– När vi öppnade i USA i år hade vi många lärdomar med oss från tidigare lanseringar och det har gått bättre än någonsin tidigare. Om vi kunde göra om vår resa hade vi inte gått in i Norge och Finland som andra och tredje land. Ofta är det lika mycket arbete att öppna på en liten marknad som på en stor. Det hade varit smartare att se till Tyskland eller Storbritannien direkt, säger Erik Engellau-Nilsson, vice president communications på Klarna.

Klarna tillhandahåller betalningslösningar för e-handelsbranschen, där konsumenten får varan först och betalar i efterhand. Betalningslösningar och fintech (finansteknik) är en bransch som är i rampljuset nu och andra företag som ofta omtalas är Paypal, Stripe och brittiska Transferwire.

– Det har under 50 år hänt väldigt lite i den här sektorn och det finns en väldigt stor konsumentefterfrågan på nya lösningar, säger Erik Engellau-Nilsson.

Läs mer: ​Fintech, artificiell intelligens och hyperlokalt i fokus på Techcrunch Disrupt

Erik Engellau-Nilsson poängterar vikten av att ha rätt team, rätt produkt och rätt samarbetspartners inför en lansering i USA. Klarna testade sin transaktionslösning med både kunder och handlare under ett halvår innan lanseringen. I september öppnade de i USA tillsammans med tio stora handlare, däribland e-handelsbolaget Overstock.

Erik Engellau-Nilsson
Erik Engellau-Nilsson, Klarna.

– Det gäller att jobba nära handlare, att utgå från deras utmaningar och problem snarare än att bara kasta vår lösning på dem. I USA är exempelvis konvertering på mobilen ett stort problem och det fokuserade vi mycket på.

– Vi rekryterade tidigt fantastiska personer som vår USA-vd Brian Billingsley, som verkligen kan marknaden utan och innan. Men vi har också tillbringat väldigt mycket tid med att anpassa lösningen genom att sitta med konsumenter som genomför köp, filma när de handlar med oss, intervjua tusentals personer i detalj om hur de använder kassor och så vidare. Det ligger väldigt många sena kvällar bakom vår research.

Läs mer: Vi e-handlar allt mer direkt från tillverkarna – vad händer med alla butiker då?

I USA finns ett annat förhållningssätt till att prova nya saker. I Tyskland är ofta utgångsläget att om inte alla andra använder en tjänst, då vill man inte göra det själv heller. I USA tänker handlare snarare att de vill vara först på bollen för att differentiera sig från konkurrenterna och dessutom skapa en bättre kundupplevelse, berättar Erik Engellau-Nilsson. Efter tre månader live i USA når Klarna redan en miljard dollar i transaktionsvolymer.

– Handlarna älskar vår modell, eftersom det hjälper dem att öka konverteringarna. När konsumenten slipper slå in kreditkortsnummer och andra uppgifter i kassan vid utcheckning minskar det friktionen. Dessutom ökar genomsnittsorden i värde, eftersom man skapar förtroende hos kunden och gör dem mer bekväma att handla när de inte behöver betala förrän de har tagit emot varan. Vi minskar också risken för kreditförluster och bedrägerier för handlarna själva.

Läs mer: Sju trender från Techcrunch Disrupt att hålla koll på

Klarna har utöver huvudkontoret i New York och ett kontor i San Francisco även valt att lägga sitt största kontor i Columbus, Ohio. Där har de närhet till bra talanger från USA:s största teknikuniversitet, Ohio State. Till skillnad från San Fransisco, där utvecklare ständigt blir erbjudna nya jobb, tycks anställda i Ohio dessutom vara mer hängivna överlag och jobbar kvar under längre tid. Ohio är också en infrastrukturhub i USA där flera stora handlare, som Victoria’s Secret, har sina huvudlager.

– Sverige ligger lite efter i att ta tillvara på sina startups. Det tog nio år för oss att bli kontaktade av regeringen i Sverige. Då hade vi redan blivit inbjudna till Downing Street (där den brittiska regeringen sitter, reds anm.) tre gånger. I USA förstår man också värdet av startups och nya tekniktjänster, och det inte bara i techhubben Silicon Valley.

– USA har ju varit notoriskt svårt för svenska företag att vinna. Mitt råd till andra svenska företag som vill ta sig hit är att ta tid på er, förstå vad som är skillnaden mellan USA och Europa i just er bransch, se till att bygga rätt team, ta fram en anpassad produkt och hitta rätt samarbetspartners, avslutar Erik Engellau-Nilsson.


Årets bästa mötesplats i Stockholm är utan tvekan Webbdagarna 22-23 mars 2016. Kom och nätverka, träffa spännande branschpersonligheter och överraskas av oväntade möten. Dessutom blir det förstås inspiration och föreläsningar i världsklass, i kombination med konkret kunskap i våra femton kunskapsspår. Boka biljett på stört HÄR – vi ses där!