De senaste veckorna har de börjat dyka upp, de sponsrade inläggen i flödet på Instagram. Instagram ställer höga kvalitetskrav på annonserna, vilket har gjort att reklaminläggen, trots att de mötts av blandade reaktioner från de över 2,5 miljoner aktiva Instagramanvändarna i Sverige, ändå blivit relativt bra mottagna.

– Instagram har jobbat väldigt bra med frekvensen av annonserna så att de inte fyller upp för mycket av ens flöde. Det blir en härlig frekvens som inte stör, särskilt när varumärken som annonserar vet vad de håller på med. Då blir man ett positivt komplement i stället för ren annons. De varumärken som förstår hur man skapar det har lyckats riktigt bra, säger Albin Stööp på den sociala annonsbyrån Zalster.

Albin Stööp
Albin Stööp, Zalster.

SAS har fått positiv uppmärksamhet för sina travel hacks, en serie kortfilmer om hur du reser och packar smartare.

– SAS är ett företag som ligger i framkanten vad gäller marknadsföring, till exempel programmatics, content och nya format. Vi ville även i detta fall vara tidigt ute för att testa Instagram Ads, säger Stefan Hedelius, vice president brand and marketing på SAS.

Stefan Hedelius
Stefan Hedelius, SAS.

– Travel hacks har varit framgångsrikt i andra kanaler och det var ett innehåll som vi såg skulle kunna passa Instagram. I denna reklam ville vi ge lite smarta tips och idéer som kan vara bra när man är ute och reser, säger Stefan Hedelius.

Läs mer: Instagram Ads lanseras i Sverige – här är allt du behöver veta

Det har förts en aktiv diskussion kring huruvida Instagram Ads är en konverterande kanal eller inte, men annonsörerna vi har pratat med är övertygade om att det är bra ur ett varumärkesbyggande perspektiv.

– Starstables målgrupp är yngre tjejer som gillar hästar och mobilspel, därav kändes valet att testa Instagram Ads tidigt givet. Resultat blev bra med högt engagemang. Det fungerade speciellt bra ihop med en tv-kampanj som vi körde parallellt för att öka igenkänningsgraden. I vissa länder var det långt över vad vi åstadkommit på andra sociala plattformar vi annonserat på, i andra länder ingen större skillnad, säger Therese Forssell, global pr and social media manager på Star Stable.

Therese Forssell
Therese Forssell, Star Stable.

– Det är alltid spännande att testa nya annonsformat och känna efter hur man kan anpassa kanalen utefter sina mål. När vi satte upp annonsen tänkte vi på att anpassa oss till mediet så mycket som möjligt. Det är ingen idé att köra supersäljande budskap i en så "skör" kanal som Instagram. Det gäller att smälta in bra, säger Johan Axelberg, vd på mobiloperatören Fello.

SAS
SAS bjuder på flera så kallade "travel hacks" i Instagram-flödet.

En marknadsavdelning kan med fördel sätta sig tillsammans och skrolla igenom Instagramflödet för att få en bättre känsla för vilka bilder som passar in, så att man förstår hur man kan bli ett komplement till flödet snarare än ett reklamavbrott, säger Albin Stööp på Zalster.

– Starten för Instagram Ads har varit lite långsammare från annonsörernas sida än vad vi först trodde. Troligtvis har flera trott att annonserna skulle orsaka en mindre hatstorm när användare av appen reagerade på dem. Lite som när Facebookannonser flyttade in i nyhetsflödet för några år sedan. Men tvärtom har många i stället möts av kärlek för arbetet på Instagram, däribland SAS och Flygresor.se, som varit duktiga på att lyfta sådant som folk intresseras av, säger Albin Stööp.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

1. Är rätt forum för företaget? Finns er målgrupp på Instagram?

2. Ta fram kreativt och snyggt innehåll till annonsen. Du ska passa in i flödet, inte kännas som ett reklamavbrott.

3. Testa olika annonsmaterialet för att se vad som fungerar allra bäst. Det kan ge en väldigt stor effektivitetsökning!

4. Arbeta med tracking för att mäta vad annonseringen faktiskt ger. Det gör du enkelt i samma verktyg som för Facebookannonser.

5. Våga vara tidigt ute och börja redan nu. Ofta är det en fördel att komma ut snabbt och vara med i början vad gäller nya format, för att lära sig.