kry.se
Fredrik Ljung Abbou, Josefin Landgård och Joachim Hedenius, Kry. Den fjärde medgrundaren Johannes Schildt saknas på bilden.

Grattis Kry! Ni hamnar i topp på Startuplistan 2015. Det är tionde året i rad som Internetworld utser Sveriges hetaste startups. Listan bygger på nomineringar från läsarna, men det är redaktionen som avgör vilka företag som ska hamna på topplistan. Juryn i år har bestått av Katarina Strömberg, Sophia Nilsson, Alexandra Heymowska, Anders Frick och Mats Stålbröst.

Läs också: Startuplistan 2015 - Sveriges hetaste startups (plats 2)

Läs också: Startuplistan 2015 - Sveriges hetaste startups (plats 3)

Juryns motivering:
Att slippa spendera timmar i väntrum och trängas med andra sjuka medmänniskor är ett tungt argument för läkarbesök via webben. Webbhälsa har med tjänsten Kry visat en snygg och enkel tjänst som kopplar ihop patient med läkare. Nyligen nådde bolaget ett stort genombrott när Jönköpings läns landsting tecknade kontrakt som gör det möjligt för invånarna i länet att träffa läkare till samma kostnad som ett besök på den vanliga vårdcentralen. Kontraktet med Jönköping visar att läkarbesök på nätet ligger helt rätt i tiden och att Kry har potential att bli en av de främsta aktörerna i Sverige på området.

Har redan flera kunder

Vägen till framgång kan ibland vara väldig lång. Men så var det inte för Kry.se som lanserades, visserligen lite i smyg, i våras. Och i dag sitter de med kunder från både privata vårdföretag och landsting.

Främst erbjuder Kry en plattform för att patienter ska få en möjlighet att träffa en läkare digitalt.

– Vårt mål är att rucka på systemet. Dagligen läggs miljoner på sjukvården och vi vill göra det möjligt att effektivisera och tillgängliggöra sjukvården, säger Johannes Schildt, en av företagets fyra grundare.

Det är inte alltid helt lätt att veta vart man ska vända sig som patient. Sitta och vänta i timmar på en akutmottagning på ett sjukhus. Långa telefonköer hos vårdcentralen för att eventuellt få en tid nästa dag. Eller kanske drop-in. Besök som dessutom ska klämmas in i en vardag som inte är allt för tillåtande. För att inte tala om att det finns människor som är i betydligt större behov av de fysiska läkarbesöken. Här kommer Kry.se in i bilden.

– Det är vad vi främst gör, men vi erbjuder också psykologbesök, har samarbeten med olika hemtester och leveranser av medicin direkt hem, säger han.

Läs också: Startuplistan 2015 - Sveriges hetaste startups (plats 14-4)

Grunden är egentligen bara en plattform som de säljer till andra vårdaktörer. Men de valde ändå att satsa på ett eget varumärke när de lanserade tjänsten. Mycket för att det är en bransch som befinner sig på ett tidigt stadium, vilket gör att sjukvården inte alltid vet vilka tjänster de ska köpa. Kry.se blev på så sätt en möjlighet att marknadsföra och lyfta fram själva plattformen.

– Nu ser vi att det börjar hända saker. Det offentliga börjar ta till sig den här typen av lösningar, säger Johannes Schildt.

Utmaningen framöver ligger i att skala upp verksamheten, att hitta kostnadseffektiva sätt att nå ut på andra marknader. Ambitionen är att ta sig in på andra marknader än den svenska.

– I Sverige måste man in i den offentliga vården, det är de som är störst. I Holland är det annorlunda, där är det fler privata aktörer och privata sjukförsäkringar. Men tekniskt sätt har vi möjlighet att växa, säger han.

Den tekniska utvecklingen inom sjukvården har tagit sjumilakliv. I dag finns möjlighet att genomföra ögonundersökningar på distans, göra blodprover och andra tester utan att besöka en läkare. Än så länge finns inga planer på att själva satsa på någon ny hårdvara, som kameror eller mätutrustning. Men verktyg för självdiagnostisering är ett spännande område säger Johannes Schildt.

Läs också: Startuplistan 2015 - Sveriges hetaste startups (plats 25-15)

Branschen är inte utan konkurrens, både svensk och internationell. Babylonhealth, Healthtap och inte minst svenska Min Doktor – som för övrigt tog sin in på plats 14 på årets lista. Men en nyckel till företagets egen framgång, enligt dem själva, är att de var tidiga på bollen.

– Vi såg tidigt att det fanns ett behov av den här typen av tjänster och var nog lite förvånade över att det inte var fler som var inne och grottade i detta. Vi tycker att vi har en bra produkt och goda möjligheter att erbjuda vård på lika villkor, precis som i den fysiska vården, säger han.

Sjukvården är en tungrodd organisation, oavsett om man tittar på den offentliga vården eller den privata. Säkerheten är rigorös och kraven på tjänster som ska anlitas är höga. Det är också en bransch som drivs av flera stora, tunga aktörer.

– Det är lite pinsamt att vården inte själva har satsat på egna tjänster. Samtidigt är det inte lätt att bygga upp en sådan här plattform. De kan vård, vi kan plattformen, säger Johannes Schildt.

Fakta om Kry 
Bolagsnamn: Webbhälsa AB
Grundat år: 2014
Grundare: Josefin Landgård, Fredrik Ljung Abbou, Johannes Schildt, Joachim Hedenius
Antal anställda: 8
Finansiärer: ej publikt
Webbplats: kry.se