Facebook at work har i dag runt 300 företag anslutna, däribland Heineken och Century 21. Royal Bank of Scotland blir den hittills största användaren av tjänsten globalt. Banken kommer att börja gå över till plattformen under 2016, med målet att alla anställda ska vara anslutna mot slutet av nästa år.

– Vi såg tidigt att Facebook at work skulle vara bra för oss på RBS eftersom det i grunden fungerar som ett socialt medium. Det kommer att hjälpa våra anställda att kommunicera bättre med varandra och samarbeta i olika projekt. Eftersom de flesta redan använder Facebook privat behöver vi inte heller lägga tid eller pengar på att utbilda i verktyget internt. Det kommer att kännas naturligt för folk att följa varandra, starta grupper och konversera inom organisationens alla delar, säger Andrew Horne, media relations manager på Royal Bank of Scotland.

Läs mer: Så lyckas du med din annonsering på Facebook – hela serien

Petronella Turesson är digital strateg på Fröjd Interactive och har jobbat med rådgivning kring digitala och sociala medier för stora och små företag sedan innan Facebook slog igenom i Sverige.

Petronella Turesson
Petronella Turesson, Fröjd.

– Rätt använt kan Facebook vara ett toppenbra verktyg för att kommunicera effektivt internt. En fördel som man konstaterat är ett minskat behov av upplärning, eftersom de flesta redan är vana användare. Utmaningen blir att få det att kännas tryggt och säkert. Många oroar sig för integriteten, att blanda ihop sitt privata Facebookkonto med det jobbanslutna eller råka posta på fel ställe, säger Petronella Turesson på Fröjd.

– Facebook at work är uppbyggt så att varje anställds profil kommer att vara helt separat från deras privata Facebookkonto. Det som vi skriver på vårt stängda intranät på RBS kommer inte att synas för någon utanför organisationen, säger Andrew Horne.

Royal Bank of Scotlands nyanvändning av tjänsten spås väcka intresse från fler företag att också börja använda den. Särskilt som de företag som redan övergått till plattformen pratar om höga interaktionssiffror internt.

– Vi gjorde en mindre pilotstudie i somras där några hundra anställda fick använda tjänsten. Det blev väldigt lyckat och folk engagerade sig mycket, vilket la grunden för att vi bestämde oss för att rulla ut tjänsten till alla anställda under nästa år, säger Andrew Horne.

Läs mer: Så utvecklas Facebook – fyra experter tycker till om följderna

– Att världens femte största bank väljer Facebook at work är definitivt ett starkt kvitto som kan få fler att följa efter. Banker är inte kända för att vara så progressiva. Det ställer också höga krav på säkerheten hos tjänsten, vilket kan lugna andra, säger Petronella Turesson.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning