärdig för besökarna kan du landa dem närmare avslutet. Men med en svårförstådd produkt eller ett mer okänt varumärke kan det vara klokt att besökarna landas i början av bokningsflödet, så att de kan sätta sig in i produkten och läsa på om företaget.
De senaste dryga fem åren har konvertering blivit något som ”alla” ska jobba med. E-handlarna var först ut, men nu har många andra företag som säljer till konsumenter hakat på. De som kommer att bli sist in i matchen är B2B-företagen, alltså företag som säljer till andra företag. Där är det inte många som jobbar med konvertering än.
– De har en längre försäljningsprocess, men det handlar förstås ändå om konvertering för dem också. Jag ser en oerhörd potential där, eftersom det är så dyra produkter. Varje kund ger ett oerhört högt värde. Då är det uppenbarligen värt att jobba med att optimera, säger John Ekman.
Det är dags att ta ett helhetsgrepp om webbplatsen och allt som handlar om analys, sökoptimering, sökordsannonsering, texter, rörligt material med mera. Internetworld Academy har kurserna du inte får missa, bland annat om Google Analytics, Google Adwords, att skriva texter för webben, att göra en egen podcast och mycket, mycket mer. Läs mer och boka en kurs HÄR.