nättroll

Hatiska troll gömmer sig bakom anonymitet. Där sprider de allsköns dumheter i tron att ingen vet vilka de är. Nu har afro-brasilianska människorättsorganisationen Criola hittat ett nytt sätt att stoppa dem från att sprida rasistiska kommentarer, skriver The Telegraph.

Gruppen tar rasistiska kommentarer från Twitter eller Facebook och identifierar var personen befinner sig. Sen köper de ett stor annonsutrymme nära den personens hem och klistrar upp kommentarer i stora bokstäver.

Läs också: Twitter har siktet inställt på nättrollen – inte ens Tor-användare ska kunna gömma sig

Kampanjen går under namnet Virtual Rasicm, real consequences (virtuell rasism, verkliga konsekvenser). Allt startade efter ett inlägg på tv-kanalen Jornal Nacionals Facebooksida. Kommentarsfälten svämmade över med rasistiska inlägg om kanalens svarta väderpresentatör.

Målet med kampanjen är att uppmuntra människor att stå upp mot rasism och säga emot.

”De människor som postar rasistiska kommentarer tror att de kan sitta i hemmets trygga vrå och göra precis vad de vill på internet. Vi låter inte det hända. De kan inte gömma sig från oss, vi kommer att hitta dem” säger Jurema Werneck, grundare av organisationen Criola.

Läs också: Insatsstyrka slår tillbaka mot näthatet

De har ingen avsikt att hänga ut enskilda personer. Bilder och namn suddas ut i annonserna. Syftet är snarare att få människor att tänka efter och påminnas om att det inte är fritt fram att posta hatiska, rasistiska och fördomsfulla meddelanden utan konsekvenser.

Rasistiska kommentarer kan leda till fängelse i Brasilien. Men myndigheterna har anklagats för att inte göra tillräckligt för att komma till rätta med problemen.