Den europeiska startup-scenen växer snabbt. De senaste fem åren har 24 europeiska startup-företag sålts för över en miljard dollar. Det finns flera stora venture-kapitalister, 5 000 aktiva ängel-investerare och över 1,6 miljoner utvecklare i Europa och London anses ofta vara centrum för den europeiska startup-världen.

techcrunch
Foto: Dan Taylor / Heisenberg Media

Techcrunch Disrupt, som gick av stapeln 7 – 8 december, är en av världens största teknikkonferenser med fokus på startups och företagsledare. Under konferensen anordnas Startup Battlefield, där startups presenterar på scen och tävlar mot varandra.

Läs mer: Sju trender från Techcrunch att hålla koll på

– London är en fantastisk stad för nya företag med många öppensinnade människor och stark bakgrund inom finansvärlden. Många globala ledare börjar i dag i London för att sedan ta sig an resten av världen, sade Neil Rimer på Index Ventures från scenen.

Områden som flera investerare uttryckte intresse för var fintech (finansiell teknik), där den brittiska valutatjänsten TransferWise berömdes. Det är en tjänst för att överföra pengar mellan länder billigare än via banköverföring. Även Klarna var en uppskattad fintech-talare på scen.

Inom sfären för hyperlokalitet och on demand-tjänster stod brittiska Deliveroo i fokus, med sin hemleveranstjänst av mat från de populäraste restaurangerna i kundens närområde.

techcrunch
Fred Destin förklarade varför han valt att investera i Deliveroo. Foto: Techcrunch

– Mat kommer att vara det största segmentet inom e-handel inom kort och Deliveroo är nästa generations marknadsplats. Tjänsten särskiljer sig därför att det är högkvalitativ mat från dina favoritrestauranger som levereras, av serviceinriktade förare, och med kundupplevelsen i fokus, förklarade Fred Destin från Accel, som investerat i Deliveroo.

– I Sverige har vi en tendens att ha ögonen riktade mot USA, men London är den största teknikhuben i Europa. Med sin starka finansiella sektor är det en naturlig plats för många fintech-startups, så väl som för ad tech-företag, som kommer på framtidens reklamlösningar. Storbritannien är en väldigt internationell marknad med folk från olika länder och bakgrunder. Klarna öppnade kontor i London tidigare i år och vi har haft möjlighet att träffa många både stora och nya företag här, sa Erik Engellau-Nilsson, vice president communications på Klarna.

Läs mer: Så kan ditt företag jobba med video - tips och framtidsspaningar

Allt fler europeiska företag rör sig från den traditionella strategin att fokusera på den inhemska marknaden till att i större utsträckning rikta sig mot en global publik. Bara i år har tio europeiska mjukvaruföretag värderats till en miljard dollar och inom tekniksektorn har 100 europeiska företag börsnoterats de senaste fem åren.

Twilios grundare Jeff Lawson var en av talarna på scenen. Han presenterade företagets kommunikationsverktyg för utvecklare där röst-, chatt- och video-funktioner enkelt kan implementeras i appar via ett api, och sedan betalas för per användning. Företaget är bland annat plattform för kommunikationstjänsterna i Uber och Open Table.

Jeff Lawson
Jeff Lawson. Foto: John Phillips / Getty Images for TechCrunch

– I dag är mjukvara i fokus för att driva på marknaden och leverera en bättre användarupplevelse. Tjänster som Twilio eller betallösningen Stripe kan användas av nya företag som byggstenar i deras tjänster. I dag gäller det att bygga och testa snabbt för att kunna konkurrera på marknaden. Att skapa verktyg för utvecklare att bygga själva har varit ett lyckat koncept för oss, sa Jeff Lawson på Twilio.

Läs mer: Topp 100 är igång - nominera i dag!

Andra trender som dök upp under konferensen var användningen av drönare, där tyska FairFleet presenterade en lösning för hur drönare kan övervaka byggarbetsplatser och effektivisera arbetet. Nigerianska MAX, en leveranstjänst i Lagos som låter mottagare betala kontant på plats istället för online, visade på vikten av att förstå sin lokalmarknad.

Vinnaren av Startup Battlefield blev den musikkomponerande tjänsten JukeDeck, som genom artificiell intelligens på egen hand komponerar royalty-free unik musik för företag och privatpersoner att använda i videos och i spel.


Årets bästa mötesplats i Stockholm är utan tvekan Webbdagarna 22-23 mars 2016. Kom och nätverka, träffa spännande branschpersonligheter och överraskas av oväntade möten. Dessutom blir det förstås inspiration och föreläsningar i världsklass, i kombination med konkret kunskap i våra femton kunskapsspår. Boka biljett på stört HÄR – vi ses där!