Det här är del två i vår serie om sociala medieplattformar du borde ha koll på. Den första delen, om Snapchat, hittar du här:
"Det är lite mer som att leva i nuet" - så fungerar Snapchat i marknadsföringen

Medium.com skapades 2012 av Ev Williams och Biz Stone, delgrundare av Twitter. Tjänsten har sedan dess blivit särskilt populär som publiceringsplattform för inflytelserika personer i techbranschen, där de delar sina tankar om trender, policies och tekniker. Inlägg som publiceras på Medium kallas stories och liknar ofta mer berättelser än artiklar.

pontus staunstrup
Pontus Staunstrup. Foto: Fredrik Karlsson

– Medium är en plattform med en egen publik, som besöker den just för att läsa. Det är också en plattform som är kul att lägga texter på, eftersom den är byggd för läsning och interaktion kring läsning, säger Pontus Staunstrup, ansvarig för sociala medier och content strategy på Postnord

– Medium är en plattform för storytelling. Om du på företagsbloggen presenterar en reklamfilm är Medium platsen där du istället skriver storyn bakom projektet och vilka resultat du fick av den. Kortare inlägg, som involverar mer storytelling och visuella komponenter, kan prestera bra och få stor exponering, säger Axel Antas-Bergkvist, grundare av den digitala byrån Northside.

Läs mer: Därför måste du jobba med content marketing - hela serien

Mitchell Harper är entreprenör och grundare av startupbolaget People Spark, som lanserades häromdagen. Dagen innan lanseringen skrev han ett uppmärksammat inlägg på Medium om hur teamet hade förberett sig inför lanseringen: "Behind the scenes” of a startup that’s launching in 34 hours.

– Det finns så många luddiga råd för startup-grundare på nätet. Jag ville skriva ett ärligt inlägg om hur en vecka för en grundare av en startup kan se ut, samt hur hela processen ser ut inför en lansering. Medium ger dig en större publik och demokratiserar hur både erfarna och nya skribenter kan nå ut. Plattformen är vacker och enkel, har en inbyggd publik och ger dessutom bra insikter om vilka inlägg som går hem hos ens publik så att man kan skriva fler sådana. Jag anser att det är den bästa plattformen att uttrycka sig på nätet idag, säger Mitchell Harper.

Det är vanligt att enskilda individer på ett företag har konton på Medium, och inte nödvändigtvis företaget självt, men att det då står tydligt vilket företag personen jobbar för.

Axel Antas-Bergkvist
Axel Antas-Bergkvist.

– Bäst effekt får man om medarbetarna blir författare. Det är enklare att ha samhörighet med en person än med ett varumärke. På Medium handlar det om att berätta berättelser, försöker man åstadkomma något annat än det är resurserna bättre använda på andra kanaler, säger Axel Antas-Bergkvist.

– Om man har experter i företaget som skriver kan det vara en tillgång att låta dem uppträda under eget namn på Medium, precis som att de kan blogga på LinkedIn. Men jag tycker det är viktigt att säkra att innehållet även finns på plattformar man äger. För att undvika att det ser ut som man postar samma innehåll på flera ställen, eller för att undvika SEO-duplicering, kan man ta fram olika varianter och till exempel ändra rubriker, säger Pontus Staunstrup.

Läs mer: Första veckorna med Instagram Ads – så tycker annonsörerna

Unicef har ett aktivt konto på Medium, där olika projekt organisationen jobbar med lyfts i bildrika inlägg med många känslor, på flera olika språk. Ett av de senaste inläggen är från Grekland, där Unicef uppmärksammar flyktingkrisen genom att blanda fakta om hur många flyktingar som flyr över Medelhavet med berättelser om enskilda individer som tagit sig i land på de grekiska öarna.

– Det mest uppskattade innehållet är det ärliga och genuina, och gärna mer “bakom kulisserna” än vad man publicerar på exempelvis bloggen som tillhör den officiella webbplatsen. På ägda kanaler kan fokus ligga mer på mål som att generera leads eller sign-ups, medan satsningar på Medium får bäst effekt om man fokuserar på att stärka varumärket och samtidigt förmänskliga det, säger Axel Antas-Bergkvist.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning