katarina strömberg

Jag är chefredaktör inom it-media och moderator på Skandinaviens största konferens om digitala affärer. Jag är också kursledare, kulturvetare, journalist, språknörd, maka och mamma till en handfull ungar.

Och ja, just det, jag är kvinna också.

När jag läser om Digitaliseringskommissionens förslag att kvinnor som väljer it-utbildningar ska få studielånen avskrivna kastas jag tillbaka till 1990-talets ”Kvinnor kan”-mässa. Det är väl klart att kvinnor kan och det är väl klart att kvinnor kan studera på it-utbildningar.

Läs också: Hon är Webbdagarnas nya moderator

Att särbehandla en grupp är inte lösningen. Att locka med ekonomiska incitament för en utvald grupp är inte lösningen. Att plocka ut ett antal studenter och ge dem vissa förmåner framför andra är sannerligen inte lösningen.

En blivande student väljer inte utbildning efter ekonomi. Den väljer efter intresse, framtidsutsikter, personliga förutsättningar, drömmar.

För att generalisera, fundera över varför så få tjejer söker sig till tekniska utbildningar. Är det kulturen, utformningen av kurser, traditioner, relationer, bemötande, förväntningar? Det är här förändringsarbetet måste börja. Lägg i stället pengarna på att göra utbildningar i toppklass, med innehåll som lägger hela världen för studenternas fötter.

Lyft fram de tjejer som redan finns i it-branschen. De är många, vi är många. Låt dem vara föredömen. Tala om för dina barn att de kan bli vad de vill när de blir stora, men låt dem göra sina egna val utifrån det smörgåsbord du visar dem.

Läs också: ”Vi nådde vårt 50/50-mål, det är jag så stolt över”

Det finns långt större skillnader mellan individer än vad det gör mellan grupper definierade enbart utifrån kön. Det är först när vi inser det som något kan hända. Det är först när vi på allvar, på riktigt, ser människan först och inte könet som vi kan få till en förändring

Jag vill inte bli särbehandlad. Jag vill bli sedd och hörd utifrån min kompetens och erfarenhet. Och det har jag alltid blivit, såväl i min yrkesroll som privat.

Jag hoppas att alla kan få bli bemötta så.