castle
Sebastian Wallin (t.v.) och Johan Brissmyr grundade Castle.

På årets tredjeplats hittar vi ett litet Malmöföretag som tagit sig an en rejäl utmaning: att göra alla sajter lika säkra som bankernas. Maskininlärning är ett område där det hänt oerhört mycket och än mer lär komma under de närmaste åren. Och det är maskininlärning som ska göra Castle till världens största säkerhetsföretag – i alla fall om grundarna får som de vill.

Nästa år tar Johan Brissmyr flyget till San Francisco. Det är dags för nästa stora steg för honom och medgrundaren Sebastian Wallin. Dags att öppna kontor i världens startupnav och få in 1 000 nya kunder. Målen för 2016 är höga.

– Jag tror att vi är precis rätt i tiden. De stora entreprenöriella lösningarna löser inte problemen för alla. Det var för de stora bankerna. Vi är ett säkerhetsföretag för alla företag som har en sajt där kunder kan logga in. Och nyckeln i den tekniken är beteende, säger Johan Brissmyr.

Läs också: Startuplistan 2015 - Sveriges hetaste startups (plats 14-4)

Tillsammans med Sebastian Wallin grundade han förra året Castle.io. De såg ett behov hos även mindre och nystartade företag att kartlägga kundernas beteende, att hitta avvikande beteende för att säkra kundernas konton.

Upptäcker verktyget ett misstänkt beteende stängs kontot automatiskt av och ett meddelande skickas till användaren. Ungefär på samma sätt som Facebook och Google gör om de misstänker att ett konto använts felaktigt.

– Vi mäter inte bara varifrån man loggar in, utan hur. Var man klickar, vilka delar av sajten man vanligtvis besöker. Vi bygger normen, tittar sedan bara på undantagen och varnar för dem, säger Johan Brissmyr.

Castle lanserades i betaversion i november förra året och i samma veva tog de in kapital från åtta affärsänglar. Bland investerarna återfinns välbekanta namn som grundaren av Onlinepizza Erik Byrenius, tidigare Spotify-chefen Henrik Torstensson och Frank Meehan från Sparklabs. Sedan dess har de jobbat med ett 30-tal kunder och utvecklat tjänsten. April 2016 släpps den färdiga produkten.

– Det är därför vi flyttar till San Fransisco, det finns en större marknad. Vi hoppas att kunna få in kunder i samma storlek som Uber och Pinterest. Det är inte bara små företag som kan behöva våra tjänster. Även större startups har problem med att kundernas konton hackas, det är inte bara bankvärlden.

Läs också: Startuplistan 2015 - Sveriges hetaste startups (plats 25-15)

Genom att lära datorer att se mönster kan konton skyddas. Men det har fram tills nu varit stängt för mindre aktörer, det har helt enkelt varit för dyrt. Det som förr var tillgängligt enbart för storbanker, precis samma sak sitter nu fyra personer i Malmö och gör.

Trots att Castle känner att de har hittat en unik nisch är de medvetna om att många vill in på marknaden och att konkurrensen är tuff.

– Det finns särskilt ett företag, Sift Science, som banat väg för den här typen av tjänster. De moderniserade hela branschen. Vi ser dem som stora konkurrenter, säger Johan Brissmyr.

Utmaningen det senaste året har varit att få fram en färdig produkt, något som faktiskt fungerar i stor skala. Framför allt har det varit en svår process eftersom produkten är oerhört tekniktung.

– Det har varit mycket bygg och mycket prat. Nu har vi ungefär tio patent vi vill ta, säger han.

Hur ser då framtiden ut? Är ambitionen att blir störst har man satt ribban högt för sig själva och det är ingen liten utmaning. I dag är de fyra personer i företaget, grundarna och två anställda. Till sommaren räknar de med att vara tolv och under våren planerar de att öppna upp en ny investeringsrunda. Och de 1 000 nya kunderna så klart.

– Det är en stor utmaning, att skala upp. Att ta in all data och i realtid behandla den. Men det finns många möjligheter att bygga i molntjänster, särskilt om man avsätter mycket tid i början. Bygga och prata, hela tiden, säger Johan Brissmyr.

Juryns motivering:
Hur känner man igen avvikande användarbeteenden vid exempelvis inloggning på en internetbank, företagstjänst eller socialt nätverk? Tag en del geografisk historik, en del tjänstehistorik samt blanda med big användardata. Det är framgångsreceptet för Castle.io, som har många namnkunniga teknikbolagsgrundare i styrelsen. Castle.io vill ge småbolag möjlighet att skapa lika säkra webbtjänster som tidigare bara jättekoncernen och högt profilerade finansinstitut har haft tillgång till. En betaversion av tjänsten är live och inom kort lanseras tjänsten för alla.

Fakta: Castle.io
Grundare: Johan Brissmyr och Sebastian Wallin
Grundat år: 2014
Antal anställda: 2 (utöver Johan och Sebastian)
Finansiärer: Frank Meehan, Hampus Jakobsson, Henrik Torstensson, Fredrik Nylander, Tim Jackson, Erik Byrenius, Anders Frankel, Johan Lorenzen
Webbplats: www.castle.io