startuplistan

För tionde gången utser Internetworld Sveriges mest lovande startups. Listan bygger på nomineringar från läsarna, men det är redaktionen som avgör vilka företag som ska hamna på topplistan. Juryn i år har bestått av Katarina Strömberg, Sophia Nilsson, Alexandra Heymowska, Anders Frick och Mats Stålbröst.

Läs också: Startuplistan 2015 - Sveriges hetaste startups (plats 25-15)

Årets lista består av sammanlagt 25 startups. I dag presenterar vi plats 14 till 4. De resterande tre platserna presenteras i morgon.

14) Min Doktor

min doktor

Läkarbesök på nätet är en av tidens starkaste trender. Tekniskt är det relativt enkelt att skapa lösningarna - kanske ligger de främsta utmaningarna i att förändra beteendet hos folk? Min Doktor erbjuder en tjänst för webbaserade läkarbesök. Kunder i form av försäkringsjättarna Skandia och Euro Accident talar för fortsatta framgångar för bolaget, men trots att Skånes politiker lobbar för bolaget att teckna avtal med landstinget finns inget landstingsavtal ännu på plats.

Bolagsnamn: Min Doktor
Grundare: Magnus Nyhlen
Grundat år: 2014
Antal anställda: 32
Finansiärer: Bl.a. Inbox Capital (Familjen Wattin), Filip Engelbert, Jonas Nordlander, Carl Westin AB
Webbplats: www.mindoktor.se

13) Engaging Care

engaging care
Annica Carnbring Belfrage, vd på Engaging Care.

Spelifiering av nästan allting är en stark trend just nu. För att uppmuntra överviktiga att gå ner i vikt och bli hälsosammare har Engaging Care, som tidigare hette eDiabeat, tagit fram en spelifieringsplattform som hjälper personer i riskgrupperna att nå sina mål inför en operation eller liknande. Engaging Care har avtal med några olika instanser och arbetar just nu på översättning av tjänsten inför en planerad lansering i USA under nästa år.

Bolagsnamn: Engaging Care Sweden AB
Grundare: Annica Carnbring Belfrage
Grundat år: 2015
Antal anställda: 1
Finansiärer: Scanicus Invest AB
Webbplats: www.engaging.care


12) Fishbrain

fishbrain
Johan Attby, Fishbrain (till vänster).

En app för fiskeintresserade. Det är vad Fishbrain har gjort. Genom appen går det att visa upp sina fångster och dela med sig av fisketips. Appen har blivit otroligt populär och användarbasen växer så det knakar. I somras tog bolaget in 68 miljoner kronor i riskkapital - pengar som bland annat ska gå till att anställa fler personer och till ytterligare internationell expansion.

Bolagsnamn: FishBrain AB
Grundare: Johan Attby, Marcus Fransson, Jens Persson
Grundat år:  2011
Antal anställda: 21
Finansiärer: Northzone, Active Venture Partners, Industrifonden, ALMI, Edastra, GP Bullhound, Recruit Strategic Partners, Novel TMT, INBOX Capital, + ängelinvesterare
Webbplats: fishbrain.com


11) Pricelizer

pricelizer
Karl Lillrud, grundare Pricelizer.

I en tid när allt fler köp sker på nätet är kunddialog och fokus på varumärken allt viktigare. Pricelizer underlättar problemet med övergivna e-kundvagnar genom att kunderna erbjuds en tjänst som automatiskt skickar e-post om priset sänks på de varor som kunderna är intresserade av. Vad som kunde ha varit ett tråkigt standardmejl blir i stället efterfrågad information och Pricelizer finansieras genom att ta knappt två procent på försäljningsökningen.

Bolagsnamn: Pricelizer
Grundare: Karl Lillrud
Grundat år: 2013
Antal anställda: 45
Finansiärer: Egenfinansiering
Webbplats: www.pricelizer.com


10) Trueflow

trueflow

Trueflow är ett av många bolag som använder beacons för att öka upplösningen vid inomhuspositionering. Bolaget har bland annat utvecklat Bok- och Bibliotekmässans smartphoneapp, som guidade rätt bland montrarna på mässgolvet och blev en riktig snackis. Trueflow har tagit in åtta miljoner kronor, planerar nu att knyta samarbetsavtal med ännu fler mässor och utställningar och siktar på såväl expansion som lönsamhet under 2016.

Bolagsnamn: Tflow AB / Trueflow GmbH
Grundare: Tomas Ohlson / Martin Tannerfors
Grundat år: 2014
Antal anställda: 7
Finansiärer: Eget kapital (Martin Tannerfors) / tysk investmentfond
Webbplats: http://www.trueflow.io


9) Bumbee Labs

bumbee labs

Bolaget mäter hur telefoner och andra wifiuppkopplade enheter rör sig i exempelvis köpcentrum, vilket är väldigt användbart för allt från affärsinnehavare till stadsplanerare Ett avtal i Västerås där Bumbee Labs såg hur befolkningen på individnivå rörde sig i stan gjorde att Datainspektionen fick upp ögonen för bolaget och satte stopp för datainsamlingen. Bolaget justerade sin teknik och har nu fått grönt ljus från Datainspektionen. Just nu har bolaget fem anställda men rekryterar kraftigt, efter en nylig investering från Camp Jarl.

Bolagsnamn: Bumbee Labs AB
Grundare: Staffan Liljestrand
Grundat år: 2011
Antal anställda: 5
Finansiärer: Tidigare självfinansierat, men Camp Jarl går nu in som finansiär och partner.
Webbplats: www.bumbeelabs.com

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Årets bästa mötesplats i Stockholm är utan tvekan Webbdagarna 22-23 mars 2016. Kom och nätverka, träffa spännande branschpersonligheter och överraskas av oväntade möten. Dessutom blir det förstås inspiration och föreläsningar i världsklass, i kombination med konkret kunskap i våra tio kunskapsspår.