
Är det något område som har stötts och blötts det senaste året så är det digitaliseringens intåg i skolan. Och med rätta, för är det något som kommit på bred front så är det startupbolag som vill förändra undervisningen och underlätta vardagen för såväl elever som lärare. Ett av dem är tvåan på Startuplistan 2015 – Digiexam. En plattform för alla former av digitala prov, i grundskolan, på gymnasiet eller på företagsutbildningen.
– Vi har haft tur med tajmingen. Vi kom med idén samtidigt som debatten drog igång, det här med att alla elever skulle ha en egen dator. Men det är mycket mer. Men vi hade lika gärna kunnat vara för tidiga och då hade vi inte varit där vi är nu, säger Johan Hägglund, en av grundarna till Digiexam.
Läs också: Startuplistan 2015 - Sveriges hetaste startups (plats 3)
För startsträckan har varit lång. Det som skulle bli Digiexam föddes på Handelshögskolan i Stockholm redan 2011, där Johan Hägglund och Nima Merat då var studenter. En första färdig produkt lanserades först våren 2014.
– Vi jobbade nära Handelshögskolan och hade en lång startsträcka. Vi la mycket tid på att utveckla plattformen. Med det vi gör är det svårt att köra ut en testversion som inte funkar 100 procent, säger Johan Hägglund.
Digiexam erbjuder en plattform som ska eliminera pennan och digitalisera hela provprocessen. Läraren ska få det lättare att rätta proven och eleverna använder ett verktyg de är vana vid, en dator. I våras använder tjugo gymnasieskolor Digiexam när eleverna skulle skriva nationellt prov i svenska.
– Man tänker på ett annat sätt när man kan skriva på datorn. Jag var själv en sådan som fick kramp så fort jag kom in en tenstasal. Här kan man tänka på ett annat sätt, säger Johan Hägglund.
Läs också: Startuplistan 2015 - Sveriges hetaste startups (plats 14-4)
Anledningen till att en del ser rött när de hör talas om digitala hjälpmedel och prov är fusk. Inte för att penna och papper på något sätt var idiotsäkert, men prov på datorer och surfplattor har setts som extra fuskosäkra. Det har Digiexam löst genom att helt enkelt ta över skärmen vid provtillfället.
Eleven loggar in och öppnar sitt prov – då låser appen fast fönstret som inte går att stänga förrän allt är inlämnat och klart. Papperslappar och smygbesök på toaletten ligger dock utanför plattformens kontroll.
– Det är fortfarande upp till lärare och tentavakter, skrattar Johan Hägglund.
Kunderna började snabbt trilla in och Digiexam har vuxit snabbt sedan lanseringen. I dag jobbar de med 420 skolor i 23 länder. Bland annat har de lyckats få Columbiauniversitetet i New York och Cengage Learning, en av de stora aktörerna inom utbildningsförlagsbranshen, som kunder. För liksom många andra svenska företag valde de tidigt att satsa utomlands. Johan Hägglund jobbar i dag från USA.
– Vi såg tidigt att England eller USA var nyckelmarknader för oss om vi vill växa. Konkurrensen är tuff och många vill åt marknaden, det var helt rätt att etablera sig här i New York, säger han.
Läs också: Startuplistan 2015 - Sveriges hetaste startups (plats 25-15)
Att jobba med utbildning innebär samarbete med stora institutioner och offentliga aktörer. En process som inte alltid är helt lätt, byråkrati och regler om upphandlingsförfaranden kan vara snårigt att ta sig igenom.
– Det har varit en läroprocess, svårast är att vi har en helt ny tjänst. Hur köper man in det, hur ska kravspecifikationen se ut? Tröskeln har framför allt varit för skolorna, säger han.
I ryggen har de bland andra Sven Hagströmer som finansiär. En investerare som tycks ha näsa för nästa stora grej, då han backat både Klarna och Tink. För Digiexam är det nu fokus på att fortsätta på den inslagna vägen och i den takt de hittills haft.
– Vi har en plattform som ligger i tiden. Hur det går 2016 beror på hur vi skalar upp, det är ett enormt tryck och vi jobbar på att göra plattformen bättre. Nyckeln är att få med lärarna, att den enskilde läraren får hjälp att bli en inspirerande pedagog, säger Peter Hägglund.
Juryns motivering:
Förr i tiden skrevs mycket för hand – så också akademiska tentor. Forskning visar att elektroniskt ifyllda prov bedöms mer rättvist, men att från centralt håll erbjuda särskilda provdatorer känns inte som en modern lösning i dessa tider av BYO (“Bring your own equipment”). En lösning är Digiexam, ett digitalt tentamenssystem som körs på studenternas egna datorer. Mindre problem med fusk, snabbare och mer rättvis rättning har gjort systemet populärt. Bolaget har på kort tid växt från 8 till 21 anställda och finns idag i över 400 skolor i drygt 20 länder.
Fakta: DigiExam
Bolagets grundare: Johan Hägglund & Nima Marefat
Grundat år: November 2011
Antal anställda: 21, 18 st i Stockholm, 3 st på New York kontoret
Finansiärer: Sven Hagströmer, Jeremias Andersson, Sophia Bendz (tidigare marknadschef Spotify), Gustav Söderström (Produktchef Spotify) mfl
Webbplats: www.digiexam.se